Maminka.czHypnoporod

Porod beze strachu a bolesti? Zkuste hypnoporod, pomůže vám s psychikou

Možná jste ten termín ještě nikdy neslyšela, možná si při zmínce o něm ťukáte výmluvně na čelo. Hypnoporod však není žádné šarlatánství. Pouze využívá našich přirozených schopností k tomu, aby byl porod co nejméně bolestivý a žena na něj vzpomínala jen v dobrém.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hypnoporod je o způsobu myšlení

Teorie hypnoporodu zdůrazňuje jednu zásadní věc: Zatímco u přírodních národů je porod brán jako veskrze pozitivní zážitek, oslava ženy, něco přirozeného (a proto se ho zúčastňují i třeba děti), v západní kultuře je porod strašákem.

Od malička slýcháme hororové historky plné slov o nepopsatelné bolesti, porod se automaticky rovná nemocnice, lékaři, léky, chemie. Jako by se všechny ženy, které už rodily, předháněly v tom, která dovede prvorodičku více vystrašit.

Video: Podívejte se na klidný domácí porod

Hypnoporod se proto pouze snaží změnit náš způsob myšlení a náhled na zázrak zrození. Ukazuje, že porodu se nemáme bát, máme se na něj naopak těšit a brát ho jako něco úžasného, co nás jen a jen obohatí.

Protože tak, jak si v mysli vnímání porodu nastavíme, takový potom doopravdy bude.

Jak vypadá hypnoporod, kterým rodila Kate? Můžete si ho dopřát i v Česku!

Bezbolestný porod?

K tomu, abychom prožily bezbolestný porod, samozřejmě nestačí si jen v duchu říct „Mě to bolet nebude.“ Proto existují kurzy hypnoporodu, kde se ženy (ale také jejich partneři, chtějí-li) učí nejrůznější techniky, které jim pomohou na cestě za bezbolestným porodem. A především je zbaví strachu, což je to nejdůležitější.

Mnoho lidí má však stále tendenci na hypnózu pohlížet jako na něco, co zavání cirkusem a podvodem. Není tomu tak. Hypnózu už dnes využívají nejrůznější terapie i moderní medicína – například u lidí, kteří kvůli silné alergii nemohou dostat anestetika.

Hypnóza je na bolest „znecitliví“ stejně účinně. Hypnoporod neznamená, že žena rodí v nějakém transu či snad dokonce ve spánku, pouze že je naprosto uvolněná a koncentrovaná na své tělo a mysl.

Hypnoporodní techniky pomáhají k uvolněnému porodu, říkají lektorky Katka a Petra

Kurzy hypnoporodu

Na kurzech hypnoporodu se účastníci naučí pracovat s vlastními pocity a využít je ku prospěchu sebe sama. Hypnoporod automaticky neznamená, že žena rodí v autohypnóze, i když i do takového stupně uvolnění může dojít.

Cílem je naučit ji co nejvyšší míře fyzického a psychického uvolnění, které jí umožní rodit beze strachu a stresu. Při kurzech se tak učí schopnost pozitivního myšlení a vnímání vlastního těla, relaxační a meditační techniky, různé typy dýchání, zkoušejí se nejrůznější porodní polohy.

Žena se naučí zapojit svou představivost prostřednictvím takzvaných vizualizací pro jednotlivé fáze porodu, které si pak dokáže ve správnou chvíli vyvolat a odvést jimi pozornost od fyzické bolesti i od nejrůznějších rušivých vlivů, které by jí jinak bránily v uvolnění a soustředění na sebe sama.

Aby se žena techniky naučila a dostaly se jí „pod kůži“, měla by absolvovat několik sezení s lektorem. Záleží na nátuře každé z nás. Kdo léta cvičí třeba jógu, určitě umí relaxovat lépe a řada věcí mu bude známých.

Pro citlivější povahy je zase složitější umět „vypnout“ a oprostit se od všech okolních vjemů. Přitom právě ty přirozený průběh porodu nejvíc narušují. Čím více se totiž žena dokáže soustředit sama na sebe, tím více naslouchá svému tělu, důvěřuje si – a to všechno pomáhá hladkému průběhu porodu.

Sebevědomí a důvěra

Kurzy hypnoporodu mají zkrátka za cíl dodat ženě sebevědomí a důvěru ve vlastní schopnosti, aby si i v okamžiku porodu byla jistá sama sebou a dokázala se samostatně rozhodovat bez nátlaku okolí.

Psychické uvolnění pak napomáhá i fyzickému, do těla se vylučují hormony serotonin a endorfin, které zmírňují pocity bolesti, naopak stresové hormony jsou utlumeny a rodička dokáže své tělo instinktivně řídit a pomáhat správnému průběhu porodu.

