Maminka.czBatole

Iva: Přestala jsem bít své děti. Jak jsem poznala Naomi Aldort

Martina Machová 3.  4.  2015
Podle mnohých rodičů stačí plácnout dítě přes zadek a hned je poslušné. Jde to ale i jinak...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Plácnutí přes zadek či ruce u nás býval vcelku běžný výchovný prostředek; chcete-li trest za nevhodné chování, jednoduše za zlobení. Jednoho dne jsem se rozhodla přestat, a kupodivu zjistila, že to jde i jinak! V mé duši i doma zavládl klid,“ tvrdí maminka Iva.

Není to úplně jednoduché přiznat, ale prvním impulsem ke změně a přehodnocení způsobu výchovy a komunikace se synem pro mě byla jistá nepříjemná událost. Při dopolední procházce jsem synka plácla přes zadek (nijak moc), on zakopl a ošklivě se odřel na tváři. Měla jsem obrovské výčitky svědomí! Navíc jeho zlobení tentokrát nebylo nijak dramatické, jen se vše událo ve špatnou chvíli.

Byla jsem pohádaná s manželem, nevyspalá, bolela mě záda a strašně jsem se těšila, že si po obědě s malým lehnu. Jenže venku bylo krásně a syn chtěl zůstat na hřišti. Táhla jsem ho řvoucího domů, po chvíli mi ale ruply nervy a s výhružkami na rtech jsem ho plácla přes zadek – malý se lekl, zakopl, odřel si tvářičku a strašně plakal. Jak už to ale v životě chodí, všechno zlé je k něčemu dobré; a já se rozhodla, že musím svůj způsob výchovy změnit!

A světe div se, ještě ten večer sdílela kamarádka na Facebooku jakýsi rozhovor s rodinnou terapeutkou Naomi Aldort. Zapomněla jsem na únavu a do noci hltala její slova. Druhý den jsem běžela do knihovny pro její knihu a vrhla jsem se do víru změn. Už žádné bití, křičení a tresty! Jde to i jinak, věřila jsem. Začátky nebyly lehké, nikdy jsem netušila, jak moc v nás zakořenily určité výchovné stereotypy a výchovný styl našich rodičů. Navíc jsem neměla podporu širší rodiny a vyslechla si mnoho nevyžádaných „rad“.

Jenže po půl roce byl vidět obrovský rozdíl, syn se prakticky neměl potřebu vztekat, šlo se s ním o mnoha věcech úžasně domluvit a doma i v mé duši zavládla dosud nepoznaná pohoda. (Iva, 37 let)

 

„Sdílejte život s dítětem, jehož správné jednání vyplývá nikoli ze strachu, ale z radosti a lásky.“ (Naomi Aldort)

 

Kdo je Naomi Aldort?

Naomi Aldort (nar. 1949) je matka 3 synů (2 z nich jsou úspěšní hudebníci) a také vyhledávaná americká poradkyně, terapeutka a autorka knihy „Vychováváme děti a rosteme s nimi“, která byla přeložena již do 13 jazyků. Naomi Aldort pravidelně publikuje v některých prestižních časopisech zaměřených na výchovu a pořádá workshopy a semináře po celém světě, neboť její přístup k dětem a k rodičovství oslovuje rodiče napříč kontinenty, rasami a vyznáním.

„…šíří po celém světě ucelený koncept výchovy, kde nedominuje ani rodič ani dítě a namísto mentorování, ovládání a manipulace je s dítětem zacházeno s úctou a respektem. Naomi učí rodiče jak měnit svůj vztah s dětmi a namísto neshod, odporu a boje prožívat svobodu, sílu a radost. Neučí nás, jak nenásilnými metodami kontrolovat dítě, ale jak dítěti porozumět a jak s ním jednat, aby jeho správné jednání nevyplývalo ze strachu z rodičů, ani z potřeby získat jejich uznání, ale z jeho vlastní svobodné vůle.“ uvádí se české verzi autorčina webu.

