Maminka.czDěti a sport

Hurá, jedu! Jak naučit dítě jezdit na inline bruslích? Nezačínejte moc brzy

Simona Procházková 24.  4.  2023
Milujete inline bruslení a už se nemůžete dočkat, až vás ratolest bude moct při projížďkách doprovázet? Kdy je ten správný čas postavit dítě poprvé na kolečka? A má smysl pokoušet se o to sami, nebo je lepším řešením obrátit se alespoň pro začátek na zkušeného instruktora? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přirozené zdravé sportování, které by děti rozvíjelo ve všech směrech a bavilo je, by mělo být samozřejmou součástí rodinného života. Bohužel to v dnešní době zdaleka neplatí. 

S nedostatkem aktivit, jako jsou pěší výlety, běhání, jízda na kole nebo třeba šplhání, souvisí i zhoršující se schopnost dětí zvládnout základní pohyby – například hod míčem, kotoul nebo třeba „obyčejné“ skákání přes švihadlo.

VIDEO: Jak vybrat dobré dětské kolo: Kolik by mělo vážit?

Stále častěji se objevují dva extrémy: děti buď nesportují vůbec, nebo se od velmi útlého věku na přání rodičů věnují jednomu konkrétnímu sportu. Kolečkové neboli inline brusle jsou proto příjemným a vhodným kompromisem, jak trávit čas spolu jako rodina a zároveň při tom dělat něco pro své zdraví a kondici. Navíc venku na čerstvém vzduchu.

Kdy obout dítěti první inline brusle?

Spousta rodičů s „drilováním“ svých potomků začíná zbytečně brzy a svou přílišnou horlivostí a zbytečným uspěcháním dokáže někdy pravý opak – potomek se „sekne“, je otrávený, a od sportovních aktivit ho tak rodiče spíše odradí. Určitě je dobře dětem tuto radost z pohybu dopřát. Kdy je ale ten správný čas, abyste je násilně do ničeho nenutili a abyste neublížili vývoji jejich pohybového aparátu?

Ideální doba, kdy je možné začít děti seznamovat s bruslemi a začít s výukou, je v jejich předškolním věku. Je to ovšem hodně individuální a záleží na dítěti samotném. Mělo by být dostatečně fyzicky vyspělé, to znamená mít plně vyvinutý kotník i celý kosterní a kloubní aparát.

Ze začátku raději pod odborným vedením

Sportovní trenéři se shodují na tom, že začínat s inline bruslením by dítě mělo pod dohledem speciálně vyškolených instruktorů. Zejména z důvodu, aby si hned od začátku nevytvořilo špatné návyky. Kurzy určené začátečníkům a dětem se dnes pořádají prakticky v každém větším městě. A co všechno se v kurzu naučí?

Začíná se vždy výukou správného postoje, protože rovnováha je při jízdě na bruslích velmi důležitá. „Jízda na in linech je zábavná a děti ji milují. Základem ovšem je, aby se hned zpočátku naučily správně zastavit a také „chytře“ spadnout. Pády jsou totiž při jízdě na in linech mnohem častější než třeba na kole. Proto také patří k základní výstroji každého jezdce na in linech kromě dobře padnoucí helmy i chrániče kolen, loktů a zápěstí,“ upozorňuje Kristýna Přibylová z profesionálních dětských tělocvičen Monkey’s Gym, které pořádají in line kurzy pro děti od 4 do 10 let.

Postupně se pak malý jezdec naučí odrážení jednou nohou, zatáčení a přešlapování na obě strany, jízdu pozadu i na jedné noze. Nechybí samozřejmě ani výuka všech možností brzdění.

Jak nasadit dítěti správně helmu? Vyvarujte se chyb a podívejte se na video

Každý začátek nemusí být těžký

„Velmi důležité je, aby učení děti bavilo a aby se pohybu na bruslích nebály. U začátečníků používáme vhodné pomůcky, které pomáhají ke snadnějšímu osvojení nových dovedností – například lano, kroužky, tyče. Děti také trénují jízdu mezi kužely, střelbu na bránu a jiné hry. Lektor se začátečníkům věnuje v individuálním režimu dle jejich pokroků, vše ukazuje a vysvětluje. Hlavní je, aby děti bruslení od začátku bavilo,“ říká Kristýna Přibylová.

