Maminka.czZdraví

Impetigo se šíří rychlostí blesku. Víte, jak ho poznat?

Martina Machová 21.  5.  2017
Impetigo je značně nakažlivé kožní onemocnění, které se v dětských kolektivech šíří rychlostí blesku. Možná nevíte, že lze toto onemocnění snadno zaměnit…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Asi před měsícem jsem si všimla, že má dcera malý stroupek u nosu. Myslela jsem, že se rýpla nehtem a pak si ranku rozškrábala, což s oblibou dělá s každým strupem či odřeninou. Jenže po pár dnech se strup začal zvětšovat a jeho okolí bylo nápadně zarudlé.

Na podrážděné kůži se objevovaly nažloutlé puchýřky, které se rychle měnily ve stroupky podobné zasychajícímu oparu. Nasadila jsem tedy domácí protioparovou léčbu a myslela, že mám vyhráno. Výhra se bohužel nekonala a navíc se stejná vyrážka udělala i ročnímu synovi!

Impetigo je vysoce infekční. Podle čeho nemoc poznáte, proč je nebezpečná a jak se léčí?

Návštěva pediatra byla nevyhnutelná. Lékař stanovil diagnózu během několika minut – prý jde o impetigo jak z učebnice. Nikdy jsem to slovo neslyšela a ani si nevybavuji, že bych tuto nemoc jako dítě měla. Pediatr mě uklidnil, že nejde o nic vážného, tedy pokud se onemocnění správně léčí. A také se zmínil, že impetigu se dříve častěji říkalo chrásty, proto si ho z mého dětství možná nevybavuji,“ vypráví o své první zkušenosti s nepříjemnou kožní infekcí maminka Zdena.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Laryngitida, záměna, Odolnost, Střep, Lehká forma, Hygiena, Vana, Předmět denní, První zkušenost, Flíček, Sleva, Rychlost blesku, Číro, Plíseň, Viník, Pásový opar, Vyrážka, Kolektivní zařízení, Streptokok, Zdraví na Heureka.cz