Maminka.czŠkolák

I více než 5000 korun: Výdaje na školáky jsou vysoké. A rodiče se bojí dalšího zavření škol

Simona Procházková 27.  8.  2021
Tři ze čtyř českých matek se podle průzkumů bojí, že se na podzim znovu uzavřou školy kvůli další vlně covidu. Kromě těchto obav mají rodiče kvůli pandemii starosti i s dalšími výdaji. Rodinný rozpočet zasáhnou kromě výdajů za pomůcky také ty za roušky, respirátory či dezinfekce. Na co se připravit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dvě pětiny rodičů předpokládají, že z důvodu pandemie covidu budou finanční výdaje za školní výbavu letos podstatně vyšší. Jen zhruba třetina z nich navíc na školní pomůcky šetří s předstihem, většinou řeší nákupy až na konci prázdnin.

VIDEO: Jak dopadl test sešitů Oxford a per Pilot? 

Na vyšší výdaje je třeba myslet

Ze srpnového průzkumu společnosti Provident Financial, který realizovala  ve spolupráci s výzkumnou agenturou NMS Market Research, vyplynulo, že s vyššími náklady už teď počítá 40 % rodičů, ať už jde o technické a technologické vybavení, jako jsou notebooky a tablety, nebo rovněž aktuálně vyžadované respirátory, roušky či covid testy. Více než polovina rodičů dětí školou povinných se v letošním školním roce chystá za školní pomůcky pro potomky utratit od 1000 do 3000 korun.

 „Cena za školní výbavu se každoročně zvyšuje a nyní musí rodiče ještě navíc připočítat náklady na pomůcky související s pandemií covid-19. To může velmi zatížit rodinné rozpočty, a proto je potřeba počítat s výdaji s předstihem,“ radí Kateřina Jarošová, mluvčí společnosti Provident.

Kdo je připraven, není zaskočen

Rodiče často dopředu nevědí, kolik bude výbava pro nový školní rok stát a zda dostanou jejich děti něco od školy zdarma. Z průzkumu vyplývá, že téměř 70 % rodičů na pomůcky s předstihem nešetří. „Na školní výbavu šetří pouze třetina rodičů, což není mnoho. Loňský rok přitom ukázal, že neočekávané výdaje mohou rodinné rozpočty citelně zasáhnout, a proto by bylo moudřejší se na tyto výdaje připravit a předem odkládat finance stranou,“ komentuje Kateřina Jarošová a dodává: „Rodičům by určitě bývalo moc pomohlo dostat ještě na konci školního roku seznam, co děti budou potřebovat a kdy. Získali by tím až tři výplaty náskok a šanci se na výdaje lépe připravit.“

Co můžete udělat pro svého školáka? Tady je 8 jednoduchých tipů, jak se zapojit

Budou letos mimoškolní aktivity?

Třetina dotázaných rodičů uvedla, že v loňském školním roce utratila za školní pomůcky více než v předchozích letech. A to i přes několikaměsíční distanční výuku, kdy se děti učily z domova. Méně než v předchozích letech utratil jenom každý osmý rodič ze všech dotázaných.

Neplatíme samozřejmě jen za pomůcky a výbavu do školy. Mimoškolní aktivity, jako jsou kroužky, kluby, družiny či školy v přírodě, tvoří také nemalou část rodinných výdajů. Přesto téměř tři čtvrtiny rodičů plánují, že svým ratolestem tyto aktivity dopřejí. Zhruba patnáct procent rodičů pak má v úmyslu své děti do mimoškolních aktivit nezapojit vůbec. Ať už z důvodu pandemie, nedostatku financí nebo jiných příčin.

Poprvé do školy

Návrat školáků do lavic s sebou pravidelně nese zvýšené výdaje. Ať už se jedná o prvňáčky, kterým rodiče pořizují veškerou výbavu úplně poprvé, tak i o studenty středních či vysokých škol, jejichž potřeby jsou ještě vyšší. A tak se ve většině domácností jedná o citelný zásah do domácího rozpočtu. 

Zejména rodiče, kteří vypravují ratolesti do první třídy, musí počítat s vyššími výdaji, souvisejícími s pořízením kompletní výbavy. Ve většině případů se jedná o dlouhodobější investici, navíc se i mnohé školy podílejí na nákupu pomůcek. I přesto se vyšší finanční částce rodiče nevyhnou.

„Ačkoliv je návrat dětí do školních lavic spojený se zatížením domácích rozpočtů, většina českých rodin se zvýšenými výdaji počítá,“ říká Cyril Křůpala, marketingový ředitel společnosti Cofidis a doplňuje: „Pokud by přece jen nastala situace, kdy by rodiče vysoký výdaj nezvládli, lze v této věci požádat o pomoc školu, případně krátkodobou mezeru v rozpočtu vyřešit vhodným finančním produktem, například revolvingovým úvěrem. V případě dlouhodobého problému pak existují charitativní organizace či speciální programy.“   

Kolik kroužků je pro děti ve školce a pro prvňáky tak akorát? Méně je více!

