Hypnoporod podle vévodkyně

Nejslavnější britská těhulka Kate plánuje porod, a celý svět je vzhůru nohama. Naposledy z prohlášení, že bude rodit v hypnóze.
Hypnoporod podle vévodkyně

Cože si to ta zpovykaná vévodkyně zase vymyslela? ptají se mnozí a my bychom jim rádi odpověděli, že nic neobvyklého. Hypnotický porod tu je už nějakou dobu, jen u nás se o něm zatím moc neví, protože, bohužel, mnoho českých porodnic jako by maminkám tajilo různé možnosti porodů, aby neměly práci navíc. Hypnotický porod přitom práci porodníkům nemaří, naopak by jim ji měl usnadnit. Rodička necítí bolesti, je v celkové pohodě a spolupracuje. Na porodním sále by měla vládnout příjemná atmosféra. Právě to si Kate pro narození svého prvního dítěte přeje.

Jak to probíhá

Hypnóza umožňuje porod téměř bez bolesti, bez použití analgetik, zmírňuje strach a celkově přispívá k rychlejšímu porodu. „Jedná se o soubor různých uvolňovacích, dýchacích a relaxačních technik, odborných doporučení, metod a postupů, které vedou rodičku k původnímu, přirozenému porodu, tedy aby rodila v souladu se svým tělem, děťátkem a přírodou – hladce a přirozeně, jen s mírným nepohodlím. Jde o přirozený a šetrný porod při plném vědomí," vysvětluje na svých stránkách porodní asistentka Milena Dvořáková. Zjednodušeně řečeno to probíhá tak, že si žena pomocí různých technik dokáže přivodit příjemné pocity a získává kontrolu nad svým tělem. „Nejde tu o nic víc než o nejhlubší uvolnění, relaxaci, vnoření se do vlastního těla za současného odpojení racionálního vnímání," píše Eva Lábusová v předmluvě ke knize Hypnoporod. Zrození touto metodou tedy probíhá přirozenou cestou, po čemž mnoho maminek touží, ale zároveň se bojí bolesti. V případě hypnoporodu se bolesti zbaví, ale o zážitky ze zrození nepřijdou. Nezní to přímo ideálně?

Důležitá příprava

Kde je háček? Proč tak nerodíme všechny už léta? Potíž je v tom, že ne každý je schopný upadnout do hypnotického stavu, a navíc v tak ztížených psychických podmínkách, jako je porod. Podle britských odborníků tímto způsobem dokáže porodit jen třetina žen. Je tedy třeba v dostatečném předstihu zjistit, zda patříte mezi ty šťastné, které se do autohypnózy, nebo lépe řečeno do stavu hypnotického uvolnění, dokážou dostat. Nepřijdete na to samozřejmě sama, ideální je asistence odborníka, tzv. hypnoterapeuta, nebo porodní asistentky, které tento druh porodu nabízejí. K dispozici jsou u nás také speciální kurzy. Pokud chcete mít u porodu partnera, měl by přípravu absolvovat s vámi, aby věděl, co se s vámi v danou chvíli děje, co prožíváte. Pak už jen zbývá najít porodnici, kde na tento druh porodu přistoupí, což bude u nás asi největší oříšek. Ale možná se to nyní s tolik probíraným porodem britské vévodkyně změní i u nás. Možná Kate inspiruje další maminky a otevře oči některým staromilským porodníkům. Je 21. století, a když může hypnoticky rodit budoucí královna Anglie, proč bychom nemohly i my ostatní?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články