6
Fotogalerie

Inspirujte se: listopadové dekorace z darů přírody

Halloween a stejně tak i dušičkové dny jsou už za námi a do adventu, kdy si své okolí vyzdobíme vánočně, je ještě daleko. To ale neznamená, že kolem sebe nenajdeme dostatek přírodních materiálů, které se dají použít k pěkným dekoracím. Nechte se inspirovat následujícími fotografiemi. 

Dejte šanci vřesu 

Vřes obecný (Calluna vulgaris) patří ke stálicím podzimních dnů. Pokud ho zatím ještě nepěstujete, můžete si jej pořídit právě teď – v obchodech se dá malá rostlinka koupit za cenu do 40 Kč. Než ho přesadíte do zahrady, nechte jej vyniknout v barevně neutrálním květináči.

dekorace_1.jpg
V jednoduchosti je krása 

Vřes (případně dva vřesy odlišné barvy květů) v něm strhne pozornost sám na sebe, a aby ji upoutal i na druhý pohled, doplňte ho něčím nečekaným – v tomto případě bylo použito drobné zahradnické náčiní, určené pro péči o pokojové rostliny. Celek ještě dotvářejí pestře zbarvené okrasné tykvičky. 

 

Keříky stálezelených vřesů dosahují v dospělosti výšky 30 až 50 centimetrů a šířky od 50 do 70 centimetrů. Daří se jim na kyselých půdách v polostínu či na přímém slunci. Vykvétají koncem léta nebo na podzim, v závislosti na kultivaru jsou zbarveny bíle, fialově, růžově či červeně. Můžete je pěstovat na záhonech, ve vřesovištích, na skalkách, ale i v květináči či v truhlíku na balkoně. Aby se pěkně rozrostly a zahustily, potřebují každoročně na jaře zkrátit o jednu třetinu. 

 

V hlavní roli je i tentokrát vřes, ale přímo v proutěném květináči dozdobeném mašlí jej doplňují rudé kalichy mochyně, šípky a větvička u nás stále ještě nepříliš známé cesmíny. Šípky a lampionky mochyně se znovu objevují volně položené kolem květináče, kde jsou rozloženy i další podzimní plody – jablíčka či tykve.

dekorace_1a.jpg
Dopřejte vřesu kyselou půdu a poroste bez problémů 

Při vytváření vlastního aranžmá se nemusíte přesně držet vzoru – místo vzácné cesmíny použijte třeba mahonii, nemáte-li zahradu, vypěstované plody nahraďte těmi, které najdete při procházce lesem (kaštany, žaludy, šišky…). 

Budiž světlo 

Světla není na podzim nikdy dost! Motiv svícnu zopakujte, ve větším počtu bude o to působivější. Ačkoliv je každý z použitých květináčků jinak barevný, všimněte si, že jsou tvarově a velikostně shodné a stejná je i použitá svíce. 

dekorace_2.jpg
Rozjasněte si večery 

Že už v listopadu ostružiny či borůvky nejsou? Jen se podívejte, zda jste některé na keřích nepřehlédli – a máte o další prvek výzdoby postaráno. Stejně tak se vám bude hodit jakýkoliv květ, který v přírodě či na zahradě ještě najdete. Aby takováto dekorace pár dní vydržela, zastrkejte rostlinky do vodou nacucané aranžovací hmoty a pravidelně je zalévejte. 

Mochyně jako bonbonky 

O mochyni už tu zmínka byla. Nevyužít ji však také jako hlavní dekorační prvek by byla škoda – vždyť jejích kalichů si nelze nevšimnout. Posbírejte je a vložte do pěkné skleněné nádoby.

Mochyně židovská třešeň (Physalis alkekengi) je vytrvalá rostlina z čeledi lilkovitých, jejíž výrazné oranžové až červené kalichy, obsahující uvnitř bobuli, se používají do suchých vazeb. Dorůstá do výšky od 40 do 60 centimetrů, vyhovuje jí polostín. Velmi silně odnožuje, brzy dokáže vytvořit souvislý porost.

 

Nebojte se vybrat nějakou obyčejnou, jako je například pěkná zavařovací sklenice, kolem níž ovážete provázek. Před ni položte malou větvičku a nezapomeňte, že půvab spočívá i v tom, že sklenici necháte otevřenou, jako by si z ní každý měl nabídnout. 

dekorace_4.jpg
Minimálně pracné, maximálně působivé 

Když padá listí ze stromů 

Co je typickým symbolem listopadu? Ano, listí! Posbírejte je za slunečného dne z jednoho druhu stromu (odolejte a nekombinujte jich více, výsledný efekt pak bude o to výraznější) a přidělejte na slaměný či polystyrenový základ věnce.

Jak na to? Možností je více: lístky na něj můžete lepit jeden po druhém tavnou pistolí nebo je nejdříve svažte do kytiček, které postupně omotáte kolem základu, až nebude vidět. 

dekorace_3.jpgdekorace_3a.jpg 

Listí vám rády pomohou nasbírat děti

Listí různých barev a tvarů naopak využijete při vytváření ozdobných závěsů. Stačí jen uříznout proutek libovolné délky, kromě koncové části z něj odstranit olistění a postupně na něj jako korálky navléknout vybrané listy.

Půvabně vypadá skupinka takovýchto závěsů, kdy každý z nich je jinak dlouhý. Doladit ji pak můžete žluťoučkou kukuřicí, květem hortenzie či čímkoliv jiným, co máte k dispozici. 

Doporučujeme

Články odjinud