Maminka.czZdraví

I přes povinné očkování jsou spalničky opět na vzestupu. Máme se obávat?

Ve vyspělých zemích stoupá počet lidí, kteří onemocněli spalničkami. Přestože se u nás nejedná o epidemii, tak by se na pozoru měli mít zejména rodiče dětí mladších 15 měsíců.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Tyto kojence totiž ještě nechrání ani první dávka očkování proti spalničkám. Nemoc dále ohrožuje děti rodičů, kteří své děti z obavy z možných negativních následků očkovat nedali. Ohrožují tím nejen své dítě, ale i ostatní děti v okolí," píšou na webu Mojezdraví.cz.

Spalničky by se neměly podceňovat

Spalničky jsou v našich končinách laickou veřejností brány jako poměrně neškodné onemocnění s vyšší horečkou a pupínky. Tak to ale není. Celosvětově jsou spalničky nejčastější příčinnou úmrtí dětí do pěti let. Jsou vysoce nakažlivé. Vzhledem k tomu, že onemocnění postihuje pouze lidi a ne zvířata, bylo by možné je plošným očkováním vymýtit.

Velký lexikon dětských pupínků 3: Pátá nemoc, potníčky, spála, spalničky, šestá nemoc, zarděnky

Přístup některých rodičů zejména v západní Evropě ale v šíření onemocnění způsobil nečekaný obrat. V rozvojových zemích, například v Guatemale nebo Hondurasu, je proočkovanost touto nemocí často vyšší než například v Německu, Velké Británii a ve Francii.

Hrozba epidemie je také na Slovensku. Velké problémy mají zejména v Rumunsku. Nakažených je tam 3 400 dětí, 17 z nich už od ledna 2016 zemřelo.

Kolektivní imunita

Jsou to děti, které měla chránit takzvaná kolektivní imunita. Tento pojem v praxi znamená, že děti, které jsou příliš malé na očkování anebo jsou vážně nemocné a nemohou být očkovány, chrání očkování ostatních dětí.

Spalničky znovu na scéně. Jsou ohrožené i děti?

Nemají se tedy od koho nakazit. Kolektivní imunita funguje ale ve chvíli, pokud je proočkovanost populace alespoň 95%. V České republice klesla v roce 2012 na 87,5 %. A podle dostupných údajů stále klesá. Rodiče se totiž přestali spalniček bát.

Spalničky jsou nebezpečné hlavně pro kojence

„Očkování každého dítěte musí posoudit lékař individuálně, pokud má pochybnosti, je možné odložit jej na později. Pokud však očkování posunují nebo negují rodiče ve velkém bez zdravotního důvodu, ohrožují tím nejenom svoje dítě, ale i ostatní, které se nemohou očkovat, i kdyby jejich rodiče chtěli,“ říká Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS., prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny.

A dodává: „Není přece normální ignorovat odborný názor svého pediatra a místo toho se rozhodovat podle nepodložených pomluv či hoaxů na internetu nebo sociálních sítích.“

Smutné je, že rodiče, kteří nenechají své děti očkovat a chtějí se tak vyhnout riziku negativních následků očkování, které tady určitě je, v určitém slova smyslu parazitují na těch rodičích, kteří se chovají ke společnosti odpovědně a své děti očkovat nechají. Díky nim se nenakazí ani děti, které nemohou nebo z vůle rodičů nechtějí být očkovány.

Očkovat se mohou nechat děti od 15 měsíců, po určité době, v závislosti na typu vakcíny, probíhá přeočkovaní. Očkovat nebo přeočkovat by se měli i dospělí, pro které sice nemoc nemusí být tak nebezpečná, ale mohou být přenašeči.

Více informací, týkající se spalniček, najdete na webu Mojezdravi.cz.

Poznáte molusky? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit
Velký lexikon dětských pupínků 2: Meningitida, neštovice, opar a opruzení
Autismus u dětí: Pozor na první příznaky již u kojenců a batolat
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Miminko, Batole, Kojenec, Spalničky, SPA, První dávka, Zdravotní důvod, Pojem, Meningitida, Zarděnky, Vzestup, Epidemie, Hoax, Povinné očkování, MBA, ÓČKO, Rastislav Maďar, Přeočkování, Dětský autismus, Obava, Zdraví na Heureka.cz