Maminka.czZdraví

Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka

Michaela Láchová 29.  1.  2023
Říká se, že miminka nejsou až tak křehká, jak vypadají. To ale rozhodně neplatí o jejich intimních partiích. Jakou péči bychom jim měli dopřát? Jak předejít nepříjemným zánětům u holčiček? A odkdy přetahovat chlapečkovi předkožku? Zjistili jsme to pro vás!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kluk, nebo holčička? V dnešní době se většinou pohlaví miminka dozvíte poměrně brzy, pokud sami chcete a pokud se miminko na ultrazvuku ukáže, jak se říká, v celé své kráse. Péče o miminko se pak liší v zásadě jen v jediných místech, a to jsou intimní partie. U kluků i holčiček vyžadují každodenní pozornost. Na co konkrétně bychom se měli zaměřit? A proč péči o ně nepřehánět, ale ani nezanedbávat?

VIDEO: Ach ti tatínci: Když přebaluje tatínek

Holky to mají těžší? Jak v čem!

Dámy, i ty úplně malinké, mají přednost, takže se pojďme věnovat nejprve jim. Po porodu holčičky vás může překvapit mázek neboli bílý povlak na genitáliích, není ale proč se ho děsit. „Jde o ochrannou vrstvu sliznice, která je hodně křehká, v prvních dnech by se neměla aktivně sundávat. Maminky to často vyplaší, obávají se, že jde o zánět. V průběhu prvních dvou až tří týdnů ale bílý povlak většinou vzhledem k pravidelné hygieně sám mizí, pak už ho lze i šetrně odstranit například vatovým tamponkem nebo sterilními čtverečky,“ vysvětluje MUDr. Zuzana Valová.

K omývání miminka je nejlepší čistá voda. Můžete miminko jednoduše šoupnout pod kohoutek s teplou vodou v umyvadle, zatímco ho držíte pevně na předloktí, druhou rukou pak opláchnete zadeček i genitálie. Vlhčené ubrousky se vám zase hodí na cesty nebo na procházky, kde je přístup k vodě komplikovanější. Časté přebalování a důkladné čištění intimních oblastí je naprostý základ.

Srůsty už u miminka?

Velmi důležité je při omývání holčičky myslet na to, abyste postupovala směrem od pochvy k zadečku, nikdy naopak, aby se stolice nezanesla do genitálu, pak by mohl snadno vzniknout zánět. „Genitál miminka nestačí jen omývat, u holčiček konkrétně je potřeba i sledovat, jestli lze opatrně dát stydké pysky od sebe, aby nedocházelo ke srůstům,“ radí lékařka.

VIDEO: Otevřeně s gynekoložkou o tabu tématu! Většina Češek neví, jak pečovat o své intimní partie, a dělá stejnou chybu

Právě stydké pysky u holčiček je třeba opatrně oddalovat, kromě čisté vazelíny si můžete vzít na pomoc třeba i neparfémovaný dětský olejíček. Snažte se pozorovat, jestli se pysky rozlepují a poševní vchod je volný, ale opravdu velmi opatrně. Pokud si nejste jistá, jak konkrétně vše provést, nebojte se na příští návštěvě poprosit pediatra, aby vám ukázal, jak o intimní partie holčičky v tomto směru pečovat. Není čeho se obávat, zvládnete to, jde jen o zvyk a pak už z toho bude rutina.

Je to výtok, nebo není?

I v miminkovském věku se může objevit výtok, který je vždy třeba řešit s lékařem, jenž stanoví konkrétní příčinu. Nejčastěji to bývá právě zanesení střevních bakterií do rodidel. Protože, jednoduše řečeno, holčičí „dírky“ jsou holt poměrně dost blízko sebe a je to někdy dost snadné. Dobrou prevencí je právě správná hygiena, kterou, jakmile to bude možné, naučíte i svou holčičku. Výtok je dobré řešit včas, ať už se týká miminka, batolete nebo větší slečny. Může se totiž snadno rozšířit i do močových cest, a léčba se tak zbytečně zkomplikuje. Někdy maminky ve snaze hygienu podpořit používají u holčiček své „dospělácké“ intimní gely. Ty ale počítají s kyselým pH v oblasti pochvy, na které mají vliv pohlavní hormony, proto to u děvčátek není vhodné. Bohatě postačí čistá voda, popřípadě šetrné dětské mýdlo. Jakmile vyměníte holčičce plenky za kalhotky, vybírejte spíše ty bavlněné.