S rozcvičkou, která je důležitá před každou sportovní aktivitou, prvními krůčky a výukou správného padání se v kurzech začíná na trávě. Děti získají na měkkém povrchu stabilitu, větší jistotu a natrénují si správný postoj. Pak se teprve přechází na rovný tvrdý povrch. 

Inline bruslení: hlavně nezaklánět!

Pokud se do výuky přece jen pustíte vlastními silami, pro první lekce vyberte rovnou travnatou, později asfaltovou plochu. Dítě postavte na brusle a jemně ho přidržujte. Počkejte, až dokáže v klidu stát samo na jednom místě, a poté s ním začněte pomalu chodit. Postupně ho přidržujte čím dál méně, až bude chodit úplně samo. I když se to nezdá, jsou tyto začátky pro prcka dost náročné, tak mu dopřejte odpočinek a nepřehánějte to s délkou tréninku.

První týden stačí půlhodina denně. A hlavně neustále potomka chvalte a povzbuzujte. Základem je naučit ho „hlavnímu zákonu bruslaře“, a to je: nezaklánět se! Váha těla musí být vždy vpředu, aby případně padalo dopředu, tedy na chrániče, a ne na zadek (to opravdu bolí).

Sporty, které děti baví: In-line bruslení je IN!

Víte, jaké vybrat brusle a co je ještě třeba?

První nesmělé krůčky na kolečkových bruslích dětem usnadní kvalitní vybavení, takže je dobré jeho nákupu věnovat pozornost a nepořídit první model, který je třeba zrovna v obchodě ve slevové akci. Kvalitní brusle nepořídíte za nejnižší cenu v supermarketu, vydejte se do specializovaného obchodu se sportovními potřebami, kde vám dokážou kvalifikovaně poradit při výběru typu a velikosti pro vaše děti.

Bota by měla být dostatečně pevná a neměla by dovolit pohyb v kotníku do stran. Ložiska volte ABEC1, jiná už by byla moc rychlá. Pro malé děti jsou vhodné rostoucí brusle. Vyzkoušejte si, jakým způsobem se nastavuje velikost a jak se zajišťuje. Kolečka by měla být klasická gumová, ne umělohmotná.

Stejně důležité jako brusle jsou ochranné prostředky, tedy helma a chrániče kolen, loktů a zápěstí. I ty je potřeba potomkovi pořádně vyzkoušet, aby dobře seděly a zároveň se dítěti líbily, zkrátka aby je rádo nosilo.

Pozor na úrazy! Při inline bruslení jsou časté zlomeniny zápěstí

Správné návyky, které si dítě osvojí během výuky, jsou důležité zejména z hlediska prevence nebezpečných pádů, při kterých hrozí zranění a úrazy. „Nejčastější jsou pády na zápěstí s následnou zlomeninou zápěstí, dále pak pády na zadek končící naraženou nebo naštípnutou kostrčí. Méně závažné jsou pak různé odřeniny a spáleniny po pádu na asfalt. Méně časté, o to ale závažnější mohou být pády na hlavu bez přilby. Většině úrazů jde poměrně dobře předejít správným nácvikem pádů spolu s použitím chráničů. Správné pády učíme na našich kurzech bruslení padáním do trávy tak, abychom odnaučili špatné návyky, eliminovali pády na kostrč a předešli zraněním zápěstí,“ uvádí Stanislav Duben, instruktor kurzů inline bruslení a spolumajitel školy inline bruslení InlineAerobic.cz.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Rodina, Praktické rady, Děti a sport, Sport, Pohyb, Brusle, Úrazy, Velká jistota, Chránič, První brusle, Správný čas, Ochranný prostředek, Monkey's Gym, Správný nácvik, Pravý opak, Sportovní potřeba, Vyškolený instruktor, Jed, Nebezpečný pád, Kvalitní vybavení, Úraz hlavy, Příjemný kompromis, Sport na Heureka.cz

Video