I mikropůjčka je půjčka. Než si půjčíte, uvědomte si tyto 4 věci...

Reklama 23.  1.  2019
Nemá smysl si cokoliv nalhávat. Výše peněžité pomoci v mateřství není úplně optimální. A co se týče rodičovského příspěvku, ten může domácí rozpočet převrátit vzhůru nohama. Takže když se k běžným výdajům nachomýtne nějaký nečekaný a vy nemáte uspořeno bokem, nezbude vám, než si od někoho půjčit. Ale na koho se obrátit, když si nechcete dělat ostudu v nejbližším okolí? Nemáte-li k dispozici kontokorent či kreditní kartu, pravděpodobně se do vašeho hledáčku dostanou tzv. mikropůjčky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mikropůjčky, často zvané jako půjčky před výplatou či krátkodobé půjčky, jsou v České republice poměrně populární. Podle statistik je pravidelně nebo alespoň jednou za čas využívá každý třetí Čech. Spousta zájemců však netuší, jak správně postupovat při výběru vhodného produktu. A mnoho dlužníků nedodržuje základní zásady zodpovědného půjčování. Buďte chytřejší a řiďte se následujícími tipy.

1. Půjčka musí mít smysl

Opět není od věci zmínit, že spousta dlužníků splácí půjčku, bez které by se docela dobře obešli. Výjimkou nejsou půjčky na dárky či na dovolenou – a právě ty jsou podle odborníků zdaleka nejhorší.

Mikropůjčka může být dobrým sluhou v situaci, kdy musíte rychle vyřešit nečekanou komplikaci a nemáte po ruce železnou rezervu. Ale než podáte žádost, zamyslete se nad tím, zda by ji nebylo možné vyřešit, až vám na účet dorazí vlastní peníze.

2. Musíte mít z čeho splatit splátku

Mikropůjčky se splácí jednorázově a splatnost se obvykle pohybuje kolem 30 dní. Nebudete mít s úhradou problém? Ačkoliv vám rodičovský příspěvek může stačit na to, abyste prošla schvalovacím sítem, jedině vy důvěrně znáte pravidelné měsíční výdaje. Pokud je váš rozpočet napnutý i bez splátky, raději vymyslete plán B.

Z praktického hlediska je lepší zatnout zuby a půjčit si od rodičů nebo sourozenců, než pak vybíjet klín klínem a sjednávat si další půjčku jen proto, aby bylo z čeho splatit tu předchozí.

3. RPSN není rozhodující parametr

Rozhodla jste se, že si půjčíte, ale netušíte, jak vybrat nejlepší produkt? V prvé řadě si ujasněte priority, protože přízvisko „nejlepší“ může nabývat různých významů. Někdo preferuje nejnižší poplatek, pro jiného je důležité rychle vyřízení, případně možnost okamžitého převodu na účet.

V žádném případě neposuzujte mikropůjčky pouze podle RPSN (roční procentní sazby nákladů), která je vypovídající pouze při porovnání půjček s delší splatností. Zaměřte se spíše na výši poplatků a porovnejte celkové splatné částky.

Půjčit si můžete... i zadarmo!

Zní to jako báchorka pro naivky? Některé půjčky do 10 000 Kč jsou ovšem skutečně zdarma. Respektive bez jakéhokoliv navýšení pro nové klienty. Ovšem pozor – musíte dodržet smluvní podmínky, jinak věřitel půjčku zpoplatní. Přesto jde o možnost, jak rychle získat potřebnou částku a nepřeplatit se.