Maminka.czZdraví

Intimita

Ivana Ašenbrenerová 11.  9.  2009
Intimita
Proč hemeroidy vznikají, se přesně neví. Teorií je několik - od dlouhého vysedávání na toaletě až po zvýšení nitrobřišní tlak. Jedno je jisté - ať už se vzaly, kde se vzaly, jsou hodně nepříjemné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hemoroidům je vleklé onemocnění, které vzniká rozšířením žilních pletení, která se nacházejí kolem řitního otvoru a trpěli jimi i mocní panovníci. Příčinou může být například vrozená dispozice k poruše stavby žilní stěny, která má pak větší tendenci se rozšiřovat a způsobovat další komplikace. Odhaduje se, že hemoroidy trpí až polovina dospělé populace. Vnější hemoroidy jsou viditelné kolem řitního kanálu a obvykle nekrvácejí, vnitřní hemoroidy nejsou zpravidla viditelné. K upřesnění diagnózy se používá tzv. rektoskopie (zavedení optiky do konečníku). Ty se už projevují krvácením (čerstvá, jasně červená krev ve stolici i na toaletním papíru). Nekomplikované většinou nebolí, bolest se začne projevovat při zánětlivých komplikacích.

Těhotenství a hemoroidy

„Už v těhotenství si mi objevily hemoroidy a po porodu to bylo ještě horší. Trvalo skoro tři týdny, než se „zatlačily“ zpět, ale bylo to opravdu dost bolestivé. Vyzkoušela jsem mastičky, dubový odvar, homeopatika, bylinky, prostě všechno možné,“ říká děvatadvacetiletá Marika. Bohužel, není sama. Až 40 % žen má v těhotenství problémy s hemoroidy. Během gravidity dochází kromě jiných změn i k působení specifických hormonů na buňky hladkých svalů, a ty jsou právě obsaženy ve stěně střevní a způsobují celkové zpomalení činnosti střev a tím pádem vedou k zácpě.

Ta se může výrazným způsobem podílet na vzniku hemoroidů. Dalším faktorem u gravidních žen je i zvětšující se děloha, která svým objemem způsobuje zpomalování toku v žilních pletencích právě kolem konečníku. Velmi „příznivou“ situací pro vznik hemoroidů je mechanismus porodu, kdy dochází k enormnímu tlaku v oblasti malé pánve a konečníku a může dojít ke klinické manifestaci tohoto onemocnění. Výhodou je, že hemoroidy vzniklé kolem porodu, většinou spontánně zmizí a vyhojí se.

Metody léčby a prevence

Proti zevním hemoroidům můžete v těhotenství bojovat především úpravou stravy, pitným režimem, eventuálně sirupem Lactulosa. Prevence je samozřejmě velice důležitá - jinak se hemoroidy mohou zhoršit. Rozhodně platí, ať už jste těhotná, po porodu či nikoli, měla byste pravidelně „pečovat“ o svou stolici a zamezit tak vzniku chronické zácpy. Kromě svědění, pálení, může dojít k místnímu zánětu, který může pokročit ve sražení krve uvnitř, tzv. trombózu. Tyto hemoroidy vyhřezávají a velice bolí. K léčbě je vhodné použití dubové kůry, oplachy hojivými bylinkami, antihemoroidika v masti nebo čípku (například Faktu). Pokud hemoroidy přetrvávají, je vhodnější před dalším těhotenstvím podstoupit chirurgický zákrok, protože lze očekávat, že se nález v dalším těhotenství zhorší. A co dalšího vám může pomoci? Pohyb, strava s dostatkem vlákniny a dostatek tekutin.

Zkuste homeopatika

Na nepříjemné hemoroidy můžete vyzrát nejen aromaterapautickými masážemi podbřišku s použitím levandule a čajovníku nebo speciální směsí z 50 ml kakaového másla nebo másla karité a 5 kapek cypřiše, 5 kapek geránia, 3 kapek růžového dřeva a 2 kapek heřmánku římského, ale také nasazením vhodných homeopatik. Jak říká MUDr. Věra Budková, léčba homeopatiky spojuje léčbu perorální (tedy pravidelné podávání léků ústně) s náležitou hygienickou péčí. Vhodné jsou následující léky: AESCULUS HIPPOCASTANUM, což je lék žilního přetlaku, plnosti konečníku a píchání. Pacient má suchou a podrážděnou sliznici. Podáváme 4x 5 granulí denně v potenci 5CH. Dalším vhodným lékem je LACHESIS MUTUS 5CH, který je vhodný u vyhřezlých hemoroidů, zbarvených dofialova, přecitllivělých na kontakt, s tepavými bolestmmi nebo pocitem sevření konečníku. Používáme při bolestech každou hodinu 5 granulí. Třetím lékem je MURIATICUM ACIDUM, který se používá v případě oteklých, tmavěmodrých a přecitlivělých hemoroidů. Podáváme stejně jako předešlé léky. Homeopatické postupy jsou velmi často úspěšné.


co vám mŮže ještě pomoci:

  • Při mírnějších formách lze aplikovat masti, čípky, sedací koupele (zvyšují odolnost žilní stěny)
  • Při akutním výskytu lze použít i tabletovou formu léčiv, většinou léky posilující stěny žil, snižující místní otoky (např. Glyvenol, Detralex)
  • Komplikované formy (zanícení, trombotizace, vyhřeznutí) - obvykle je třeba chirurgického ošetření
  • V těhotenství - totožné, ve 2. trimestru lze použít venotonika, což jsou léky, které posilují žilní stěnu
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Intimita, Chirurgické ošetření, Následující lék, Detralex, Řitní kanál, Lactulosa, Enormní tlak, Věra Budková, Muriaticum acidum, Zdraví na Heureka.cz