Maminka.czPorod

Hubnutí po porodu - I. díl

redakce 30.  6.  2009
Porodila jste nedávno miminko a chystáte se zatočit s nadbytečnými těhotenskými kilogramy? Pokud kojíte, pak na nějaké drastické diety zapomeňte, protože kvalita toho, co jíte, ovlivňuje i zdraví dítěte. Jak na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je jasné, že pokud jste přibrala opravdu hodně, pak se vám asi nechce smířit s tím, že by z vás měla být nadosmrti „kulička“. Myslete ale na to, že těhotenství i následné kojení z ženy vyčerpává mnoho energie a živin, tělo si již v době těhotenství ukládá do zásoby mnoho látek potřebných pro porod a kojení. „V té době se u ženy zvětšuje srdce, plíce musejí více pracovat, játra a ledviny odvádějí z těla více škodlivých látek, trávení je intenzivnější. Žlázy jsou více zatíženy, vazy a šlachy jsou měkčí a mění se i úloha svalů. Proto je nedostatečný, ale i nadbytečný příjem živin a energie nežádoucí a přináší zdravotní rizika po porodu pro ženu i dítě,“ vysvětluje MUDr. Erika Matějková z Poradny pro léčbu obezity a zdravý životní styl.

NENECHTE SI UJÍT: 13 cviků pro sexy bříško - hubnoucí triky pro každý typ faldíku

Po narození miminka většina maminek kojí a v tomto období stoupají nároky na jejich metabolismus. „Ten se zvyšuje přibližně o 2000 až 2500 kJ. Zároveň se na vytváření mateřského mléka spotřebovává z organismu ženy mnoho živin, především bílkovin, tuků a minerálů, jako je vápník, železo, zinek a jiné prvky,“ dodává lékařka. Jak to tedy udělat, abychom neuškodily miminku ani sobě, ale zároveň začaly zdravě hubnout?

JAK ZAČÍT

Každopádně cílené držení diet se v době po porodu (pokud kojíte) nedoporučuje a v mnoha směrech může být nebezpečné pro ženu i dítě. „Pokud totiž žena drží po porodu přísnou dietu s cílem snížit nadměrnou hmotnost, dochází ke zvýšenému odbourávání tukových buněk do mateřského mléka. V tukových buňkách jsou přítomny i některé toxické a cizorodé látky rozpustné v tucích, které se tam nahromadily během dosavadního života ženy. Mateřským mlékem se pak dostávají do organismu dítěte,“ říká lékařka. Proto je lepší nechat vše fyziologickému vývoji, který nemá na kojení vliv. Není žádné tajemství, že u spousty žen dochází po porodu samovolně k rychlému úbytku hmotnosti – v průběhu prvních šesti měsíců dochází k úbytku o 0,5–1 kg za měsíc. U žen s nadváhou pak o 1–2 kg za měsíc. „Já jsem tedy byla naprosto opačný příklad. Před otěhotněním jsem měla normální váhu, v těhotenství jsem přibrala skoro dvacet kilogramů, i když jsem se hlídala, a během kojení jsem shodila snad jen tu porodní váhu miminka. Hubnout jsem začala, až když jsem přestala kojit,“ vypráví třiatřicetiletá Irena P. z východních Čech.

„Ne každá žena ale v průběhu kojení na váze ubývá. Přibližně 20 % žen si váhu uchová nebo dokonce zvýší,“ upozorňuje dr. Matějková. Pokud tedy žena chce i přes tato doporučení hubnout, je nejlepší jíst více zeleniny, omezovat večeře a dbát na dostatečný přísun bílkovin, vitaminů a minerálů. Vhodným řešením je vyhledat odbornou pomoc, kdy pod lékařským vedením a správnou úpravou jídelníčku zamezíme tomu, že si žena poškodí své tělo nebo uškodí svému miminku,“ radí MUDr. Erika Matějková.

CVIČENÍ A ZVLÁDÁNÍ EMOCÍ

I zde platí – všeho s mírou. Proč? Intenzivní cvičení za účelem rychlého zhubnutí může zvýšit hladinu kyseliny mléčné v krvi, tělo pak pracuje anaerobně, tedy na kyslíkový dluh, a kyselina mléčná způsobuje překyselení organismu. „Dostává se pak do mléka, ovlivňuje jeho chuť a může vést i k odmítání kojení dítětem. Proto je vhodné volit spíše posilovací cviky, které nám zpevní jednotlivé partie těla, jako například pilates, powerjógu nebo navštěvovat posilovnu,“ doporučuje lékařka.

A jak je to s emocemi a jídlem? Maminky bývají velice často během kojení ve stresu, kojí každé dvě hodiny, nemají pořádně ani čas se najíst, nebo se naopak v důsledku stresu přejídají, aby vše „zvládly“. Jak z toho začarovaného kruhu ven? Dají se vůbec tyto emoce nějak ukočírovat? „Častým důvodem přejídání je napětí, úzkost či stres během dne. Zajídáme samotu či nedorozumění s manželem nebo dětmi. Jídlo funguje jako uklidňovač.

Již od dětství jsme naprogramovaní tak, že se jídlem utěšujeme.

Když jsme si rozbili koleno, babička nám dala čokoládu. Pokud jsme dostali dobré známky na vysvědčení, vzali nás rodiče do cukrárny. Jdeme-li na návštěvu kamarádky, vezmeme jí něco dobrého.

Podvědomě stále fungujeme jako děti. Stejně tak ale máme jídlo spojeno s pozitivními emocemi. Jídlem oslavujeme různé události, jíme, když máme pohodu, a chceme-li vyjádřit, že máme někoho rádi, obdarujeme ho jídlem,“ vyjmenovává dr. Matějková.