Nezbytnosti pro školáky

Žádný školák se neobejde bez školní aktovky či batohu. Jedná se zároveň o nejvyšší položku v rozpočtu dítěte, které nastupuje do školy. V tomto případě se rozhodně vyplatí dbát na kvalitu. Kromě učebnic, penálu a sešitů školáci v batohu nosí svačinu, láhev s vodou, a pokud si nenechávají věci ve škole, pak i přezůvky, případně věci na cvičení. Je proto vhodné se v první řadě zaměřit se na ergonomické tvarování a dostatečně široké a nastavitelné popruhy. Pro bezpečí dítěte by pak měla být školní taška vybavena množstvím bezpečnostních reflexních prvků.

Další položkou je penál a jeho vybavení, jako jsou nejlépe trojhranné tužky, ergonomické psací pero, pastelky, ořezávátko, nůžky, guma. Nesmí chybět výtvarné potřeby, desky na sešity, láhev na pití, přezůvky a sáček na přezůvky a sportovní obuv na tělocvik. Částka za první jednorázovou výbavu se tak může vyšplhat i na více než 5000 Kč.

Výdaje se liší podle věku

Ve většině případů děti docházejí mimo vyučování do družiny a na obědy. Zpravidla se také na počátku roku platí příspěvek do školního fondu. A mnohé děti navštěvují mimo vyučování různé zájmové kroužky. Je nutné počítat s dalšími minimálně 1500 Kč, s větším počtem zájmových kroužků výdaje samozřejmě ještě rostou.

Výdaje za dítě v rámci školní docházky se také mění dle věku. Jestliže u nejmenších dětí na prvním stupni utratí rodiče nejvíce peněz na počátku roku za aktovku či obuv, u těch starších, zejména středoškoláků, jsou to hlavně učebnice a skripta.

Výrazným zásahem do rodinného rozpočtu je pak třeba lyžařský nebo jiný sportovní výcvik. Ten vyjde zhruba na 2000 Kč a je třeba k němu započíst ještě denní kapesné nebo náklady na pořízení či půjčení sportovního vybavení, případně i permanentku, což může činit dalších minimálně 3000 Kč. „Není tedy od věci si takové výdaje naplánovat a začít šetřit na podobné akce například již na počátku školního roku,“ doporučuje Křůpala.

Jak pomoci dítěti s ADHD, aby bylo úspěšné ve škole? Takhle!

Kolik plánujeme utratit za školní výbavu, učební pomůcky a kroužky?

Simona, maminka prvňáka Míši (7)

Syn jde do první třídy, tudíž jsme pořizovali kompletní výbavu. Samozřejmě všemožné tužky, pastelky, voskovky, vodovky, tempery, desky na písmenka, na číslice, kufřík, gumy, nůžky, pravítka a tak dále. K tomu samozřejmě zbrusu nová ergonomická školní aktovka, přezůvky, vybavení na výtvarku a tělocvik, čeká nás ještě extra drahá učebnice a pomůcky k Hejného matematice. Celkově bych to viděla, že jsme už nyní utratili přes čtyři tisíce. A abych nezapomněla, ještě k tomu přibude samozřejmě družina a kroužek sportovek.

Marta, maminka čtvrťáka Tomáška (10)

Kupovali jsme pro letošní školní rok nový batoh, dosud chodil s aktovkou. Nutně už syn potřeboval také nové štětce, pastelky a psací potřeby vůbec, dále obaly na sešity a učebnice a tak dále. Počítám, že nás to stálo kolem čtyř tisíc. A domnívám se, že to bude po zahájení školy ještě víc, ale konkrétně se vše dozvíme až v září.

Dita, maminka prvňáka Kubíka (6)

Kromě nezbytného batohu bylo potřeba pořídit veškerou výbavu na kreslení a tvoření a také do kroužku výtvarky, takže máme vše od štětců několika druhů až po barvy, paletu, voskovky, pastelky plastelínu a spol. Asi nejvíc „spolkla“ obuv – přezůvky, obuv na tělocvik, tenisky a podzimní boty nás vyšly přes tři tisíce. Takže se vším všudy jsme na tom odhadem kolem šesti tisíc. Ale čeká nás ještě družina a obědy, takže výdaje ještě trochu „vyletí“. 

Tereza, maminka šesťáka Jirky (11) a deváťáka Štěpána (14)

Raději jsem ještě nepočítala. Jirka jde na druhý stupeň a potřebuje nový batoh, což je částka přes 1000 korun. Nejvíc ale rozpočet vždycky zatíží položky typu „boty na tělocvik dovnitř i ven“. To jsou čtvery tenisky a k tomu mám ještě třetího syna ve školce. Spíš než nad konečným účtem ale žasnu nad množstvím nutností třeba na výtvarku. U poloviny z nich ani nevím, k čemu slouží, a potom, co skončí školní rok, je kluci často přinesou domů sotva použité.

Témata: Děti, Školák, Školství, Vzdělání, Základní škola, Školy, První třída, Student, Výbava, Back to school, školní pomůcky, Aktovka, Gumy, pandemie, písmenka, Research, Pomůcky, Covid, Školní rok, Průzkum, Provident, Provident Financial, Ořezávátko, Pastel, Rouška, Školní potřeby na Heureka.cz