Maminka.czNež otěhotníte

I těhotenství vyžaduje přípravu. Jak na to?

Barbora Neubergerová 6.  12.  2014
Existuje mnoho různých faktorů, které párům komplikují snahu počít dítě. Možná se vás netýká ani jeden z nich, ale přesto se chcete na těhotenství dobře připravit a předejít tak možnému zklamání, že vaše úsilí bude zbytečné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Skoncování se zlozvyky, více pohybu či detoxikace organismu patří zpravidla mezi první opatření. Hrají opravdu tak velkou roli? Jaké jsou základní příčiny ženské i mužské neplodnosti? 

Pre-koncepční péče 

Pojďme se nejdříve společně podívat na tzv. prekoncepční péči, tedy co pro sebe a budoucí dítě vlastně může udělat žena i muž ještě předtím, než dojde k početí. Otázkou je, jak dlouho předem by partneři měli začít s „přípravou“ (v případě plánovaného rodičovství) a v čem by vlastně tato příprava měla spočívat…

„Není jednoduché stanovit optimální dobu prekoncepčního období. Některý z partnerů může být chronicky nemocný, mít problémy s tělesnou hmotností, kouří a tak dále. Pokud budeme hovořit o zdravých partnerech, považovala bych za optimální dobu na přípravu před otěhotněním 2 až 3 měsíce,“ říká úvodem MUDr. Radka Gregorová z gynekologické ambulance Lékařského domu na Praze 7. 

Co je tělu třeba? 

První věcí, která moderní ženu zcela jistě napadne, je, zda by nebylo od věci užívat nějaké vitaminy či minerály, pokud se předtím jejich přísunem do organismu vůbec nezabývala. Faktem však zůstává, že se nelze cíleně zaměřit pouze na tuto oblast; je třeba dbát na celkový zdravý životní styl, včetně zdravého jídelníčku. 

„Velké procento žen si myslí, že budou-li užívat pouze multivitaminy, udělají maximum pro otěhotnění a zdárný průběh těhotenství. Multivitaminy však musíme chápat pouze jako doplněk stravy. Základem je zdravý jídelníček partnerů - pokud dlouhodobě obsahuje dostatek ovoce, zeleniny, masa, ryb a mléčných výrobků, postačí užívat 2 až 3 měsíce před otěhotněním 400 mikrogramů kyseliny listové, která snižuje riziko vrozených vývojových vad nervové trubice u plodu.

Kyselina listová existuje v samostatné tabletové formě nebo je součástí multivitaminových přípravků přímo určených pro ženy plánující graviditu. Na trhu jsou preparáty obsahující inositol, který podporuje správnou funkci vaječníků a obsahuje řadu důležitých vitaminů včetně zmiňované kyseliny listové. Vzhledem k faktu, že vysoké procento mužů má špatnou kvalitu spermií, by se samozřejmě multivitaminová prekoncepční příprava měla týkat i jich,“ uvádí gynekoložka. 

Skoncujte se zlozvyky 

Alkohol, drogy, káva, cigarety, nadužívané léky… Touha po děťátku je jistě dobrým důvodem skoncovat se škodlivými návyky. Jak pro ženu (samozřejmě), tak pro jejího partnera. Předpokládejme, že ani jeden z páru není notorický alkoholik, nicméně omezit přísun alkoholických nápojů, pokud jste se rozhodli pro děťátko, může vašemu organismu jedině prospět.

Kafíčko s kamarádkami může být překážkou, proč nemůžete otěhotnět

„Zvýšená konzumace alkoholu je alarmující zejména v období těhotenství a je spojena s alkoholovým fetálním syndromem. Jde o soubor tělesných i duševních abnormalit, mezi které patří nízká porodní hmotnost novorozence, zpomalený růst dítěte přetrvávající i v dětství, mentální retardace, malá hlava, deformity obličeje, srdeční a ledvinné vývojové vady, poruchy pohybových dovedností, učení, soustředění a chování. Některé studie prokázaly, že pití alkoholu v prvních 4 měsících těhotenství zvyšuje pravděpodobnost rozštěpu patra,“ dodává k tomu doktorka Gregorová.

A pokud jste kuřáci? Kouření bývá spojené s vyšším rizikem samovolných potratů a nižší porodní hmotností novorozence. 

Vliv předchozí antikoncepce 

Není třeba zdůrazňovat, že pro úspěšný pokus o potomka je v první řadě nezbytné vysadit hormonální antikoncepci, pokud ji užíváte, a počítat s tím, že organismus možná bude potřebovat nějaký čas na „regeneraci“. „Ženám nezakazujeme otěhotnět ihned po vysazení antikoncepce,“ říká lékařka a upřesňuje: „Problémem není,očista‘ organismu od hormonů. U žen ovšem může po vysazení antikoncepce nastat různě dlouhé období anovulačních cyklů, tedy cyklů, kdy dotyčná nemůže otěhotnět. Obvykle se pravidelný cyklus rychle vrátí ženám, které ho měly pravidelný i před nasazením antikoncepce. Pokud se nasazovala antikoncepce z důvodů hormonální poruchy, může tato porucha trvat dále i po jejím vysazení.“ 

Očkovat/neočkovat? 

