Maminka.czZdraví

Intimní úrazy malých holčiček: Kdy se bez lékaře neobejdete?

Martina Machová 3.  8.  2012
Intimní úrazy malých holčiček: Kdy se bez lékaře neobejdete?
Úrazy rodidel bývají velmi bolestivé a mohou i silně krvácet. Jedním z nejčastějších míst, kde k těmto nepříjemný úrazům v dětském věku dochází, jsou: prolézačky, houpačky, kupodivu také vana nebo nevhodně tvarovaný nočník!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Janička (2):
Janička je šikovná, bystrá a na svůj bouřlivý věk až nezvykle klidná holčička. Už půl roku zvládá chození na nočník bez asistence rodičů, jen zahlásí, že jde „ee“. Jedno takové obyčejné „ee“ však mělo nepříjemnou dohru; Janička při vstávání z nočníku ztratila balanc a znovu si sedla zpět. Děvčátko však zprudka dosedlo na výstupek nočníku tak nešikovně, že si bolestivě pohmoždilo přední části rodidel.

Míša (4):
Míša je typický reprezentant „svého druhu“. Míša je veselá, zvídavá, občas neposlušná, chce všechno zkusit, vše prozkoumat – maminka ji trochu mírní, tatínek podporuje a hecuje. Míša měla štěstí v neštěstí, za vydatné podpory tatínka zdolávala jabloň na zahradě, ve chvíli, kdy na ni tatínek už nedosáhl, zpanikařila, nešikovně se chytla, špatně došlápla a dopadla obkročmo na větev stromu. Výsledkem poranění byl velký a bolestivý hematom na intimních místech. Hematom tlačil na močovou trubici, děvčátko mělo problémy s močením.

Eliška (7):
Ela je úplně normální malá slečna, která už z kola, stromů či prolézaček tak často nepadá. Umí již docela odhadnout, co zvládne a co ne, navíc je pohybově vcelku šikovná. Eliščin úraz se stal na místě, kde byste to vůbec nečekali. Holčička zalévala na balkóně kytky, když šla zpět, uklouzla na malé loužičce ve chvíli, kdy překračovala vyvýšený práh dveří (nových plastových). Bohužel dopadla obkročmo na hranu rámu dveří. Ela silně krvácela, byla pohmožděná. Poranění si vyžádalo i několik stehů.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na srpen 2012

Úraz se někdy přihodí na místech, kde byste ho nečekali

Pohmoždění intimních partií patří mezi vcelku časté úrazy holčiček v batolecím a předškolním věku. Děti objevují svět, neznají míru ani hranice, neumí předvídat. Batolata mohou být velmi nemotorná, jejich pohybové dovednosti se ještě stále rozvíjí. K úrazu rodidel pak snadno dojde nejen na hřištích při obkročmém pádu na prolézačku, při blbnutí na pákové houpačce, odrážedle či kole, ale i během naprosto běžných činností, jako je dosedání na nočník s výstupkem (NAPROSTO NEVHODNÝ!), překotné přelézání vysokých překážek, nebo vylézání z vany.

Takové nehody děvčátko poraní nejčastěji v oblasti přední části rodidel (poštěváček, malé stydké pysky a ústí močové trubice). Zranění mívá charakter pohmožděnin, může však dojít i k tržným ranám vyžadující šití. Někdy se objeví i uzavřený krevní výron (tzv. hematom). Ten vás v některých případech vyleká svou velikostí. Všechny poranění jsou bolestivá, tržné rány obvykle značně krvácí.

Kdy k lékaři a k jakému?

Návštěvu lékaře si vyžadují poranění, která krvácí, dále přestane-li dívenka močit, nebo s močí odchází i krev. Lékařská péče je vhodná také v případě hematomů. Nicméně nic nezkazíte, pokud budete i po banálním úraze vše telefonicky konzultovat s vaším pediatrem, nebo za ním rovnou zaskočíte. Zmíněné vážnější komplikace obvykle řeší dětská chirurgie nebo dětská gynekologie.

6 rad na závěr

  1. V zájmu dítěte nepanikařte! Zraněný potřebuje váš klid a sebejistotu!
  2. Dítě uklidňujte a jemně prohlédněte
  3. Snažte se zjistit, zda může holčička močit
  4. Můžete přiložit vlažný, dítěti příjemný obklad
  5. Ničím dítě nemažte, nepoužívejte zásyp
  6. Při závažně se jevících poranění neuklidňujte děvčátko pamlsky a jídlem, v případě nutné narkózy by to nebylo vhodné
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Úrazy, Pamlsky,, Lékař, Krevní výron, Lékařská péče, Malý, Lék, Dětská chirurgie, Malá slečna, Úraz, Zdraví na Heureka.cz