Maminka.czVýchova

Špatné počasí neexistuje! Nechte se inspirovat u Skandinávců a vyžeňte děti ven

Gabriela Kolinová 15.  5.  2021
Rodičovské příručky nás roky nabádaly, abychom se s výchovou dětí inspirovali u Francouzů. Protože francouzské děti prý nikdy nezlobí a nedělají scény. Zkusme ale chvíli zapomenout na francouzské rodiče a obraťme pozornost k severským národům. Hodně se teď u nás skloňuje termín hygge a i Skandinávci mají k výchově co říci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O výchově dětí ve Skandinávii pojednává knížka švédské autorky Lindy Åkeson McGurk s názvem There’s No Such Thing as Bad Weather (tedy Neexistuje nic jako špatné počasí), bohužel zatím nevyšla v českém překladu. 

Linda se ze Švédska přestěhovala do americké Indiany, vdala se a narodily se jí dvě holčičky. V Americe si všimla hned několika rozdílů. Například hřiště tam po většinu roku zela prázdnotou, zatímco v malém městě ve Švédsku, kde vyrůstala, pořád běhaly děti venku. Když jednoho dne jejím dívkám zakázali koupat se v potoku ve veřejném parku, došla jí trpělivost. S dětmi i manželem se přestěhovala zpátky do Švédska. Děti tu tráví celé dny venku bez ohledu na počasí. A jí se tak dostalo skvělého srovnání. Rozdíl mezi náladou a chováním mezi oběma státy je jako den a noc. I proto se asi rozhodla napsat již zmíněnou knihu. A i nám by se mohla stát inspirací... V čem bychom se měli u Skandinávců inspirovat? 
 

Čerstvý vzduch dětem prospívá

Švédské děti začnou spát venku krátce po narození, dokonce i v mrazivém počasí. Rodiče mají za to, že čerstvý vzduch je zdravý, dětem prospívá a pomáhá předcházet vzniku řady onemocnění. A je to skutečně tak. Děti, které tráví více času venku, jsou i podle odborníků méně nemocné, lépe se soustředí a netrápí je úzkosti a deprese. A vědí to i švédští učitelé, proto se snaží, aby každý školní den trávily děti nějaký čas na čerstvém vzduchu.

Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení

Tuhle poučku možná znáte. Ve Švédsku platí stoprocentně. Děti si tam hrají venku po celý rok, je jedno, jestli prší nebo sněží. Podle autorky knížky Lindy Åkeson McGurk to pro ně není žádný problém. Když prší, skáčou v kalužích, když napadne sníh, dělají v prašanu sněžné anděly. Obvykle jsou to dospělí, kteří mají se špatným počasím problém. Děti to neřeší. Linda radí rodičům jedno: Investujte do dobrého oblečení (do kvalitní pláštěnky a holinek) a vyrazte ven i v dešti, třeba jen na deset minut. I tak malá chvilka totiž stačí, abyste měli lepší náladu po celý zbytek dne – vy i vaše dítě.
 

Nenutí děti do učení a koníčků

Je tu i jiná rada, která se netýká přírody a čerstvého vzduchu, ale vzdělávání. Linda McGurk byla sama překvapená, když se vrátila do Švédska, tím, že malé předškoláky tu nenutí, aby uměli číst a psát. Místo toho rodiče děti povzbuzují, aby si samy našly činnosti a záliby, které je baví. V této oblasti se je pak snaží rozvíjet. A totéž platí pro sport, švédští rodiče nenutí děti hrát fotbal nebo dělat gymnastiku, dávají jim prostor a více volného času. Nakonec si možná děti samy najdou sport, který je zajímá nebo baví. 

Dávají dětem prostor a svobodu

Ve Švédsku není mnoho matek stíhaček. Protože tu věří v heslo: "Svoboda a zodpovědnost jsou cestou." Děti mohou pobíhat venku a prozkoumávat okolí po dlouhé hodiny. Na dvorku u domu si hrají samy, do parků a na hřiště chodí třeba v doprovodu starších dětí nebo sourozenců. Samozřejmě to také souvisí s tím, že Švédsko je bezpečná země s prakticky nulovou kriminalitou, a tudíž je také mnohem snazší děti vypustit ven bez větších obav. Ale ani u nás to není nemožné. V Americe chtějí podle McGurk vychovávat nezávislé jedince, ale děti jsou tu pod neustálým dohledem. Začněte například tím, že nebudete příště zasahovat do konfliktu mezi vaším dítětem a jeho kamarádem. Dopřejte mu více svobody a důvěřujte mu.
 

Žádné genderové stereotypy

Skandinávie je místem rovných příležitostí. Například ve Švédsku začíná genderově neutrální výchova už od malička. Někteří lékaři dokonce nepoužívají ženský nebo mužský rod pro dítě, dokud se nenarodí. Žádné nesmyslné růžové nebo modré oslavy a baby shower, píše McGurk. Existují i genderově vyvážená předškolní zařízení, kde učitelé nedělají žádné rozdíly mezi holčičkami a chlapci, nepoužívají ani specifická zájmena "on" nebo "ona". Všechny děti, dívky i chlapci, mají přece právo řádit venku a umazat si oblečení. 


Tajemství švédského rodičovství není zase tak složité. Vlastně spočívá hlavně v myšlence trávit hodně času bez kontroly a zásahů dospělých. V mnoha ohledech připomíná naše dětství. Jistě, svět se od té doby hodně změnil, ale i tak bychom měli zkusit dát dětem více prostoru a nechat je rozhodnout, kdy a kde si chtějí hrát. Nehledě na to, že zrovna venku prší. 

Bezpohlavní výchova: Ani kluk, ani holka. Ať si dítě samo vybere!
Témata: Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodiče, Batole, Předškolák, baby shower, Amerika, Děti, Zařízení, Heslo, Švédsko, Hygge, Překlad, Skandinávie, Čerstvý vzduch, Indiana, Špatné počasí, SPA, Počasí, Výchova dětí