Maminka.czPodcasty

VIDEO: Otevřeně s gynekoložkou o tabu tématu! Většina Češek neví, jak pečovat o své intimní partie, a dělá stejnou chybu

Tereza Víchová 29.  6.  2022
Víte, jaký je rozdíl mezi vulvou a vaginou, čím, jak a zda tato místa mýt? Podle průzkumu značky sebamed to neví 64 % českých žen! A proto jsme se na intimní téma podívali úplně zblízka s gynekoložkou Kamilou Žižkovou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, co je vulva a co vagina?

Třeba hygiena miminek je téma, o kterém se diskutuje stále, ale co maminky?

„O intimní hygieně se mluví málo, i když je všechno na lepší cestě třeba díky sociálním sítím,” shrnuje Kamila Žižková ve videu. „Ale samotnou mě zarazilo, že ženy neznají ani pojmy. Chyby jsou i na webových stránkách - třeba otázka Víte, jak si umýt vaginu? je prostě špatně.”

Vagina má totiž samočisticí schopnost a tím, že ji ženy vymývají a vyplachují třeba po pohlavním styku, narušují přirozené pH a zdravé bakteriální prostředí.

„Omývat se má jen zevní genitál, tedy vulva, ideálně odpředu dozadu. A používat přípravky k tomu určené, tedy s kyselejším pH,” upřesňuje lékařka.

Dva v jednom - tak to je chyba

Jaká je ona největší a nejrozšířenější chyba, kterou dělá většina žen?

„Ženy jsou zvyklé mýt se sprchovým gelem celé včetně intimních partií. Ale sprchový gel má obvykle pH neutrální jako kůže na těle. A pH intimních partií je kyselejší,” vysvětluje lékařka, že si ženy často škodí. „Intimní kosmetika sebamed má pH vyznačené na obalu. Až do období menopauzy by ženy měly používat přípravky s pH 3,8.”

Intimní hygiena žen je „viditelné téma” především v případě, že se objevují například kvasinkové infekce. A těm léto a plavky bohužel přímo přejí. Kamila Žižková doporučuje dbát na dvě pravidla: 

  • Nezůstávat v mokrých plavkách
  • Vždy po koupání se osprchovat

Kolik toho češky vědí o intimní hygiEně?

  • Skutečný rozdíl mezi vulvou a vaginou zná jen 16 % žen.
  • Téměř polovina českých žen si myslí, že běžná ženská intimní hygiena se týká vulvy i vaginy.
  • Zatímco vagina (vnitřní pohlavní orgán) má samočisticí funkci a žádná voda ani mýdlo do ní nepatří, což ví s jistotou jen 19 % žen a dívek, u vulvy je to s mytím naopak. Obyčejné mytí ale nestačí – hlavní je používat přípravky s pH 3,8, které jsou vytvořené na míru vaginální mikroflóře.
  • Podle průzkumu ale používá speciální přípravky pro intimní hygienu jen 36 % dotázaných, dalších 28 % použije intimní gel alespoň občas.
  • Nejdisciplinovanější v používání speciálních gelů či emulzí alespoň občas jsou ženy ženy ve věku 24–60 let.
Zdroj: průzkum značka sebamed
 

Jak je to s intimní hygienou před sexem a po něm, během menstruace a po porodu? A jak učit děti, aby se mytí téhle oblasti nevyhýbaly a byla pro ně tak samozřejmá jako čištění zubů? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcast třeba na Spotify.

 
Témata: Podcasty, Rozhovor, Jen pro maminku, Nejlepší video, žena, Tabu, Hygiena, intimní partie, Spotify, Vid, Intimní hygiena, Vít, Partie, Vagína, Kamila Žižková, Češka, Průzkum