Maminka.czVáš domov

Indiánské teepee do dětského pokoje za deset minut. Poradíme vám, jak na to

Pamatujete si na dobu, kdy jste si jako malé děti měli potřebu stavět nejrůznější úkryty na hraní, kam dospěláci nemohli? Stačilo narovnat třeba křesla naproti sobě, přehodit přes ně deku a skrýš byla na světě. A naše děti to mají stejné. Tak co jim doma postavit indiánské teepee?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hodí se totiž ideálně pro jejich potřebu schovat se před celým světem, a mít tak svůj útulný hrací koutek. Teepee nemusí sloužit jen pro ty nejmenší na hraní, ale i pro větší děti, které se tam třeba rády zašijí s knihou nebo tabletem.

Indiánský stan můžete postavit nejen v dětském pokoji, ale třeba i uprostřed obýváku nebo v létě na zahradě či chatě. Pokud patříte mezi rodiče s dostatkem zručnosti a kreativity, můžete takové teepee vyrobit sami, přesně na přání vašich dětí.

GALERIE: Jak se vám líbí originální šaty vyrobené podle rozverných dětských návrhů?

Teepee pro děti zvládnete vyrobit sami

Nemusíte nutně do lesa na dříví, abyste sestavili nosnou konstrukci stanu. Postačí vám například zakoupit 4–5 násad ke koštěti v domácích potřebách za pár korun, nahoře je spojit hřebíky, svázat provazem, a vytvořit tak čtvercový nebo pětiúhelníkový jehlan jako základní konstrukci teepee.

Potom záleží na vás, jestli použijete stará prostěradla, která doma najdete, anebo nakoupíte dostatek pěkné tkané látky v metráži.

Textilii buď jen přehodíte přes konstrukci stanu a vhodně ji upevníte, anebo si uděláte střih a pustíte se do šití stanové plachty. Přizpůsobte přesně velikost, styl a barvu teepee vašemu drobečkovi či stylu domova nebo zahrady. Tomu se říká výzva!

10 nápadů, jak vyrobit originální postýlku

Co budete potřebovat:

  • 4 bambusové tyče dlouhé dva metry (použít ale můžete i dřevěné násady ke smetáku)
  • dlouhý pevný přírodní provázek
  • nepoužívané klasické prostěradlo na dvoupostel
  • dřevěný kolíček na prádlo
  • barvy na textil (nemusí být)

Postup:

1. Všechny čtyři tyče k sobě asi 30 centimetrů od konce pevně svažte tak, že provaz budete mezi nimi různě překřižovat.

2. Svázané tyče roztáhněte do tvaru požadovaného jehlanu a ten ještě dalším svázáním zpevněte.

3. Poté si vezměte do rukou prostěradlo a konstrukci jím potáhněte. Na vrcholku látku sepněte kolíčkem a okraje zahrňte okolo tyčí, které budou představovat vchod do teepee.

4. Dovnitř pak na zem dejte deku a nějaké polštářky, aby se tam dítě cítilo pohodlně.

Teepee DIY: Jak na výrobu? Podívejte se na video

Když si na výrobu netroufáte

Samozřejmě pokud není vlastní výroba ve vašich možnostech, nemáte čas a nemůže vám pomoci ani babička nebo kamarádka, můžete hotové teepee koupit. V dnešní době existuje na trhu řada šikovných firem, jež se výrobou a šitím teepee zaobírají.

Nabízejí opravdu krásné stany v nespočtu různých variant a barevných kombinací, ať už samotné nebo i s mnoha doplňky – například různé polštáře, kožešiny a deky, které můžete rozmístit na zem uvnitř teepee, a dotvoříte tak útulné indiánské obydlí.

A když dovnitř stanu zavěsíte ještě světelné balonky, vaši malí Apačové vás budou zbožňovat. A ruku na srdce, možná tam budete chtít být zalezlí s nimi. Nebo úplně sami!

Jak vybrat pokojíček pro jedno, dvě a více dětí?
Jak zařídit dětský pokojíček? 40 originálních nápadů. Inspirujete se?
GALERIE: Jak zařídit dětský pokojíček?
Malé, ale šikovné doplňky do dětských pokojíků
Témata: Děti, Video, DIY, Tvoření, Váš domov, pořad, Dříví, Prostěradlo, Dětský návrh, Jehla, Celý svět, Výzva, Dětský pokojíček, Tyč, Pór, Velké dítě, Zručnost, Hraní, Dnešní doba, Kresbička, Tkáň, Jak, Pokoj, Tablet, Barevná kombinace

Video