Maminka.czKojenec

Imunologické okno: Důležité období mezi 4. a 6. měsícem

Martina Machová 8.  9.  2017
V posledních pěti letech nastala jedna doslova revoluční změna v přístupu k výživě kojence; zatímco dříve se první kontakt s potencionálním potravinovým alergenem spíše oddaloval, nyní se naopak doporučuje. Nicméně i toto doporučení má svá pravidla a omezení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Můj Pepa měl už ve 3 měsících svíčkovou s knedlíkem a jakej z něj vyrostl chlap!“ hřímávají naše babičky, tchyně a tetičky nad zdravými pokrmy, které dětem připravujeme. Podobně neuvěřitelné historky občas vypráví i tehdy, když už jim po desáté trpělivě vysvětlujeme, že ve třech měsících bude opravdu pít pouze mateřské mléko.

Nové poznatky ve výživě dětí, přesněji snad nové názory na zavádění příkrmů, dávají kupodivu za pravdu nejen starostlivým maminkám, dbajícím o zdravou a kvalitní stavu a snažícím se své děťátko dlouho kojit, ale v jistém ohledu i oněm rýpavým tetičkám!

Obávaný lepek: Kdy ho začít zavádět do stravy dítěte?

Lepek býval ve slovníkách maminek kojenců takřka sprostým slovem

Obiloviny s obsahem lepku, celá slepičí vejce (konkrétněji bílek), mléko, ryby a několik dalších potravin bývaly dlouhá léta na černé listině kojeneckého menu. Jak jste si všimli, nejedná se o jídla nezdravá, ale o potraviny, které jsou zdroji nečastěji se vyskytujících potravinových alergenů.

Dříve se první kontakt s těmito potravinami odsouval až do období okolo prvních narozenin, u některých pokrmů dokonce ještě dál. Jenže několik významných lékařských a vědeckých institucí (např. evropská nutriční komise při Evropské společnosti pro pediatrickou gastroenterologii, hepatologii a výživu, americký výbor pro výživu při alergologické a imunologické sekci Pediatrické akademie) zaujalo vzhledem k novým vědeckým poznatkům k problematice zavádění příkrmů poněkud odlišný přístup.

Ústřední myšlenka, na které zmíněné změny staví, spočívá v pochopení skutečnosti, že oddalování nemléčných příkrmů za hranici 4.–6. měsíce věku miminka v žádném případě nevede k redukci vzniku potravinové alergie. V tomto inovativním přístupu k zavádění prvních nemléčných příkrmů je velmi významným pojmem tzv. imunologické okno.

Potravinové alergie s ekzémem kradou dětem kila i centimetry

Pojďme spolu otevřít imunologické okno

Než se vrhneme na „otvírání okna“, je jistě vhodné připomenout, že doporučení ohledně výlučného kojení do 4.–6. měsíce stále platí stejně jako pokyny ohledně postupného a pozvolného zavádění nových potravin do jídelníčku. I nadále je samozřejmě kladen důraz na výběr pro děti vhodných zdravých potravin a stále platí doporučení ohledně soli, cukru, koření, tuků, uzenin, sladkostí apod.

Vraťme se ale k termínu „imunologické okno“; tento termín označuje zvláštní období mezi 4. a 6. měsícem života, kdy je dle odborníků optimální a jedinečná doba pro setkání se s tzv. potravinovými antigeny.

V tomto unikátním období se zvyšuje šance na přijetí cizorodé látky bez alergické reakce organismu. Nicméně nejen pozdější, ale i brzké a předčasné „otevření okna“ je z pohledu potencionálního rozvoje alergie rizikové!

Nadšené inovátorky by též měly dát pozor, aby toto revoluční doporučení nevytrhly z celého kontextu dětské výživy a nepodlehly tlaku „moudrých rádců“ a s pomyslným požehnáním lékařů neservírovaly „svíčkovou se šesti“. Proto i nadále raději konzultujte zavádění příkrmů s pediatrem, který by měl být s problematikou obeznámen a měl by vám být schopný fundovaně poradit.

Video: Musí malé děti dostávat bio dětskou výživu?

Nejčastější příčiny bolestí břicha u dětí: Zažívací potíže, alergie i starosti
Tyto potraviny by měly vaše děti ochutnat před prvními narozeninami
Vznik alergie může vyvolat nesprávné načasování příkrmů
Témata: Děti, Výživa a stravování, Kojenec, Alergie, Zavádění, Imunolog, Pediatrická akademie, Alergická reakce, Načasování, Alergeny, Měšice, Listí, Potraviny, Kvalitní stav, Zdravý pokrm, Období prvních, Období, DŮL, Mateřské mléko, Optimální doba, Tetička, Potravinová alergie, Koření, Postupné zavádění, Lepek