Maminka.czSlavní rodiče

Ivana Gottová & Jana Adamcová

Markéta Behinová 27.  7.  2009
Napadlo vás někdy, co všechno tyto dvě charismatické maminky spojuje? Prožila jsem s nimi piknikové odpoledne, a zatímco si Charlotte Ella (3) a Nelly Sofie (1), Daniel (3,5) a Jasmine Anna (6 měsíců) spokojeně hráli, hledala jsem nejrůznější momenty, které jsou v jejich životech podobné…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rodinné přátelství

Jak dlouho se vlastně znáte? Kde a jak jste se seznámily?

Ivana: Poprvé jsme spolu mluvily, když byla Jana těsně před porodem, někdy v prosinci v roce 2005. Pak mne pozvala k nim na návštěvu, to jsme si ještě vykaly. Vyprávěly jsme si o svých manželích.

Jana:Jirka s Karlem (režisér Jiří Adamec a zpěvák Karel Gott - pozn. red.) jsou dlouholetí nejen velmi blízcí spolupracovníci, ale i přátelé, takže nám s radostí předali telefonní čísla.

I: Vzpomínám si, že Jana u nás jednou předtím byla na návštěvě a chtěla po Karlovi, aby ušil panenku.

J: To byla akce, kterou pořádá každoročně UNICEF - slavné osobnosti mají za úkol vlastnoručně ušít panenku. Na podzim pak probíhá dražba panenek a za vydražené penízky se zajišťují životně důležitá očkování a léky pro děti ze zemí, kde se umírá i na ty nejbanálnější nemoce. Karel věnoval krásnou panenku, kterou sám pomaloval… byla i s autogramem.

Vídáte se obě rodiny společně?

I: Párkrát jsme se sešli, ale Karel a Jirka se vídali v poslední době spíš sami pracovně, chystali společně megakoncert ke Karlovým narozeninám. Pro jejich práci je dobré občasné přátelské setkání.

Jaký mají vztah Charlottka a Daník?

I:Jsou zamilovaní. Nedají na sebe dopustit.

J: Byla to láska na první pohled.

I:Charlottka je velmi klidná a hodná, ale jakmile se spustí s malým Adamcem, tak je z ní neřízená střela.

Perou se a hádají jako správné děti?

I: Strkají se a pošťuchují, ale u nich je to evidentně z lásky.

J:Je vidět, že se mají rádi. Daník má rád silné osobnosti, což Charlottka určitě je, stejně jako jeho další kamarádka Miuška.

I:Charlie je velmi dominantní, vždycky musí být po jejím.

J: A taky je to ve společnosti Daníka pořádná divoška, a to ho baví. Když si s ním občas nevím rady, kouzelná slůvka „pojedeme k Charlottce“ vždy zaberou.
Kvůli takové odměně je schopný udělat všechno na světě.

Slavní manželé

Obě máte úspěšné a starší partnery. Jací jsou tatínkové?

I:Karel mě v roli otce velmi mile překvapil. Je bezvadnej. Prožívá se mnou každé období našich holčiček. Když má volný večer, rád Charlottce čte pohádky před spaním nebo zpívá Nellince ukolébavky. Ellu také začíná zasvěcovat do výtvarného umění a učí ji malovat štětcem a barvami.

J:Jirka je skvělý táta, tedy když má čas jím být. Posledních pár měsíců strávil tolik času natáčením závěru 5. řady Pojišťovny štěstí a přípravou Karlova koncertu, až jsem se bála, jestli si Jasminku vůbec stihne užít. Ze všeho nejvíc se ale těší, až začne naše malá princezna cupitat a mluvit a on s ní bude moci dovádět jako s Daníkem.

Respektujete jejich pracovní vytížení, a když je třeba, tak raději s dětmi někam zmizíte?

I: Karel je v neustálém pracovním nasazení. I když zrovna nekoncertuje a je přes den doma, tak má buď jednu schůzku za druhou, nebo tráví hodně času na telefonu. Respektuji, že i to je jeho práce a snažím se ho s holčičkama nerušit a raději někam odjet, přestože mu naše přítomnost nevadí. Dokáže se soustředit na rozhovor, i když mu do toho holky piští nebo si zpívají.

J:Jirka moc klidu nepotřebuje. Když něco dělá, dovede se na to stoprocentně soustředit, křik dětí mu nevadí, i když probíhá metr od něho.

Jaké povahové vlastnosti dokážete ocenit na starších partnerech?