Pokud se toto ženě podaří, pak – v případě fyziologického porodu bez jakýchkoli zdravotních komplikací – následuje řada logických benefitů: celkově kratší a méně bolestivý porod, menší nutnost podávání tišících prostředků, méně lékařských zásahů (včetně třeba nástřihu hráze), spokojenější miminko, snadnější začátek kojení, rychlejší poporodní rekonvalescence a celkově krásný pocit z porodu, který bohužel rozhodně není samozřejmostí.

Hypnoporod jako Kate: Jde to i v Česku? Herečky už se těší!

Rozhovor o hypnoporodu s lektorkami Porod je krásný

O hypnoporodu jsme si povídali s lektorkami Porod je krásný Kateřinou Plzákovou a Petrou Zavadilovou.

Jsou kurzy hypnoporodu pro každou ženu?

"Naše kurzy hypnoporodu s technikami gravidjógy jsou vhodné pro všechny nastávající maminky, které chtějí znovu nalézt důvěru v jejich tělu, které bylo stvořeno porodit jejich miminko laskavě a pohodlně. Na kurzu mohou přijít v páru s doprovodem (otec, matka, kamarádka) nebo samostatně," říkají lektorky Porod je krásný Kateřina Plzáková a Petra Zavadilová a dodávají, že jejich kurzy navštěvují jak prvorodičky, tak ženy, které už doma děti mají, které mají společné to, že se na porod těší.

Kdy je podle vás vhodné začít s nácvikem hypnoporodních technik?

"To je individuální, každá žena to cítí jinak. Některé ženy přijdou na náš kurz na začátku a některé až ke konci těhotenství. Čím delší dobu žena techniky praktikuje, tím je větší pravděpodobnost jejich kvalitního osvojení a využití při samotném porodu. Tady platí heslo, že štěstí přeje připravené. Na druhou stranu není vůbec špatné přijít k nám v pokročilém stavu těhotenství a příjemně se na nastávající porod naladit. Tady bychom mohly říci, že nikdy není pozdě."

Uznávají hypnoporod i zdravotníci?

"Ano. S tím, jak se metoda stává známější a populárnější, získává s ní více zkušeností i zdravotní personál, který hypnoporodní maminku doprovází, a výsledky jsou velmi dobré. Obě strany, rodiče i zdravotníci, si přejí hladký průběh porodu a zdraví maminky i miminka. Proto dobře připravení a informovaní rodiče, klidná a uvolněná žena a na druhé straně respektující a vstřícný personál mohou být tou skvělou kombinací pro krásný porod."

Souvisí s hypnoporodem i nácvik dýchání?

"Rozhodně. Správné dýchání je důležité celý život a v těhotenství a při porodu dvojnásob. Přináší obrovské množství benefitů. Z pohledu hypnoporodu uvádí maminku zejména do uvolněného stavu během vln (kontrakcí) a pomáhá případné nepohodlí a přebytečnou energie uvolnit “ven” ústy. Když je žena klidná, může být klidné i miminko a dostatečně zásobované kyslíkem. Jednotlivé metody dechu pro první a druhou dobu porodní pak napomáhají tělu dělat přesně to, co je v tu chvíli zapotřebí – otevírat se při první době porodní a vypuzovat miminko na svět během druhé doby porodní."

Hypnoporod je oblíbený i mezi celebritami. Které české a světové jeho pomocí rodily?

"Máme radost, že je o hypnoporodu stále více slyšet, a věříme, že v době oblíbenosti tzv. influencerů je to skvělý způsob, jak inspirovat ostatní ženy (budoucí rodiče), že porod může být krásný a jakým způsobem se na porod mohou připravit... U nás se nejvíce mluví o hypnoporodu ve spojení s vévodkyní Kate, ale například i oblíbená kuchařka “Lahodně s Ellou” Ella Woodward přivedla na svět svoje miminko velmi laskavě právě díky hypnoporodu. Našich kurzů se již účastnilo několik známých osobnosti, např. herečky Míša Tomešová , Kristýna Leichtová a Aneta Krejčíková a těšíme se na další...

Témata: Video, Porod, Miminko, Bolest, Strach, Těhule, Hypnoporod, Pór, Tomešová, Kateřina Plzáková, Míša Tomešová, Kristýna Leichtová, Způsob myšlení, Krásný pocit, Bezbolestný porod, Bolestivý porod, Lékařský zásah, Rekonvalescence, Krejčíková, Rodička, Moderní medicína, Petra Zavadilová, Hypnóza, Nature, Technika