Maminka.czSlavní rodiče

Ivana Jirešová: „Klidně bych měla i čtyři děti!“

Adéla Vedralová 6.  2.  2012
Ivana Jirešová: „Klidně bych měla i čtyři děti!“
Jak zvládá Ivana Jirešová těžkosti střídavé péče a zda plánuje další přírůstek do rodiny? Dočtete se v pokračování rozhovoru...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

< první="" díl="">

Byla jste vůbec na klasické mateřské dovolené?

Byla, ale sem tam jsem nějakou práci vzala jako přilepšení. To mi pak pomáhala paní na hlídání nebo kamarádka, ale snažila jsem se vše zvládnout v době, kdy malá spinkala. Když si práci člověk dobře zorganizuje, tak to může fungovat.

Máte dceru ve střídavé péči se svým bývalým přítelem, jak funguje?

Jako máma vidím, že střídavá péče, v našem případě, Sofince vůbec neprospívá. Jsem pro takový model, pokud jsou oba rodiče schopni se mezi sebou dohodnout a dítě s nimi někdy žilo v jedné domácnosti. Vidělo, jak se mají rádi. Ale u nás se tak nikdy nestalo. Dcera od narození žije ve dvou rozdílných prostředích a má ve všem jen zmatek.

Vaší dceři už je sedm let, může do situace nějak zasáhnout svým přáním?

Právěže tady vůbec nejde o dítě, nikoho jeho vůle bohužel nezajímá. A to je špatně. Situaci řešíme i s psychologem. Bohužel v našem případě nefunguje rozumná dohoda. Nejhorší je, když se dítě musí v určitý den a určitou hodinu sebrat a odjet k druhému rodiči, ať se děje cokoliv. Ten tlak pro něj není rozhodně dobrý. Neexistuje výjimka.

Jak se s takovou situací vyrovnáváte?

Jako každá normální máma - velmi špatně. Když se blíží neděle a já vím, že malá zase půjde pryč, není mi dobře. Nevidím-li ji víc než týden, mám temné myšlenky, vůbec nemám tušení, co a kde Sofinka právě dělá. Mám určený jen jeden den, kdy jí smím zavolat, což je jen na pár minut.

To je velmi složitá situace. Je to nezvratné?

Doufám, že ne a věci se změní k lepšímu…

Jak se vám v současné době daří pracovně?

Právě mám volnější režim. V lednu jsem měla premiéru Zpívání v dešti v Liberci. Nic nového nezkouším, jen točím Ordinaci v růžové zahradě a hraji představení. Chci mít na Sofii co nejvíc času, když je u mě, dělat s ní úkoly a dopřát jí bohatý program. První třída je dost zásadní. Měla by mít k učení pozitivní vztah, aby věděla, že pokud v životě něco bude chtít dokázat, docílí toho přes něj.

Už jste si u dcerky všimla nějakého zvláštního talentu?

Herečka je velká, to ano, ale asi tak jako spousta jiných dětí. Právě má období, kdy si lítá ve svém vesmíru a na nic se nesoustředí. Doufám, že se to časem upraví. Zatím u ní ale žádné výrazné tendence nepozoruji. Možná se zatím neprojevila i díky tomu, v jak rozháraném prostředí vyrůstá.

Je Sofie parádnice?

Ano, je velká parádnice, ale většinou si tu svou krásnou róbu za pár minut umaže, prostě klasika!

Témata: Děti, Slavní rodiče, První třída, Ivana Jirešová, Mela, Ivana, Normální máma, Klid, Ivan, Složitá situace, Čtyři

Video