Maminka.czVýživa a stravování

Itálie večer: Děti milují pizzu

, Časopis F.O.O.D.
7. 7. 2014
Itálie večer: Děti milují pizzu
Pravá italská pizza je křupavá, voňavá, z tenkého těsta, potřená skvělým rajčatovým sugem a pak už záleží na chuti každého, jakou si dá.

Těsto se vyrábí ze speciálního pizza kvásku a neapolské hladké mouky, která kromě označení 00 nese i název antimo caputo. Těsto se vyrábí ručně a jeho příprava trvá bezmála den, nic prý nelze uspěchat.

Dalším styčným bodem pravé neapolské pizzy, na kterou má Jan Albrecht jako jeden z mála u nás certifikaci, jsou rajčata San Marzano, která jsou hodně nasládlá. Do suga díky jejich chuťovým vlastnostem už není potřeba nic přidávat, sterilovaná rajčata prostě stačí nadrtit rukama. A vršek? Nejlepší je prý klasika: mozzarella bufala (nebo aspoň ta z nepasterizovaného mléka) a bazalka. Vršek už jen lehce osolíte mořskou solí a polijete olivovým olejem. Pak se pizza jen přendá do pece roztopené na více než 400 °C a peče se zhruba 90 vteřin.

Jak na pizzu doma?

Pokud se rozhodnete udělat si pizzu doma, zkuste náš recept a dodržujte všechny body postupu. Jedině tak dosáhnete optimálního výsledku.

Domácí pizza - základní těsto

1 ks, 20 minut + kynutí

Potřebujeme:3 hrnky vysokolepkové italské mouky + na vál, špetka cukru, 1 lžičky sušeného droždí, 2–3 lžíce olivového oleje; těsto připravte den předem.

Díky pomalému kynutí (v chladu, třeba v ledničce) se uvolní lepek a rozvinou se naplno jeho chuťové vlastnosti. Mouku smíchejte s cukrem a sušeným droždím, udělejte důlek a do něj nalijte kapku oleje. Začněte přilévat vlažnou vodu (celkem asi třetinu hrnku) a rukama zadělejte těsto. To propracujte, nesnažte se ho ale udělat hedvábné jako třeba na buchty, bylo by příliš lepivé. Mísu vytřete olejem, těsto do ní uložte (a potřete i povrch), zakryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v chladu kynout.

Troubu zapněte na maximum a nechte v ní nahřát i plech. Těsto propracujte, rozdělte na poloviny a z každé na pomoučněném válu vytvarujte pizzu. Přeneste ji na pečicí papír, potřete sugem, poklaďte oblíbenými surovinami, přetáhněte na rozpálený plech a dejte péct dokřupava. Lepší než v pravé pizzerii kvůli nízké teplotě nejspíš (bohužel) nebude. Pokud se totiž těsto zespodu nedostane na rozpálený podklad, začne se spíš vařit. Chutná pak nakysle a okraje nejsou tak křupavé.

Přesto se domácí pizzy nemusíte vzdát, třeba s dětmi je její příprava docela legrace.

Napoletana

2 porce příprava: 5 minut kvalitní sterilovaná rajčata na sugo 1 buvolí mozzarella, natrhaná na kousky čerstvá bazalka olivový olej a sůl

Quattro formaggi

2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 100 g ricotty 1 buvolí mozzarella, natrhaná 100 g rozdrobené gorgonzoly 70 g strouhaného parmazánu čerstvá šalvěj olivový olej

Capricciosa

2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 2 naběračky suga 150 g vepřové šunky 1 skleničky nakládaných artyčoků 1 mozzarella, nakrájená na plátky 2 hrsti černých oliv 2 hrsti žampionů, na plátky

Tonno e cipolla

2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 2 naběračky suga 1 konzerva tuňáka v oleji 1 větší cibule hrst nakládaných velkých kaparů olivový olej a sůl

Spinaci

2 porce příprava: 5 minut základní těsto na domácí pizzu 2 naběračky suga spařený listový špenát 2 vejce 6 beraních rohů olivový olej a sůl


Co jste nevěděli o pizze

  • Její historie sahá hluboko do starověku - obloženou pečenou plackou se podle historických podkladů krmili už staří Římané.
  • První opravdickou pizzerii otevřel už před více než 125 lety v italské Neapoli pekař jménem Raffaele Esposito. Teprve potom se tento rychlý a skvělý pokrm rozšíří opravdu masově.
  • Italští přistěhovalci přivezli pizzu spolu se špagetami také za oceán. V USA se díky nim stala jedním z nejoblíbenějších fastfoodových jídel současnosti; 94 % procent Američanů konzumuje pizzu pravidelně a v USA dokonce mají měsíc věnovaný pizze - říjen.
  • V 50. letech 20. století přišli ve Spojených státech bratři jménem Celentano s první oficiálně prodávanou mraženou pizzou.
  • V současné době patří pizza k nejoblíbenějším jídlům doslova od Austrálie po Kanadu, na celém světě se jí spotřebuje za rok více než 30 miliard kusů.
  • Také u nás je italská pizza velkým hitem: čeští zákazníci si za rok dopřejí na 31 milionů kusů pizzy s různou oblohou. A jak zjistila rozvozová společnost Damejidlo.cz, nejobjednávanější je u nás Capricciosa, v závěsu hned za ní se drží pizza sýrová. Například v USA je jasným favoritem pizza Pepperoni.
  • Každý region Itálie má svou oblíbenou pizzu. Ligurie na ni přidává hlavně ančovičky nebo sardinky, v Římě si kromě klasické pizzy se sugo podkladem oblíbili také bílou smetanovou s rozmarýnem a dalšími bylinkami, Neapol nedá dopustit na klasiku s buvolí mozzarellou a bazalkou a módní metropole Miláno prý zase přišla jako první s nápadem na přehnutou Calzone s náplní.

(Recept vyšel v časopise F.O.O.D 6/2014)


Témata: Děti, Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, Věc, Vršek, Základní těsto, Itálie, Listový špenát

Mohlo by vás zajímat
Jak moc je pro vás širší rodina důležitá? Názory čtyř žen
Vyrobte dětem hru rybolov. Zabaví je cestou na dovolenou
První rok mám v mlze, říká máma, která dvakrát porodila dvojčata
Tresty snižují sebevědomí dítěte, varuje psycholožka

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu