Maminka.czPorod

Intimněji už to nejde: Tyhle fotky zachycují první vteřiny dítěte na světě. Podívejte se na dechberoucí detaily

Tereza Víchová 30.  9.  2022
Datum, hodina a minuta, které se vepíšou do rodinných dějin. Okamžik, kdy se narodí dítě, je převratný. Podívejte se na ty nejemotivnější fotografie v detailu. Často zachycují chvíli, kdy matka své dítě ještě ani nevidí, a právě proto je pro ni fotka důležitá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přinášíme fotogalerii okamžiků, které nastávají těsně po porodu. Pro miminko nastává asi nejdramatičtější změna. Dosud dítě žilo ve vodním prostředí a veškerý kyslík získávalo přes pupečník. Plíce, které nefungovaly, musí najednou během 5–10 minut zásobovat celý organismus kyslíkem.

V případě maminky nejsou změny o nic menší. Oxytocinu – hormonu zodpovědnému za porod – se ne nadarmo říká hormon lásky. Vyplavuje se při milování, orgasmu, porodu a kojení. A maminkám po porodu jinak září oči...

VIDEO: Přirozený porod byl můj cíl!

Silné okamžiky, které si mohou rodiče na fotkách připomenout, zachytili porodní fotografové, respektive fotografky. Mají tradici především v USA, ale působí i v Holandsku a dalších zemích. Celkem má International Association of Professional Birth Photographers více než 1100 členů z 52 zemí.  

Klepněte pro větší obrázek

Jedno dítě z 80 000 se podle odhadů narodí v plodovém obalu nebo jeho zbytcích. Občas se dokonce stane, že dětem musí "z vajíčka" pomoct lékaři nebo porodní asistentky. Takové děti budou prý výjimečné.

Klepněte pro větší obrázek

Chytit si své miminko. Takový okamžik není běžný, přihodí se během porodu na čtyřech a pro matku je takový okamžik neskutečný. Profesionální fotografové zachytili přesně ten moment, kdy matka poprvé sáhne na své dítě.

Klepněte pro větší obrázek

První pohled. Na ten se nedá nikdy zapomenout. Ještě předtím, než si matka může vzít své dítě do náruče, si ho prohlíží.

Klepněte pro větší obrázek

Porod do vody. Tohle miminko se ještě ani nenadechlo, ale maminka má největší práci za sebou. Teplá voda je sama o sobě analgetikum a velmi ulevuje při kontrakcích. Porod do ní ale velké procento žen nevolí.

Podívejte se na další emotivní fotky do galerie.

Témata: Porod, Galerie, Novorozenec, Po porodu, Porodnice, Miminko, Matka, USA, Hormon, Okamžik, Děti, Detail, Holandsko, Zach, Fotka