Maminka.czDěti a mateřství

Hypertrichóza: Proč je to miminko chlupaté?

Martina Machová 4.  10.  2013
Hypertrichóza: Proč je to miminko chlupaté?
Vážné případy hypertrichózy jsou mediálně vděčné, „nositel“ této poruchy totiž vypadá opravdu bizardně. Mírnější formy hypertrichózy se však někdy objevuje i u kojenců.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jste v časopise či televizi viděli muže či ženu, které příroda obdařila naprosto extrémním ochlupením v místech, kde to u lidí rozhodně nebývá obvyklé (např. obličej), pravděpodobně takový obrázek z hlavy jen tak nevymažete. Při pohledu na osoby s vážnou formou hypertrichózy se nelze divit, že se této nemoci, přesněji poruše, říká syndrom vlkodlaka.

Hypertrichóza: Očima lékaře i laika

Úplně nejzákladnější definicí hypertrichózy je dle Velkého lékařského slovníku „zvýšené ochlupení“, forem této poruchy může být tedy celá řada. Vždy však při ní rostou chloupky i tam, kde by být neměly, nebo je jejich hustota extrémně vysoká a porost dlouhý až 10 cm! Chloupky bývají v případě hypertrichózy jemné (tzv. velusové), ne tvrdé jako „dospělé“ pubické ochlupení.

V naprosto ojedinělých případech – v celém světě se počítají na desítky – může být tato porucha provázena i nápadnějšími fyziognomickými znaky; např. plochým nosem, velkýma ušima, velkými výraznými ústy atd. Ale pozor, hypertrichóza ve své mírnější formě postihuje i některá miminka, většina z těchto dětí ale o své chloupky během 1 roku života přijde.

Mé miminko je chlupaté, bude hůř?

Je to okaté, voňavé, něžné – je to vaše! Okouzluje vás svými maličkými prstíky, titěrnými oušky i miniaturním nosíkem, možná vás však udivuje i jemným tmavým ochlupením na neobvyklých místech; například na ramínkách a třeba i podél páteře. Co nepřekvapuje vás, velmi často naprosto nezaskočí jeho babičku, která ráda vypráví o tom, jak se vašemu manželovi v kojeneckém věku říkávali „opičko“.

Hypertrichóza se totiž obvykle dědí po předcích, dětem nepůsobí žádné potíže a ve většině případů se během prvního roku života upraví sama. Pokud se tak nestane, váš pediatr vás s čerstvým batoletem odešle na specializované vyšetření, obvykle na endokrinologii, kde se pokusí přijít chloupkům na kloub.

Témata: Děti, Mimi, Pubické ochlupení, Hustota, Specializované vyšetření