„Naučíte se vychovávat bez omezování, tak jako zahradník květiny zalévá, ale neotvírá jim květy, ani nemění jejich barvy a tvary,“ slibuje Aldort ve své knize.

No jó, to je ta benevolentní americká výchova, akorát z něho vychováš gaunera!“ slýchala Iva od svých rodičů. Jenže koncept výchovného přístupu Aldort má k tzv. „benevolentní americké výchově“ daleko, její filosofie je jednoduše jiná.

Naomi v jednom rozhovoru o výchově dětí například uvádí: „Většina z nás se domnívá, že to není možné bez toho, abychom děti ovládali. Díky naší výchově se potom děti opravdu chovají dobře, ale ne ze svojí vlastní svobodné vůle, ale proto, že se nás bojí nebo se nám chtějí zavděčit a získat naši lásku.“ Naomi Aldort nabádá rodiče k tomu, aby svým dětem nebrali jejich emoce, pohled na věc, na situaci.

Povzbuzuje rodiče k tomu, aby je uznali a nechali dětem jejich bezprostřednost a dali dětem najevo, že je názor dítěte zajímá. Děti pak většinou naleznou řešení dané situace samy a postupně přebírají zodpovědnost za své jednání. „Naopak, jsou-li city dítěte potlačeny nebo odmítnuty, nejsou pak často schopné problémy řešit. Jsou vzteklé, protože se cítí jako bezmocné oběti,“ uvádí Naomi Aldort ve své knize.

Výchova dle Naomi Aldort: Nemanipulujte dětmi. Proto je nemáte

Malá pomůcka v začátcích: „S.A.L.V.E.“

Ve vypjatějších situacích – při rozhodování, zda se opět uchýlit k plácnutí, mentorování, zákazům a restrikcím doporučuje Naomi Aldort použít „S.A.L.V.E“. 5 bodů – postupů, které vám pomohou kontrolovat emoce a soustředit se na jádro problému a ne na jeho projevy.

  • S (separate) – znamená oddělení od momentálního chování a emocí dítěte. Rozčílenému rodiči ihned jako reakce na určité projevy dítěte v hlavě naskočí „program – scénář“. Přesná slova i obvyklý scénář dalšího vývoje konfliktu. Tento program se ve vypjatých situacích neustále opakuje a rodič má tak pomocí chvilky ticha a „obrácení se do sebe“ příležitost, rozhodnout se, zda půjde ve vyšlapaných šlépějích „scénáře“, nebo to zkusí jinak. Vše si žádá minutku ticha, na jejímž konci bude možná uvědomění, že už nechci reagovat na své představy, ale na reálný problém dítěte.
  • A (attention) – prozkoumali jste své nitro a nyní věnujete pozornost dítěti.
  • L (listen) – snažíte se dítěti opravdu naslouchat a pokládáte otázky, které mu pomohou o jeho pocitech hovořit. Dejte najevo, že mu rozumíte (což nutně nemusí znamenat, že s ním souhlasíte!).
  • V (valide) – uznejte pocity dítěte, stačí například: „Ano, vidím, že jsi moc smutný, naštvaný apod.“ Dítěti velmi pomůže a mnohdy jej i uklidní pouhé potvrzení toho, že jeho pocity chápete. Aldort dále doporučuje nepřidávat vlastní stanovisko, ale pouze naslouchat.
  • E (empower) – nyní už dítě ví, že jste na jeho straně, a tak projevte důvěru ve schopnosti! Není potřeba mu „foukat na bolístku“ a litovat jej, je však třeba ho povzbudit. Mnoho dětí v takových případech prý samo najde a navrhne řešení!
Témata: Děti, Předškolák, Batole, Chování a vztahy, Jak, Nevhodné chování, Naomi Aldort, Výchovný styl, Naomi, Zahradník, První impuls, Potvrzení toho, Separát, Obrovský rozdíl, Výchovný prostředek, Vyznání, Šlépěj, Obracení, Gauner