„Vždy záleží na tom, zda jde o vakcínu živou (oslabenou), nebo inaktivovanou. Budoucím maminkám je doporučováno, aby měly v pořádku přeočkování proti tetanu, které by nemělo mít negativní vliv na potenciální těhotenství. V případě, že žena neprodělala plané neštovice, je vhodné se proti nim nechat očkovat. Výrobce vakcíny doporučuje neotěhotnět 3 měsíce (minimálně však měsíc!) po aplikaci vakcíny. Ostatní běžná očkování proti chřipce, hepatitidám typu A a B, meningokokům, pneumokokům a papillomavirům nepředstavují pro budoucí těhotenství problém," říká MUDr. Radka Gregorová. 

Anorexie, obezita a vyšší věk překážkou 

Bulimie či anorexie souvisejí s velkými výkyvy tělesné hmotnosti, v těžších případech i dlouhodobým nedostatkem důležitých vitaminů a minerálů. 
„Extrémně nízká hmotnost i obezita jde ruku v ruce s hormonální nerovnováhou, která může ženě zabránit v otěhotnění nebo způsobit řadu těhotenských či porodních komplikací. Anorektičky velmi často nemenstruují (k obnovení cyklu je naprosto nezbytné přibrat na váze!). Naopak obézním ženám se při marném snažení o těhotenství v první řadě doporučuje redukce hmotnosti,“ upozorňuje MUDr. Gregorová.

„S rostoucím věkem navíc samozřejmě výrazně klesá schopnost otěhotnět a současně stoupá riziko vrozených vývojových vad, těhotenských a porodních komplikací. Svým pacientkám proto kladu na srdce, aby se snažily si své první miminko pořídit nejpozději do 35 let. Pečlivější prekoncepční příprava není, spíše se pak těhotná žena považuje za více rizikovou, častěji dochází do poradny a doporučuje se jí komplexní genetická konzultace včetně odběru plodové vody,“ dodává gynekoložka. 

Případné těhotenství konzultujte s odborníkem

U chronicky nemocných žen je naprosto nezbytné se na těhotenství připravit po zdravotní stránce. Pomineme-li onkologické pacienty, kde je nutná komplexnější prekoncepční příprava, jde zejména o diabetiky, hypertoniky, pacienty s onemocněním štítné žlázy, autoimunitními chorobami či psychiatrickými nemocemi. Cílem je, aby nemoc byla v klidovém stadiu a užívané léky nebyly škodlivé pro plod. Ošetřující lékař si pak s pacientkou také stanoví plán jak postupovat v případě otěhotnění. Základem úspěchu je psychická pohoda obou partnerů, která se velmi často podceňuje. 

Přestat kouřit je základ

Důležitým faktem zůstává, že muži-kuřáci mají horší kvalitu spermií, u žen kouření funkce, plod je špatně zhoršuje placentární vyživován a neprospívá. Vylepšení fyzičky povzbudí psychiku 

Osobní trenérka Lucie Dytrychová (FitnessGo) potvrzuje, že plánování těhotenství je dostatečnou motivací k vylepšení fyzické kondice. „Pokud jste nebyla zvyklá se hýbat, začněte. Vhodná je kupříkladu jóga (naučíte se mimo jiné koncentrovat a odbourávat stres), pilates (zpevnění coru, tedy středu těla) nebo kardio trénink (svižnější lekce na odbourávání tukových zásob), osobně pak nedám dopustit na bosu. Především se zaměřte na zpevnění pánevního dna (pozn. red. - této problematice se budeme věnovat v některém z příštích čísel), které je pro ženu (ale i muže!) nesmírně důležité.

Za jak dlouho lze tuto oblast zpevnit? Je to samozřejmě individuální, ale zhruba jde o 3 měsíce pravidelného cvičení. Bývá fajn, pokud se partneři domluví, že budou sportovní aktivitu vyvíjet spolu. Mimochodem, pánevní dno lze nenápadně procvičovat též ve frontě, v autobuse, při sexu…“ Od věcí není ani detoxikace přírodními prostředky (například zelený ječmen, raw jídelníček, ovocné a zeleninové šťávy, speciální detoxikační kúry…). „Nejsem pro fanatismus, vždy je třeba ke všemu přistupovat se zdravým selským rozumem a příliš neřešit, že,to‘ hned nejde. Všechno je nakonec v hlavě, tak se především uvolněte,“ radí trenérka.

Témata: Než otěhotníte, Časopis Moje zdraví, Zvýšená konzumace, Osobní trenér, Zdravý jídelníček, Důležitý vitamín, Budoucí dítě, Diabetik, Přeočkování, Vysoké procento, Psychická pohoda, Alkoholický nápoj, Nízká hmotnost, Zelený ječmen, Kafíčko, Jak, Budoucí těhotenství, Doplněk stravy, Obézní žena, Zdravý partner, Alkoholik, Detoxikace, Zpevnění, Mentální retardace, Zdárný průběh