Jak to mají kluci? I na ně hlavně jemně!

I my, klučičí mámy, máme s pindíky „o zábavu postaráno“. Aby to náhodou holkám maminek nebylo líto! I u chlapečků je pečlivá hygiena naprostý základ všeho a i u nich je třeba se držet pravidla „zepředu dozadu“ při otírání, protože ačkoli se to nezdá a možná je to o chlup složitější, i jim se může dostat stolice do močové trubice. Je třeba očistit vždy všechny záhyby a nadzvednout šourek, abyste nezapomněla na žádné místečko.

Předkožka: Přetahovat, nebo nepřetahovat? A na co si dávat pozor?

Opět je ideální opláchnout miminko vždy po stolici pod kohoutkem s teplou vodou. Mámy kluků si ovšem často pokládají zásadní otázku: přetahovat, nebo nepřetahovat? Řeč je o předkožce a otázka je nasnadě také proto, že se poměrně často názory lékařů na toto téma značně liší. „Úplné oddělení předkožky od povrchu žaludu je proces, který probíhá nitroděložně a trvá až do konce prvního roku života dítěte. Proto péče o předkožku ve smyslu šetrného přetahování je teoreticky možná od tohoto věku. Nicméně stav nevyžaduje zvláštní péči. Při narození je u většiny předkožka spojena s povrchem žaludu a ve více než 96 procentech případů ji nelze volně přetáhnout. Odlučováním povrchových epitelií žaludu a vnitřního listu předkožky se tvoří takzvaný mázek neboli smegma, což spolu s nočními erekcemi vede k postupnému spontánnímu uvolňování předkožky,“ zdůrazňuje MUDr. Zuzana Valová.

Do roka si tak předkožky nemusíte v podstatě všímat. „Bohatě postačí běžná hygiena. Mezi prvním a druhým rokem můžete zkoušet lehounce předkožku přetahovat, třeba ve vodě při koupání, poté lze použít olejíček nebo mastný krém, se kterým můžete předkožku zkusit jemňounce přetáhnout, ale jen do místa, do kterého to jde s lehkostí. Většinou se ale předkožka uvolní sama. Aktivní, ale stále opatrné a jemné přetahování se většinou zahajuje po třetím roku,“ říká lékařka.

Nejzásadnější je na to nikdy nejít silou, a to byste měla naučit i svého chlapečka. Správnou hygienou učíte své dítě, ať už je to holka nebo kluk, tak nějak za pochodu to, jak o sebe pečovat, i poté je ale na jeho samostatnost potřeba dohlížet. Jakmile zamíří prcek do školky, měl by alespoň částečně umět dodržovat na toaletě zásady hygieny. I do budoucna se to dětičkám v mnoha ohledech jen a jen vyplatí!

ODPOVÍDÁ:

MUDr. Zuzana Valová, dětská uroložka, VFN v Praze

Co si mají maminky představit pod slovem fimóza a jak často se u dětí objevuje?

Fimóza je definována jako zúžení distálního okraje předkožky, tedy přechodu mezi vnitřním a vnějším listem, které brání jejímu volnému přetažení přes žalud. Je ji nutno odlišit od konglutinace, kdy předkožka není přetažitelná pro adhezi mezi vnitřním listem a žaludem. Konglutinace s postupujícím věkem spontánně mizí a není nutné do fyziologického procesu aktivně vstupovat. Fimóza se objevuje až u 8 procent chlapců ve věku mezi šesti a sedmi lety, což svědčí o tom, že rodiče buď péči nechali přespříliš na samostatnosti dítěte, nebo to naopak nešetrným přetahováním přehnali. U fimózy je také důležité, zda jde o primární, či sekundární formu.

Jak se tyto dvě formy liší?

Primární fimózu, která je přítomná od narození, obvykle řešíme po druhém roce života, případně dříve, pokud je tak těsná, že představuje pro mikci (močení) překážku, nebo je komplikována zánětem. Sekundární jizevnatou fimózu, jež je získána následkem zánětů či nešetrného přetahování, je třeba řešit vždy. Rodiče by tak měli v případě sekundární fimózy problém určitě konzultovat s dětským urologem.

Témata: Zdraví, Mateřství, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Děti a nemoci, Dětské nemoci, mázek, Hygiena, intimní partie, Erekce, Holčička, Zánět, Partie, Fimóza, Chlapeček, Kohoutek, Předkožka, Srůst, VFN v Praze, Zdraví na Heureka.cz