I:Zkušenost.

J: Moudrost.

I: Slušnost.

J: Nadhled.

Projevuje se větší věkový rozdíl odlišnými názory na výchovu?

I:Názory máme pravda trochu rozdílné. Karel si nepamatuje, že by na něj tatínek někdy křičel, natož aby ho uhodil, takže se rozhodl, že bude vychovávat děti stejným způsobem. Je přesvědčen, že i touto cestou, bez zvýšení hlasu, pro ně bude velkou autoritou. Takže to máme jasně rozdělené: Tatínek je ten hodný a mírumilovný, který holky odměňuje, když jsou hodné. Maminka je ta, která se snaží, aby děti znaly své hranice, a to bez důrazného hlasu někdy nejde. Přesto i já jsem spíše pro liberálnější výchovu, bez fyzických trestů. Pokud by ale Charlotte Nellince nějak ubližovala, tak by na zadek dostala bez váhání.

J: My se celkem shodneme v tom, že děti se musejí nejen hýčkat, ale i vychovávat. U nás rozmazluje babička, moje maminka. Podle mě je důležité, aby oba rodiče zastávali před dětmi jednotný názor, aby se nelišili v tom, co je, nebo není dovoleno. Jestli mají ve výchově neshody, měli by si to vyříkat o samotě a před dětmi své názory vzájemně nezpochybňovat.

I:Naprosto s tebou souhlasím, Jani, také se snažíme vyříkávat si naše neshody ohledně dětí bez jejich přítomnosti.

J:Náš tříletý chlapík je hodně veselé, neposedné, a taky dost neposlušné dítě, takže na zadek občas dostane, jinak by nám skákal po hlavě.

Čím vám udělají vaši muži zaručeně radost?

I: Když si vypne mobilní telefon a udělá si den jenom pro nás. Tím mi udělá největší radost. Jen my čtyři, bez vyzvánění telefonů a bez návštěv. To jsou vzácné chvíle.

J: I nám začíná den jinak, když víme, že jej strávíme společně. Nedávno manžel naučil Daníka jezdit na kole bez přídavných koleček. Měla jsem z toho hezkého, a navíc i úspěšného dne obrovskou radost!

Sourozenecké konstelace

Obě jste dvojnásobné maminky. Můžete srovnat jednotlivé porody?

I: Velký rozdíl. První byl přirozený, druhý císařem. A druhý byl tak rychlý, že jsem se ani nenadála. Šla jsem na běžnou kontrolu do Podolí v 15 hodin a v 16.30 byla Nelly Sofie na světě. Pan doc. Feyereisl mi oznámil, že se mu nějak nelíbí ozvy a že už se chce miminku na svět, takže to těhotenství radši ukončíme hned. Vůbec jsem si to nestihla užít, a to jsem se psychicky připravovala na porod bez epidurálu. Tak snad příště. :)

J: Oba moje porody byly rychlé, ale druhý byl vyvolaný a mnohem bolestivější. Na porodním sále jsem si řekla UŽ NIKDY! A teď na oba porody vzpomínám s takovou něhou a láskou, že bych si to nejraději šla hned opět zkusit. Do motolské nemocnice už budu asi do konce života jezdit s velkou úctou. (Než mě naštve, že tam většinou není kde zaparkovat…).

Jak přijali Charlottka a Daník své mladší sourozence?

I:Holčičky se milují. Ráda pozoruji, jak si Charlotte hraje na starostlivou sestřičku a poučuje Nellinku, co smí a nesmí. Nelly na ni naopak obdivně kouká jako na obrázek. Vyhlíží ji, když se vrací ze školky, objímají se, hrají si. Charlie ji brání a pečuje o ní.

J:U nás je to prakticky stejné. Daník přijal Jasminku fantasticky, až jsme z toho byli překvapení. Měli jsme obavu, aby nežárlil a neubližoval jí, ale on se k ní od prvního dne chová tak krásně, že mě to až dojímá. Jestli jim to vydrží, budu ta nejšťastnější máma na světě. Denně ji stokrát pohladí a políbí, přinese jí dudlík, vypráví jí...

I: Jsem šťastná, že jsou holky dvě. Na všechno dobré i zlé. Jednou to možná nebudou mít lehké. Tak doufám, že budou držet vždycky při sobě.

J:Jasminka se celá rozzáří, když bráchu vidí. On jí tančí, zpívá, dělá divadýlko a ona ho odměňuje úsměvem. Když jí bylo šest týdnů a plakala, měl o ni takovou starost, že ji přinesl za mnou v náručí. Vím, že to myslel dobře, ale měla jsem v tu chvíli pocit, že zešílím.

