Maminka.czMaminka v porodnici

I v porodnici se dá porodit podobně jako doma, ale v bezpečném prostředí, říká primář Petr Kolek

Vanda Stöckbauerová 31.  10.  2022
S projektem Maminka v porodnici jsme zavítali také do Thomayerovy nemocnice. Primáře Gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Petra Kolka jsme se zeptali, na co se zaměřují a čeho se naopak u porodů snaží vyvarovat. Přečtěte si celý rozhovor.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kolik tu ročně proběhne porodů? 

Pohybuje se to kolem 2200 až 2300. Momentálně pozorujeme spíš vzrůstající tendenci. Je to dáno nejen nově zrekonstruovanými porodními pokoji, ale i tím, jak se k porodům stavíme. Ženy si to mezi sebou řeknou. Vědí, že se jim tu dostane vlídného zacházení a porody se tu vedou podle posledních trendů. 

VIDEO: Maminka v porodnici: Reportáž z nemocnice v pražské Krči

A jaké jsou poslední trendy? 

Vést fyziologické porody, to znamená nezasahovat do celého procesu. Když má žena klid a čas na spontánní porod, tak je většinou úspěšný. V minulosti to omezovala „průtočnost“ porodních sálů, nebyl prostor nechat tam ženu tak dlouho. Možná i z toho důvodu se porody urychlovaly. To se dnes již neděje.

Klesá i počet vyvolávaných porodů?

To je trošku něco jiného. Indukce porodu je v určitých případech nezbytná. Data nám ukazují, že když je těhotenství delší než 42 týdnů, začnou růst rizika pro plod. To je medicína založená na důkazech. Potom skutečně porod musíme vyvolat, proto množství indukcí tolik neklesá. Ale obecně se od urychlování porodu z různých důvodů hodně ustoupilo.

Takže se tu snažíte respektovat tempo porodu… 

Přesně tak. Ale i užívání analgetik, uterotonik, látek na zvýšení kontrakcí…To všechno jsou věci, po kterých už dnes nesáhneme, pokud nejsou potřeba.

Porodnice v Thomayerově nemocnici v pražské Krči: Soukromí na pokoji zdarma, v budoucnu i volba vlastní porodní asistentky

Jaký máte podíl císařských řezů?

V současné době asi 23 procent, ale jsme intermediární centrum. Staráme se tu o rodičky od 30. týdne těhotenství, tomu to jde hodně na vrub.

Jaké u vás mají maminky možnosti úlevy u porodu?

Možností je hodně. Přirozené fyziologické porody se snažíme zvládnout přirozenými cestami, jako jsou masáže, nahřívání hráze, aromaterapie, hudba… To je základ, který doporučujeme každé ženě. Ona pak zjistí, zda jí to stačí, nebo ne. Samozřejmě tu máme různá analgetika a rajský plyn, ale saháme po nich, až když nás o to žena žádá. Epidurální anestezii máme k dispozici prakticky nonstop, protože máme svého anesteziologa přímo na porodním sále. 

Je možné, aby nízkorizikovou ženu porodem provedla jenom porodní asistentka?

To je u nás standardem už mnoho let, že porody vedou porodní asistentky. Já vždycky říkám, že nejhezčí porody jsou právě s porodní asistentkou, protože je jisté, že je všechno v pořádku.

Ale lékař na konci přijde a rodičku zkontroluje?

To je hodně legislativní otázka o odpovědnostech. Lékař musí udělat příjem na porodní sál, to znamená, že musí zhodnotit rizika a rozhodnout, jak se porod povede. Pokud je fyziologický, předává ženu porodní asistentce, která se o ni stará v průběhu celého porodu. Vyšetřuje ji, monitoruje plod a jenom v případě, že rodička potřebuje léky, požádá porodní asistentka lékaře, který je musí indikovat. Lékař u nás musí být přítomen na porodním sále v době porodu. Tedy nemusí být přítomen přímo u porodu samotného, ale většinou se tomu tak děje. Důležité ale je, že vždy je někde poblíž, kdyby se něco stalo. Proto jsme už před lety zvolili tuto filozofii. Víme, co může nastat v průběhu porodu, jaká jsou rizika a jak rychle je potřeba akutní stavy řešit, aby vše dopadlo dobře. 

V pokračování pro předplatitele také najdete

Umožňují v Krči bonding i po císařském řezu?

V čem je tato porodnice unikátní?

Jak se MUDr. Petr Kolek staví k domácím porodům?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Maminka v porodnici, Rozhovor, Porodnice, Domácí porod, Porodní asistentka, projekt, rajský plyn, porodnice Krč, Filozof, Bezpečné prostředí, Anesteziolog, Petr Kolek, Primář, Váhový limit, Thomayerova nemocnice, Krč