Jak z toho tedy ven? Podle odbornice na zdravý životní styl je dobré zkusit si uvědomit, na co jste nevědomky myslela předtím, než jste začala jíst. „Když jsem začala hubnout, začala jsem si zapisovat do sešitku nejen to, co jsem snědla, ale taky všechno, co jsem předtím prožila, cítila a na co jsem přitom myslela,“ říká Alice H. (35) z Karlovarska. „Nebylo to jednoduché, péče o dítě a ještě si něco psát, ale stálo to za to. Brzy jsem eliminovala vše, co mě rušilo, a po několika měsících jsem svoje negativní emoce zvládala mnohem lépe,“ dodává. MUDr. Erika Matějková jí dává ve svých názorech za pravdu. „Ano, je dobré zapisovat si negativní myšlenky o sobě do notýsku a večer si třeba přečíst, jak se sama k sobě chováte. Nestojí za vaším přejídáním právě tyto sebedestruktivní myšlenky? Zkuste si všechny svoje negativní postoje zformulovat do pozitivní varianty. Například: „Mám tlustá stehna, stejně jsem k ničemu.“ – „Mám sklon k silnějším stehnům, budu muset tyto partie pravidelně posilovat.“ Naučte se více vyjadřovat své pocity a postoje k lidem otevřeně a příměji. Častěji stačí říct své kamarádce „Tak jsem se na tebe těšila“, manželovi „Moc jsi mi pomohl a jsem ráda, že jsi vymaloval“. Jednoduše řečeno, přerušte zažitý stereotyp emoce = jídlo či situace = jídlo tak, že zvolíte náhradní aktivitu.


ZAPISOVAT, NEBO NEZAPISOVAT?

Při snaze o snížení hmotnosti je to důležité. Hubnutí není závislé na tom, jaký objem jídla sníte, ale na tom, kolik sníte kilojoulů a kolik kilojoulů za den spálíte. Zapisujte si pravidelně to, co sníte, do záznamníku. Ještě než jídlo sníte, odvažte si ho a spočítejte si velikost porce. Jen tak docílíte toho, že se udržíte ve vymezeném počtu kilojoulů, nebudete trpět pocitem hladu a zajistíte si vyvážený poměr živin tak, aby nedocházelo ke spalování svaloviny, ale hlavně tuků.

Vše startuje ve vaší hlavě!

Nedá se nic dělat, je to tak. Motivem k držení diet by mělo být to, že se necítíte se svojí hmotností spokojeni a že vaše hmotnost má vliv na vaše zdraví. Rozhodně byste neměli být ve svém rozhodování závislí na přáních a doporučeních ostatních. Jednomu připadáte hubení, druhému tlustí, třetímu veselí, dalšímu smutní, bez humoru. Pokud se budete stále snažit svému okolí přizpůsobit, ztratíte osobnost.

JÍDELNÍČEK PO PORODU

Denní příjem kilojoulů kojící ženy by měl být nad 6500 kJ. Pokud dojde k výraznému omezení stravy, žena jí méně než 7000 kJ, dochází již k poškozování zdraví kojící ženy. Žena, která kojí, by měla přijímat maximálně 30 % energie z tuků. Rostlinné tuky by měly být ve stravě v dvojnásobném množství než tuky živočišné. Doporučený příjem bílkovin zdravé ženy je přibližně 0,8–1 g/kg tělesné hmotnosti. „V době laktace byste měla přijímat o 11 g bílkovin více, než kolik bílkovin danému vzorci odpovídá. Nekojící žena se může stravovat tak jako před porodem, je ale vhodné myslet na dostatečný příjem bílkovin a vápníku. Denní příjem může být okolo 5000 kJ. Vhodné je jíst pravidelně po menších porcích zhruba 6x denně. Pokud jíme častěji a menší porce, pomáhá to zrychlovat náš metabolismus, a rychleji tedy spalujeme a hubneme. Pokud jíme pouze 3–5 porcí za den, tělo je ve stresu a začíná šetřicí cestu metabolismu, hubnutí se tím zpomaluje,“ vysvětluje princip hubnutí dr. Matějková. Jedna porce by neměla přesáhnout 1400 kJ, večerní porce 800 kJ. Podle svých možností cvičte a využívejte každou příležitost k aktivitě,“ radí lékařka.

DŮLEŽITÉ ODMĚNY

„Když jsem začala hubnout, rozhodla jsem se, že po každých pěti kilogramech si dám nějakou malou odměnu. Třeba nové tričko, návštěvu kina nebo nové boty,“ říká Edita Králíčková (27) z Plzně. „Trochu se to prodražilo, ale manžel mi velice rád přispěl, protože jsem v jeho očích stoupla svou výdrží a odhodláním,“ usmívá se mladá maminka. Odměny doporučuje i MUDr. Matějková. „Ano, jsou důležité. Stále fungujeme jako děti. Za každým hubnutím je velká námaha, za kterou bychom se měli odměnit. Vhodné je zvolit něco, co si běžně nedovolíme. Uzavřít se sebou smlouvu. Pokud se mi podaří shodit 10 kg, koupím si nové hodinky nebo pojedu na drahou dovolenou, kterou bych si jinak nedovolila. Je to důležité i pro další roky. Za pět let, až váha bude opět stoupat, se můžete na hodinky podívat a říct si: ,Tehdy, ve třiceti, to jsem zabodovala, podařilo se mi zhubnout a může se mi to podařit znova, když budu chtít,‘ “ říká MUDr. Erika Matějková.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Po porodu, Jen pro maminku, Hubnutí, Hubnutí po porodu, Intenzívní cvičení, Následné kojení, Dvojnásobné množství, Velká námaha, Zažitý stereotyp, Pór, Nekojící žena