Mají děti společný pokoj?

J: Daníček spí ve svém pokojíčku a Jasminka zatím u nás v ložnici. Ale zanedlouho se budeme stěhovat, takže budou mít každý svoje soukromí.

I:Holky mají společný pokoj. Je nádherné vidět, jak spolu večer usínají v posteli a drží se za ruku. Nellinka usíná Charlottce většinou na hrudníku a Charlotte ji při tom šimrá ve vláskách.

Chodí Daniel a Charlotte do školky? Kde budou o prázdninách?

I: Charlie chodí do školky zatím od devíti do půl jedné. Což je taková chvilka, která uteče, ani nevím jak.

J:Daník ve školce už i spí a vyzvedávám ho kolem třetí. Prázdninové plány ještě musím doplnit. Zatím máme jasnou dvoutýdenní dovolenou u moře. Jinak budeme asi denně obíhat různé parky a hřiště, aby byl co nejvíc mezi dětmi.

I: Adamcovi jsou nadšení a vyhlášení cestovatelé. Jana má dokonce univerzální cestovní seznam „Co si zabalit na cesty“. To je dobrá věc.

J:Tenhle seznam mám už hodně hodně dlouho. S narozením Daníčka jsem ho ale musela zásadně upravit. Několik desítek šatů už s sebou nevozím, do kufru musím nacpat plenky, míče, mašinky, a zanedlouho i panenky. Momentálně se rozhlížím po dalším novém kufru.

Chvíle v přírodě

Začíná léto... Jak nejradši trávíte volný čas s dětmi?

J: Když je hezky, tak se snažíme být co nejvíc venku. Daníček je permanentně v pohybu, připadá mi, jako by byl na klíček, který se zasekl v tom nejrychlejším režimu. Takže venku se dovede skvěle vyřádit. A Jasminka je zatím nejspokojenější v kočárku.

I:Milujeme přírodu a zvířata, takže jezdíme co nejvíce ven z města. Začali jsme jezdit každý víkend s dětmi na jeden ranč za Prahou, kde mají 35 koní a Charlie tam jezdí s kamarády na ponících. Přes týden trávíme hodně času u nás na zahradě. Přizpůsobili jsme ji dětským potřebám, takže tam mají domeček, skluzavku, pískoviště, skákací hrad, bazén s balonky, motorky, auta, kolo... Děti si naši zahrádku oblíbily, takže za Charlottkou často chodí její kamarádi a pořádně se tam vydovádějí.

J: My teď máme koloběžkové období. Z kola, ačkoli už na něm umí jezdit, má ještě pořád respekt, ještě si jízdu na něm neumí pořádně vychutnat. Ale řekla bych, že po prázdninách bude jezdit jako drak.

Prozraďte nějaké oblíbené místo, kam jezdíte s dětmi na výlety?

I: Máme spoustu oblíbených míst, ale vede pražská zoo. Dále výše zmíněný ranč s koňmi, Naučná stezka v Radonicích, kde mají všechna možná zvířata, Stanice mladých přírodovědců v Kartouzské ulici, tam chovají i krokodýla. A také různé parky. Třeba ty Tomovy ve Šťastné zemi.

J: I my rádi obíháme nejrůznější pražské parky, zejména ty s pískovišti a prolézačkami.
Líbí se nám i Stromovka nebo Riegrovy sady, kde jsme objevili u dětského hřiště skvělou věc - dětská auta a čtyřkolky na baterky. Vloni je Daníček vyzkoušel v Turecku, kde byla velká autodráha pro děti. Takže to je momentálně náš nový objev a Daníkova láska, kromě Charlottky. A ze všeho nejvíc se těšíme na naši vlastní zahradu. Už aby to bylo….

Jak venku zabavíte obě děti?

I:Nellinku beru ven v golfkách, ale dlouho v nich nevydrží. Začala chodit v den svých prvních narozenin a baví ji to, takže hledá každou příležitost, aby mohla ťapat. Charlottka jede většinou na motorce nebo na kole vedle kočárku. Má respekt z aut, takže mi naštěstí nikam neujíždí.

J:Jasminka je v kočárku, tak se zabaví většinou spánkem. A Daník, když má s sebou nějaký dopravní prostředek, je k nezastavení. To si pak netroufnu jít s ním ven sama. Bereme s sebou buď Jirku nebo moji maminku.

