Maminka.czKam s dětmi

Interaktivní výstava Moje cesta: Jaké je to být v kůži lidí se zdravotním postižením? (vstup zdarma)

redakce 3.  6.  2013
Interaktivní výstava Moje cesta: Jaké je to být v kůži lidí se zdravotním postižením? (vstup zdarma)
Ve velký interaktivní a zážitkový svět pro malé i velké se od 4. do 29. června promění jeden z pavilónů Výstaviště v pražských Holešovicích. Cílem výstavy Moje cesta, která se uskuteční v rámci projektu chodicilide.cz, je zprostředkovat každodenní život lidí se zdravotním postižením. Výstava probíhající na 1 350 m2 se stane největší takto zaměřenou expozicí u nás. Vstup je zdarma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Návštěvníci budou moci poznat a vyzkoušet si na vlastní kůži každodenní život lidí se zrakovým, sluchovým a tělesným postižením. Zjistí, že jejich světy nejsou odlišné, jen musí na svých cestách překonávat jiné překážky,“ vysvětluje Jana Vožechová z Nadace Sirius. „Stejně jako celý projekt chodicilide.cz i výstava Moje cesta je připravována ve spolupráci s odborníky a lidmi se zdravotním postižením,“ dodává.

Samotná expozice výstavy je složena ze speciálních sekcí, jsou to: bezbariérový byt pro lidi s tělesným postižením, sekce demonstrující pohyb a vjemy v prostoru bez využití zraku a v neposlední řadě sekce zprostředkovávající komunikační cesty s osobami s postižením sluchu. Nemalý prostor je věnován rozmanitým pomůckám, mezi nimi najdete například počítač s hlasovým výstupem, párovač ponožek, osobní zesilovače, předměty denní potřeby a desítky dalších. Jaké to je pohybovat se na vozíku nebo bez použití zraku s potřebnými pomůckami v běžném provozu na ulici si budou moci návštěvníci vyzkoušet na speciálně vyrobené dráze. Že život lidí se zdravotním postižením je také plný sportu a zábavy, dokreslí různá hřiště a herní zóna.

Každodennost života lidí se zdravotním postižením je v rámci výstavy zprostředkována jak samotnou expozicí, tak zajímavým doprovodným programem. Na velké projekci bude možné zhlédnout přes tři sta děl ze středních a základních škol– fotografie, kresby a texty vznikly v rámci tvůrčí výzvy Moje cesta.

V pondělí až pátek v čase od 9.00 do 15.00 hodin je výstava otevřena pro organizované prohlídky škol, veřejnosti bude přístupná v pracovní dny od 15.00 do 18.00 hodin, v sobotu od 9.00 do 18.00 hodin. Návštěvníci budou moci absolvovat prohlídku výstavy s průvodcem.

Druhá vlna jedné z největších sociálních kampaní v České republice chodicilide.cz, která se zaměřuje na komunikaci lidí se zdravotním postižením a bez něj, probíhá od konce prosince 2012. Kromě kampaně v médiích a výstavy Moje cesta zahrnuje také prožitkové workshopy na středních školách, zaměřené na komunikaci s lidmi se zdravotním postižením.

Více informací:
www.chodicilide.cz, facebook.com/chodicilide.cz

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Postižení, Střední škola, posti, výstava, Škola zaměřené, Jak, Jake, Ždár, Post, Cesta, Druhá vlna, Předmět denní, Celý projekt, Čest, Zesilovač, Zdar, Byt, Žďár, Sirius