Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Introvert bere sílu v samotě. Jak poznáte, že jednoho máte doma?

Martina Machová 18.  3.  2019
Narodí-li se rodiči extrovertovi dítko introvert, může soužití v některých chvílích kvůli vzájemnému nepochopení základních potřeb lehce skřípat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pojmy extrovert a introvert definoval zhruba před 80 lety úžasný švýcarský psycholog Carl Gustav Jung, ten spolu s mnoha svými kolegy věřil, že sklony k extroverzi či introverzi předurčují jak genetika, tak zkušenosti z raného dětství. Asi na tom něco bude; nelze si totiž nevšimnout, že kupříkladu tichá a plachá dítka bývají často dětmi podobně nenápadných maminek (tatínků), naproti tomu upovídaná malá „rádia“ mívají alespoň jednoho rodiče podobného ražení – inu, krev není voda! A když se krev naředí určitým typem výchovy, lze její účinky buď řádně znásobit, anebo naopak zmírnit. Potká-li se však rodič extrovert s dítkem rozeným introvertem, může soužití v některých chvílích kvůli vzájemnému nepochopení potřeb lehce skřípat. Kupříkladu dobíjení energie probíhá u introvertů úplně jinak než u extrovertů.

Víte jak poznat, že máte doma introverta? Tipy na jeho výchovu

Kde berou introverti životní energii a sílu?

Marry Sheedyová-Kurcinková, psycholožka a vedoucí vzdělávacích programů pro rodiny s malými dětmi, tvrdí: „Introverti získávají svou energii tím, že jsou sami, případně s jedním nebo dvěma kamarády. Dávají přednost komunikaci se svým vnitřním světem, přemýšlením o tom, co je napadlo a co se jim přihodilo, než aby to sdíleli s druhými. Občerstvují se tím, že tráví čas sami.“ Tento způsob dobíjení baterek je zcela odlišný od toho, jakým způsobem čerpají energii extroverti. Ti ji totiž získávají ve společnosti druhých lidí – respektive konverzací, sdílením i výměnou myšlenek a názorů. Pokud je toto extrovertním jedincům odepřeno, mohou být nevrlí, nevyrovnaní a podráždění. Stejný princip platí i u introvertů – nemají-li možnost být sami, tak strádají.

Jaký druh inteligence má vaše dítě? Logickou, sociální, nebo pohybovou?

Extroverti přemýšlí tak, že mluví

Ano, extroverti jsou dítka neustále cosi švitořící – ať jde o možná ještě nesrozumitelné žvatlaní batolat či o horečnaté vyprávění zážitků a zkušeností malých předškoláků. Soužití s extrovertem obvykle poznáte na občasném „výpadku“ vlastní energie. Ano, extrovert čerpá z druhých, a občas dosti razantně. Ryzí extrovert vás svou družností dokáže udolat, většina opravdových extrovertů totiž přemýšlí tak, že mluví. Pro extroverta je pak opravdovým trestem, je-li odeslán do samoty svého pokoje – do „svatyně a dobíjecí stanice“ pro všechny introverty.

Poradna: Co mám dělat, když se syn straní ve škole kolektivu?

Jak poznáte introverta či jedince se silnými sklony k introverzi?

  • U introverta opravdu nepřehlédnete to, že si rád hraje sám nebo alespoň ve dvojici s jedním, maximálně dvěma kamarády.
  • Introvert málokdy mluví a jen zřídkakdy se seznamuje první. Obvykle nejprve nějakou dobu naslouchá, než se zapojí (pokud se vůbec zapojí).
  • Introvertní dítě nemá potřebu se s vámi neustále dělit o své pocity a zážitky – co bylo ve školce, co říkala babička, co vyráběli na keramice apod.
  • Mnoho introvertů není nadšeno, porušují-li ostatní jejich intimní zónu. Dá se říci, že jsou směrem k druhým, zvláště nečlenům rodiny, mnohem méně kontaktní než extroverti.
  • Introvert může sice vcelku bez potíží komunikovat s nejbližšími, s cizími lidmi toto ale naprosto neplatí.
  • Introvert většinou nebývá nadšený z návštěv. Návštěva představuje vetřelce v bezpečném a klidném světě jeho domova.
  • A konečně, introvert je viditelně občerstvený a nabitý energií, pokud má možnost si pravidelně sám hrát. Introvertním dětem tedy příliš nevadí, odešlete-li je za trest do samoty jejich pokoje.

10 zásad dobrého rodiče

Má vaše dítě problémy v kolektivu? Můžete mu pomoci!
Témata: Děti, Láska a vztahy, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Výchova, Rodiče, Sam, Předškolák, Dom, Jak, Stání, Energie, Jed, Samota, Soužití, Pochopení, Carl, Extrovert, Síl, Introvert, Carl Gustav Jung