Kam se chystáte na dovolenou?

I:Budeme převážně mimo Prahu. Týden strávíme již tradičně na venkově u manželovy sestřenice v chalupě, kde Karel trávil prázdniny u své babičky. Potom se chystáme k Míše Kuklové a jejímu příteli Romanovi na jejich krásný mlýn na Vysočině. Mají tam koně, ovce, kozy, slepice, pávy, kočky, psa. Pro děti úplný ráj na zemi. Milujeme to tam. Dále pojedeme s manželem, dětmi a přáteli někam nedaleko k moři. Také se chystám s dětmi na pár dní k bazénu k tetě Heleně do Řitky a potom máme naplánovanou řadu jednodenních výletů. Musíme se měsíc zabavit samy, protože manžel bude celý srpen točit desku duetů v Německu.

J: My se koncem června chystáme s maminkou a dětmi na Slovensko do Tater a v červenci plánujeme Chorvatsko. Jezdíme tam každý rok za našimi přáteli, bydlíme u nich v domě a užíváme si místní život se vším všudy.

Naše plány

Na co se v následujících měsících nejvíc těšíte?

J: Já se nejvíc těším na to, až se přestěhujeme. Bydlíme zatím v třípokojovém bytě. Sice je všechno při ruce, jsme si blízko, ale je nám už těsno.

I:U nás doma teď právě všichni žijeme manželovou velkou oslavou narozenin, která bude 13. 7., a 14. 7. budeme na ČT1 sledovat již zmíněný megakoncert, který se nedávno uskutečnil k jeho jubileu.

J:Koncertem Karla Gotta žila naše domácnost už nejméně půl roku, protože ho Jirka připravoval, psal a režíroval. Z natáčení Pojišťovny štěstí se vracel domů večer, a pak ještě seděl u počítače a pracoval na té velkolepé Karlově oslavě.

I:Také budeme mít od srpna novou hospodyni, protože moje maminka, která mi do teď byla velkou oporou a maximálně mi pomáhala, už si potřebuje právem odpočinout a chce už jít do důchodu. Bude fungovat už jen jako babička, aby si občas mohla pořádně užít vnoučat.

Jak dlouho plánujete mateřskou? Chybí vám práce?

J: Rozhodla jsem se, že budu s Jasminkou tři roky doma na řádné rodičovské dovolené. Děti mě teď potřebují ze všeho nejvíc, a popravdě řečeno, já teď ze všeho nejvíc potřebuji je a svoji rodinu. Tohle krásné období se už nikdy nevrátí a já si jej chci naplno vychutnat.

I:Naprosto souhlasím. Než se nadějeme, budou v pubertě. Člověk neví, co bude zítra, takže já se také snažím vychutnat si každou chvilku strávenou se svou rodinou. To je pro mě momentálně nejvíc. Zatím jsem neměla čas přemýšlet o tom, co bude dál.

Uvažujete o třetím dítěti?

I: Když vidím maminku s bříškem, zasteskne se mi. Ale přeci jenom jsem se tři roky pořádně nevyspala a minimálně ještě další rok se nevyspím. Musím myslet racionálně. Když se zprůměruje náš věk - už nejsme nejmladší. I když by mě docela zajímalo, jak by ty další děti vypadaly…

J: Těhotenství mě příliš neláká, bylo mi víceméně pořád špatně, ale to všechno, co přišlo od prvních vteřin po porodu, bych chtěla zažít ještě tisíckrát. To bych ale nespala dalších tisíc let… No, uvidíme.

Myslíte, že děti zdědily po Karlovi a Jirkovi jejich nadání?

I:Pořád jsou dost malé na to, aby člověk mohl posoudit jejich umělecké sklony, nicméně si myslíme, že by to mohlo vyjít. Obě ale tíhnou kromě hudby jako každé dítě i ke zvířátkům, takže třeba jim to vydrží a budou jednou dělat ošetřovatelky v zoo.
Kdo ví...

J: Daník nějaké dispozice určitě má, ale co se bude dít za dvacet let?

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Adam, Jana Adamcová, Naučná stezka, Áďa, Ivan, Pražská zoo, Neřízená střela, Riegr, Chorvatsko, Dopravní prostředek, Dobrá věc, Celý srpen, Charlottkou, Společný pokoj, Jednodenní výlet, Oblíbené místo, Riegrovy sady, Ivana, Autodráha, Jana, Odlišný názor, Výtvarné umění, Ada