Maminka.czTěhotenství

Infekce močových cest v těhotenství: Jak se jí zbavit?

Simona Procházková 9.  9.  2018
Ano, nepříjemné a často bolestivé potíže se bohužel nevyhýbají ani nastávajícím maminkám v požehnaném stavu. Naopak, pokud čekáte děťátko, jste ohrožena ještě mnohem více než za „normálních“ okolností“. Jak jim můžete předcházet a co pomůže, pokud vás přeci jen postihnou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hormonální výkyvy a bouřlivé změny, které probíhají v těle těhotné ženy, mohou být „viníkem“ celé řady nepříjemných potíží, za které se možná stydíte, i když dokážou pěkně potrápit a zkomplikovat život. Jednou z nejčastějších jsou právě infekce močových cest. Podle lékařů jsou těhotné k těmto potížím dokonce dvakrát náchylnější. Situaci nenapomáhá ani to, že je často obtížné infekci močových cest rozpoznat již v jejích počátcích, což je zcela zásadní. Pokud se totiž vzniklé obtíže včas neřeší, pozdější komplikace mohou mít v nejhorším případě negativní vliv i na děťátko v děloze.  Pokud se onemocnění správně léčí, nejde o nijak závažný a dramatický problém, i tak je ale pro nastávající maminku omezující a zatěžující v běžném životě.

Věnujte pozornost prevenci!

Infekce močových cest způsobuje až v 90 % případů bakterie Escherichia coli, která se přirozeně vyskytuje ve střevech. Pokud „přeplave“ proti proudu do močového ústrojí, zapříčiní obávané obtíže v podobě infekcí. Velmi důležité je proto snažit se problémům předcházet a všímat si změn, které mohou poukazovat na počáteční stadia infekce. Jaké příznaky nepřehlížet? Mezi ty nejcharakterističtější patří časté nutkání na toaletu. Jenže to může být v těhotenství problém, protože rostoucí miminko tlačí na močový měchýř, což způsobuje, že se maminkám v očekávání chce na toaletu prakticky pořád a rozpoznat, kdy jde již o překročení běžné míry, může být velmi obtížné.

Slinění, zácpa nebo hemoroidy aneb o čem se v těhotenství nemluví

Pijte vodu a omezte cukry v jídelníčku!

Co pro zdraví a dobrou kondici močového ústrojí můžete udělat? Noste pohodlné a prodyšné bavlněné spodní prádlo, nezapomínejte na dostatečný pitný režim, choďte pravidelně na toaletu a dodržujte přísnou hygienu. Pravidelně se sprchujte, na intimní partie nepoužívejte běžné mýdlo nebo parfemovaný sprchový gel, pořiďte si intimní mycí gely nebo mýdlo s obsahem kyseliny mléčné a laktobacily. Důležitá je v neposlední řadě důkladná hygiena po stolici (vždy směrem zepředu dozadu), pomůže také snížení cukrů ve stravě.

Vsadit můžete na pomoc z přírody, brusinkový nebo borůvkový čaj si můžete dopřát kdykoli během dne. Vaším pomocníkem je také D-manosa, což je čistě přírodní monosacharid, který najdete třeba v jablkách a hruškách (případně seženete v lékárně ve formě prášku, který rozpustíte ve vodě a vypijete). Tato látka působí jako účinná prevence, zároveň dokáže zmírnit průběh potíží v případě, že již nastaly. Spolu s močí přirozeně pomůže vyplavit nežádoucí bakterie z organismu.

„K dispozici jsou také vaginální tablety, které obsahují vitamin C a pomáhají udržovat správné pH v pochvě. Pomáhají i v situacích, kdy už infekce propukla a je potřeba ji léčit, a používat se mohou i v těhotenství. Tabletová forma, ve které se přípravek zavádí do pochvy, je velmi účinná. Vitamin C se totiž může uvolňovat po dobu několika hodin, a má tak prodloužený účinek,“ říká MUDr. Andrea Pašková.

Otoky v těhotenství: Kdy za ně nemůže jen vedro a proč jsou nebezpečné?

Jak poznáte, že se něco děje?

I přes veškerá preventivní opatření se močovým infekcím nelze vždy zcela stoprocentně ubránit. Zvětšující se děloha totiž tlačí na močovody, a tím v nich zpomaluje průtok moči. Zároveň utlačuje močový měchýř, což způsobuje jeho nedostatečné vyprázdnění a bakterie, které by jinak byly odplaveny, se množí a způsobují infekci, která se může rozšířit v močové trubici, močovém měchýři, močovodech i ledvinách. Bakterie se do močových cest mohou dostat i z oblasti konečníku. Akutní infekci poznáte většinou díky nepříjemným pocitům a bolesti. Příznaky jsou časté nucení na močení doprovázené pálením a řezáním a bolesti břicha v jeho spodní části. Může se objevit i krev v moči. Infekce ledvin se projevuje vysokou teplotou (nad 38 °C), třesavkou, bolestmi břicha a zad v oblasti žeber, pocitem na zvracení a zvracením. To jsou již stavy, které vyžadují zásah lékaře a nezřídka je nutná následná léčba pomocí antibiotik (samozřejmě takových, která se dají bezpečně použít i v těhotenství).

Hemoroidy v těhotenství? Hodně pijte a jezte vlákninu, radí lékařka
Jste ohrožený druh? 5 důvodů, proč může být vaše těhotenství rizikové!
Pozor na trávicí potíže v těhotenství! Co všechno vás může potrápit?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Nemoc, Pánevní dno, Hygiena, Močový měchýř, Ubrání, Maminka, Jak, Požehnaný stav, Následná léčba, Akutní infekce, Děťátko, Moc, Escherichia coli, Negativní vliv, Intimní partie, Bolest břicha, Močové ústrojí, Nejhorší případ, Důkladná hygiena, Čest, Močové cesty, Zdraví na Heureka.cz