Maminka.czPo porodu

Inkontinence: Zahoďte stud, raději posilujte pánevní dno!

Michaela Láchová 15.  4.  2019
Inkontinence. Příliš se o ní nemluví. A možná právě proto mnohé novopečené maminky o to nepříjemněji překvapí. Čím je únik moči po porodu způsoben? A dá se tomu vůbec předcházet?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stačí kýchnout, popoběhnout nebo zvednout miminko z postýlky a nepříjemná chvilka je na světě. Únikem moči po porodu přitom trpí přes třicet procent čerstvých maminek. Často je pak provázejí pocity studu a obav, jestli je to vůbec někdy přejde. Jestli nebudou muset nakonec i samy sobě vyměňovat třeba plenky. A tohle všechno může značně narušit psychickou pohodu. Máme pro vás dobrou zprávu: V drtivé většině se to spraví, alespoň tedy do únosné míry. A čím je vlastně tahle nepříjemnost způsobená? 

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

Inkontinence neboli nekontrolovaný únik moči je tedy problém nejenom po stránce zdravotní a hygienické, ale i sociální. Může vám to zkomplikovat i intimní chvilky s partnerem a omezovat vás v běžných činnostech. „Spontánní porod se na vzniku inkontinence podílí asi nejvíce. Je způsobena velmi mírným porušením svalů pánevního dna. Žena většinou nic nepozná, někdy až právě na tu inkontinenci. Časně po porodu, v řádu týdnů až měsíců, to není věc neobvyklá a může se vyskytnout u většího procenta žen. Souvisí to s tím, že člověk oproti jiným savcům chodí po dvou a ne po čtyřech,“ vysvětluje gynekolog a porodník MUDr. Vilém Winter. Souvislost to má ovšem i se stále častějším sedavým zaměstnáním. Abyste dokázala svůj močový měchýř ovládat stejně skvěle jako před porodem, zkuste pravidelně cvičit. 

Prevence především 

Ideální je začít už před otěhotněním. Potíže totiž můžou začít již v těhotenství – čím je totiž miminko větší, tím víc tlačí na pánevní svalstvo. Největší nápor ovšem přichází s porodem, kdy hlavička dítěte tlačí na svaly pánevního dna, čímž ho extrémně rozepíná a dochází k anatomickým změnám ve svalech a nervech, a inkontinence je na světě. Během porodu může dojít k poškození podpůrného vaziva močového měchýře, močové trubice a svalů pánevního dna. Za inkontinencí může však také stát kvalita vaziva, kterou jste zdědila po svých předcích. Může ji způsobit i větší váha miminka – konkrétně pokud váží více než čtyři kila. Některé studie uvádějí, že inkontinencí netrpí ženy, které rodily císařským řezem, to však platí jen v případě prvního porodu. Další skupinu, jež může postihnout nekontrolovaný únik moči, tvoří ženy těžce fyzicky pracující nebo obézní. Při úniku moči může docházet k podráždění pokožky v oblasti intimních partií či k infekci močových cest, proto je zapotřebí dbát na zvýšenou hygienu. Nic lepšího než vodu už nikdy nikdo nevymyslí, zapomeňte proto na vlhčené ubrousky a místo toho se často sprchujte. Urychlíte tak hojení případných poporodních poranění a předejdete možným nepříjemnostem. 

Zaostřeno na pánevní dno! Proč se ho vyplatí posilovat? Tipy na cviky

Cvičte kdykoli a kdekoli 

Dobrou prevencí proti těmto potížím je speciální cvičení na pánevní dno, tzv. Kegelovy cviky. Nemusíte se připravovat na to, že se při každé takové „lekci“ doma musíte nutně převléct do legín a vytáhnout podložku na jógu. Cvičit totiž můžete v podstatě kdykoli a kdekoli, klidně i při čekání ve frontě na nákup. V podstatě jde o střídavé zatínání a uvolňování svalů pánevního dna. Podstatné je zapojit správnou skupinu svalů. Soustřeďte se na to, abyste při cvičení nezadržovala dech – zvyšujete tak totiž nitrobřišní tlak a cvičení není tolik účinné. Správné dýchání je základem každého cvičení. Zkuste proto dýchat klidně a zhluboka a nechat břišní svaly uvolněné. Jistou možností jsou pak i tzv. Kegelovy kuličky. „Zavádějí se do pochvy a při pohybu nebo chůzi nutí ženu je v sobě zadržovat, a tím pádem posilovat pánevní dno,“ doplňuje lékař. Cvičením se naučíte ovládat močový měchýř a svaly svěrače močové trubice. 

Venušiny kuličky jako prevence inkontinence. Erotických hraček se nebojte

Kdy zamířit k lékaři? 

Pokud vás přece jen po porodu únik moči postihne, nezoufejte. I když to zprvu vypadá trošku beznadějně a možná vás to ze začátku vyděsí, většinou se po šestinedělí vše samo upraví. „Časně po porodu lze vyčkat, případně sama zkoušet cviky na pánevní dno. Pokud se potíže nezmírní, je jistě vhodná návštěva lékaře a podrobnější vyšetření,“ doporučuje MUDr. Vilém Winter s tím, že hodně záleží také na závažnosti a dynamice stavu. „Dojde-li k úniku jednou za měsíc na trampolíně s plným močovým měchýřem, je to jistě jiná situace, než když dojde k úniku při každém zasmání,“ vysvětluje s tím, že v nejvážnějších případech se provádí malý operační zákrok, po kterém nedochází k hypermobilitě pánevního dna a žena je kontinentní. „Samozřejmě zajímavá otázka, plánuje-li ještě porod, to se spíš pak se zákrokem vyčkává a provádí se až takzvaně po dětech,“ dodává. 

Stud nechte doma! 

Nikdy není brzy na to s posilováním pánevního dna začít, už klidně v porodnici na posteli můžete zahájit posilování. Zvedání pánve prozatím vynechejte a vleže na zádech jen stahujte a povolujte svaly pánevního dna. A pokud vás potíže budou provázet i po šestinedělí, vyrazte k lékaři. Rozhodně se nestyďte s ním o svých problémech promluvit, je to opravdu běžná věc, v dnešní době navíc už poměrně snadno řešitelná. Uvidíte, že žádné plenky pro maminku nakonec potřeba nebudou! 

Cvičení svalů pánevního dna

3 CVIKY NA PÁNEVNÍ DNO 

Lehněte si pohodlně na záda a dolní končetiny stiskněte k sobě od kotníků ke kyčlím. Nadlehčete pánev, vtáhněte konečník i pochvu směrem nahoru – vydržte tři vteřiny, v klidu dýchejte. Uvolněte se. 

Zůstaňte ležet, tentokrát nohy pokrčte a chodidla nechte na podložce. Nadlehčete pánev, opět vtáhněte konečník i pochvu, močovou trubici, opět vydržte zhruba tři vteřiny a poté se uvolněte. 

Ve stejné poloze na zádech, s pokrčenýma nohama a chodidly na podložce, tentokrát pánev zvedněte, stiskněte hýžďové svaly k sobě, vtáhněte konečník, pochvu i močovou trubici, zase napočítejte do tří a opět se uvolněte. Každý cvik opakujte minimálně desetkrát, a pokud je to možné, tak ideálně několikrát denně. 

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Po porodu, Praktické rady, Šestinedělí, Od těhotenství k porodu, Pánevní dno, Inkontinence, Kegelovy cviky, Kegelovy cvik, Sval, DNA, Venušin, Cvičení, Podráždění, Trubice, Stud, Únik, Venus, Vilém Winter, Pán, Moč, Močová trubice, Zdraví na Heureka.cz