Maminka.czZdraví

Rýma, ucpaný nos, alergie i kašel. Pomůže minerálka Vincentka. Tady je 6 praktických tipů k inhalaci

Simona Procházková 19.  1.  2023
Jak může minerální voda pomoct při, rýmě, viróze nebo zánětu dutin? Používá se jako prevence i při léčbě nejrůznějších respiračních obtíží a při nemocech dýchacích cest i alergiích. Ideální, jednoduchou a levnou metodou je její inhalace. Jak na ni správně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přírodní minerální voda Vincentka pochází z léčebných pramenů v Luhačovicích. Její typická chuť je dána silnou mineralizací a vysokým obsahem jodu. Inhalování Vincentky je účinnou a lety prověřenou metodou léčby nejrůznějších respiračních onemocnění. Pokud při inhalaci vdechujete minerální vodu, respektive její páry, veškeré účinné a léčebné látky se rychle a snadno dostanou přesně tam, kde jsou potřeba.

VIDEO: Rýmovník a jeho účinky na zdraví

Inhalace minerálky Vincentky pomáhá snižovat nepříjemný otok dýchacích cest, čímž zároveň uvolňuje ucpaný nos při rýmě, a to i alergické, zvlhčuje sliznice, urychluje rozpouštění hlenů nebo roztahuje zúžené průdušky, například při astmatu. Minerální voda odplavuje viry, bakterie nebo také alergeny z dýchacích cest, a nemocnému tak dokáže rychle ulevit od nepříjemných a obtěžujících příznaků. Vincentku můžete bez obav použít i pro nejmenší marody (podobné složení minerálů má též Bílinská kyselka, tu je možné rovněž použít k inhalační léčbě).

Pravidelná inhalace Vincentky jako součást prevence pomáhá alergikům, astmatikům, dětem i dospělým, kteří často trpí na opakované infekce dýchacích cest, záněty průdušek nebo angíny.

Už má zase rýmu? Zkuste inhalace, nosní sprchy nebo konvičku

Jak správně inhalovat Vincentku?

  • Minerálku přiveďte v kastrolku nebo v konvici k varu, přelijte do hrnce nebo mísy a postavte na stůl.
  • Buďte v klidu, nejlépe se posaďte. Při jakémkoli pohybu se totiž stahují dýchací cesty, inhalace by tudíž nebyla tolik účinná.
  • Hlavu dejte nad mísu nebo hrnec s horkou Vincentkou, přehoďte přes sebe (případně přes nemocnou ratolest) velký ručník, osušku nebo prostěradlo. Zhluboka dýchejte nosem. Oči nechte zavřené, aby je pára nedráždila.
  • Dbejte na to, aby nádechy a výdechy při inhalaci byly dlouhé a hluboké. Po nádechu můžete ideálně na dvě vteřiny zadržet dech, pak klidně, pomalu vydechněte.
  • Jedna inhalace by měla trvat maximálně 10 minut. Vincentku můžete použít také do všech druhů domácích kompresorových i ultrazvukových inhalátorů.
Víte, jak správně na Priessnitzův zábal? Pomáhá nejen při kašli a bolesti v krku

Pozor! Klasická inhalace není vhodná pro malé děti (cca do 6 let), mohly by se snadno opařit. V případě batolat a předškoláků je ideální volbou sáhnout po inhalátoru, který je bezpečnější.

Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Děti a nemoci, Nemoci, Alergie, Dětské nemoci, Kašel, rýma, Astma, plíce, Zánět průdušek, Léčba, Inhalace, Minerální voda, Minerálka, Dýchací cesta, Luhačovice, Nos, Viróza, Ucpaný nos, Vincentka, Luh, Zdraví na Heureka.cz