Maminka.czZdraví

I dětské zuby mají kořeny...

Barbora Neubergerová 16.  9.  2014
Mléčné zuby nemají kořeny, proto je jejich výměna tak snadná… To je mýtus, kterému podlehne mnoho rodičů. Opak je však pravdou. Mléčné zuby samozřejmě kořeny mají!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Představa, že mléčné zuby nemají kořeny, je velmi rozšířená. Ovšem, je také zcela scestná. To, co vede generace maminek k tomu mýtu věřit, je skutečnost, že mléčné zuby nemají kořeny při vypadnutí. Ale ani to neplatí stoprocentně.

Jak to tedy je s kořeny dočasných zubů?

Vývoj zubů spadá do období raného těhotenství. Již někdy kolem pátého šestého týdne embryonálního vývoje dochází k prvnímu formování zárodečných lišt, které později vyústí ve vznik dutiny ústní, čelistí a zubů. Pokud bychom se zaměřili na vývoj zubu, nejprve vzniká zubní korunka.

„Snímek čelisti zdravého novorozence by ukázal dvě řady základů zubních korunek. Zatímco trvalé zuby na svůj čas musejí ještě několik let čekat, zuby dočasné ve svém vývoji plynule pokračují,“ vysvětlila MDDr. Veronika Andělová, dětský stomatolog kliniky Elite Dental.

K začátku prořezávání mléčných zubů dochází obvykle kolem půl roku věku dítěte. A jde o proces, na kterém se velkou měrou podílejí právě zubní kořeny. „Prořezání zubů, jak dočasných, tak trvalých, je aktivováno vývojem zubního kořene. Jak se v čelisti vyvíjí a formuje kořen, tlačí korunku směrem ven z dásně,“ doplnila lékařka. Při prořezání zubů dočasného chrupu tak každý ze zubů má své kořeny, které znemožňují viklání zubu a jeho vypadnutí.

Správná péče o zuby. Umíte se starat o mléčný chrup dítěte?

Aby přezubení mláďata nebolelo

V době výměny mléčného chrupu za chrup trvalý, však díky moudrosti přírody nastane proces, jehož cílem je „mláděti“ umožnit co nejméně bolestivou výměnu chrupu dočasného za chrup trvalý. „Jak se aktivuje vývoj kořene trvalého zubu, dochází k posunu korunky tohoto zubu směrem ven. Tento děj je doprovázen postupným rozpouštěním a vstřebáváním kořene mléčného zubu, který je uložen před korunkou trvalého zubu. Mléčný zub se postupně začne uvolňovat, kývat a po čase vypadne. V této době ve většině případů má mléčný zub kořeny zcela rozpuštěné, a rodiče je nemají možnost vidět,“ vysvětlila lékařka.

Ovšem i tady platí, že chybička se může vloudit.

V tomto případě to znamená, že kořen mléčného zubu, či jeho část, zůstane neporušená. Rodiče na to, že se děje něco špatně, mohou upozornit dvě okolnosti. Mléčný zub pevně drží a trvalý zub si hledá náhradní cestu a klube se „ve druhé řadě“. „Pokud je druhý zub již vidět a mléčný zub stále pevně drží na svém místě, případně se kýve omezeně, například pouze do jednoho směru, je třeba navštívit stomatologa, který zhodnotí stav přezubení a mléčný zub odstraní,“ upozornila lékařka.

Více napoví RTG snímek

V těchto případech by rodiče měli trvat na zhotovení RTG snímku čelisti dítěte, na základě kterého lékař může posoudit nejen stav problémového zubu, ale i zubů dalších. Zároveň s tím by měli dbát na to, aby při trhání zubu byla použita lokální anestezie případně celková inhalační anestezie s použitím rajského plynu.

„Trhání mléčného zubu s kořenem je výkon, který je samozřejmě bolestivý. Současná medicína však umožňuje bolest při výkonu eliminovat. Je zbytečné dítě trápit a stresovat s tím, že „ono to vydrží“. V zájmu všech by mělo být odstranění bezbolestnou cestou, aby se dítě nebálo příště usednout do stomatologického křesla,“ doporučuje lékařka.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Zuby, Péče o zuby, Mléčný chrup, Lokální anestezie, Druhý zub, Rané těhotenství, Embryonální vývoj, Správná péče, Mléčné zuby, Máj, Chybička, Kořen, Zub, Současná medicína, Dočasné zuby, Zdraví na Heureka.cz

Video