Maminka.czJen pro maminku

IVA (34): Menstruační kalíšek není pro citlivky

Martina Machová 12.  12.  2017
Uznávám, že menstruační kalíšek není pro každého, u mě však skvěle nahradil tampony, které jsem ze zdravotních důvodů nemohla používat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Z nějakého důvodu mám sklony ke kvasinkovým infekcím – každé oslabení, prochlazení nebo stres se mi projeví také „tam dole“. Po letech trápení jsem navíc vypozorovala, že mi nedělají dobře také tampony.

Nicméně jsem měla štěstí, protože to bylo zhruba v době, kdy se na internetu začaly objevovat první články a někdy vcelku vášnivé diskuze o menstruačním kalíšku. Názory na jeho používání byly značně různorodé – někdo byl nadšený, někdo zašel tak daleko, že vložil „zvracejícího smajlíka“. Jelikož nejsem z cukru, rozhodla jsem se, že kalíšek vyzkouším.

„Pokud by to fungovalo, našla jsem náhradu za tampony!“ řekla jsem si a začala brouzdat po e-shopech. Nakonec jsem si dle různých doporučení a zkušeností objednala kalíšek ze zdravotnického silikonu určený dámám, které už rodily (rodila jsem dvakrát).

Jak kalíšek vypadá: „Mami, to je divný zvoneček!“

Vzhled kalíšku perfektně vystihla má dcera, když se mě zeptala, co jsem to koupila za divný zvoneček. Kalíšek skutečně vypadá jako menší zvonek bez cinkátka nebo trpasličí čepička s anténkou (ta pomáhá podobně jako šňůrka u tamponu při vyndávání), avšak existují i kalíšky bez stopky.

Kalíšky se vyrábí z měkkého lékařského silikonu nebo z termoplastu, oba materiály totiž snižují riziko alergické reakce. Kalíšky mívají různé barvy a také drobné rozdíly ve tvaru (zejména stopky). Ke kalíšku můžete přikoupit dezinfekční tablety, sterilizační kalíšek a pytlík na uschování. Nic z toho jsem nepřikoupila, přišlo mi to jako zbytečné vyhazování peněz. „Pytlík si ušiji a místo tablet použiji horkou vodu a dezinfekční mýdlo z lékárny,“ pomyslela jsem si.

Martina: Jak jsem vyzkoušela menstruační kalíšek

První rande

Musím přiznat, že naše první společná „akce“ byla docela divoká, a to i přesto, že jsem postupovala podle návodu. (Trochu mi to připomnělo teenagerský věk, kdy jsem si poprvé zkoušela zavádět tampon.)

Kalíšek jsem nejprve pochopitelně řádně vymyla, pak jej přehnula na půlku a šup s ním dovnitř. Cítila jsem, jak se kalíšek rozvinul, ale netušila jsem, zda se vytvořil potřebný podtlak, díky němuž kalíšek funguje. A tak jsem kalíšek čapla za stopku a zase se ho pokoušela dostat ven – nic příjemného to tedy nebylo!

Znovu jsem tedy pročetla návod a rychle pochopila, co jsem udělala špatně. Kalíšek byl aplikován správně, podtlak se vytvořil, aby šel kalíšek i snadno ven, musím podtlak narušit. Kalíšek se proto před vyndáním lehce promáčknete a poté jde vše snadno. Byla jsem docela překvapená, že tu ne úplně miniaturní věcičku v sobě vůbec necítím.

Záměrně jsem svého nového společníka ponechala na jeho „pracovišti“ a šla jsem vyvenčit naše psí torpédo. Nic se nehýbalo ani nikam nepadalo! „Panebože, ono to asi bude fungovat!“ pomyslela jsem si a byla zvědavá, jak se kalíšek osvědčí v „ostrém“ provozu.

Teď již naostro!

Jsem v domácnosti, a tak některé věci kolem provozu kalíšku nemusím řešit, což je určitě výhoda. První tři dny menstruace obsah kalíšku vylévám po cca 5 hodinách, kalíšek pak pečlivě vymyji horkou vodou.

Myslím, že by sice zvládl i delší frekvenci vyprázdnění, ale jistota je jistota. Jako pojistku používám tenkou slipovku, ta ale obvykle zůstává nedotčená. S kalíškem chodím i běhat, vyzkoušela jsem kolo, a dokonce i bazén – nikde jsem neměla problém.

Menstruační kalíšek nebo houba nejsou pro každého, ale stojí za vyzkoušení

Výhody menstruačního kalíšku

  • Kalíšek si mě získal hlavně tím, že je jedinou alternativou k tamponům, kterou znám. Osobně si myslím, že je i zdravější; nevysušuje poševní sliznici a nenarušuje mikroflóru.
  • Z mé zkušenosti i ze zkušenosti některých známých je frekvence vylévání kalíšku méně častá než výměna tamponů.
  • Z dlouhodobého pohledu a při ceně hygienických pomůcek je kalíšek ekonomicky nejvýhodnější hygienickou pomůckou.
  • Užívání kalíšku je nejen ekonomické, ale i ekologické.
  • Pokud kalíšek sedne a osvědčí se, je dle mého nejlepší alternativou v případě, že si chcete zaplavat.  Kalíšek ochrání nejen před únikem nechtěného, ale pochopitelně také nenasákne bazénovou vodu. Vše jsem ale vyzkoušela nejprve ve vaně a pak až v bazénu u tchánů a nakonec na dovolené u moře.
  • Dovedu si představit, že kalíšek ocení dobrodružněji založené cestovatelky, které řeší každý gram a místo v batohu navíc. No, měla jsem ho znát za svobodna, když jsem s přítelem poletovala po Evropě s pidibatohem na zádech a pár korunami v kapse.

Nevýhody menstruačního kalíšku

  • Osobně znám několik dam, které nesnesou pohled na krev, pro ty je kalíšek nepoužitelný. Krev prostě musíte vylít a kalíšek vymýt.  
  • Myslím, že kalíšek nebude vhodnou volbou pro ženy, jež jsou na sebe přespříliš opatrné a bojí se sáhnout si „dovnitř“, obávají se, že si ublíží. Zvláště vyndávání totiž vyžaduje cvik a může být zpočátku nepříjemné.
  •  Je celá řada povolání, okolností a situací, kdy je nemožné kalíšek diskrétně vypláchnout – i proto je u mě osobně jednou ze součástí mé hygienické výbavy, nikoliv ale pomůckou jedinou.

(čtenářka Iva B., 34 let, 2 děti)

VIDEO: Měsíc v životě ženy: Nejvíc sexy jsme při ovulaci, PMS z nás dělá hromádky neštěstí

Menstruační kalíšek: Geniální nápad, nebo jen módní výstřelek?
Myomy v děloze: Překážka při otěhotnění i sexu. Jak je vyléčit?
Co o vás naznačuje průběh vaší menstruace? Je silná, nepravidelná nebo bolestivá?
Témata: Jen pro maminku, menstruační kalíšek, Kali, Život ženy, Čepička, Kvasinková infekce, PMS, Vhodná volba, Podtlak, Pytlík, Vyndání, Alergická reakce, Evropa, Tampon, První rande, Pomůcky, Dlouhodobý pohled, První den, Horká voda, Cestovatel, Vášnivá diskuse, Koruna, Společník, Bazénová voda, Nejlepší alternativa