Maminka.czNeplodnost a IVF

IVF: Mimotělní odplodnění v kostce

Dagmar Ferahli Süsser 29.  8.  2011
IVF: Mimotělní odplodnění v kostce
"Děti ze zkumavky" - kdysi nereálná představa, nyní již docela běžná věc. Často vyhledávaná metoda páry, které mají problémy s početím, se stala součástí života.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Historie IVF

Jako první byla pro léčbu neplodnosti vyvinuta metoda Intrauterinní inseminace (IUI). V zápětí se objevila IVF. První úspěšné IVF bylo provedeno ve Velké Britániiv roce 1978. V České republice se první dítě pomoci IVF narodilo 1982 v Brně a velkou zásluhu na tom měl prof. Ladislav Pilka.

Celá metoda IVF se postupem času zdokonalovala a ve farmakologickém průmyslu se objevily stimulační léky a léky navozující ovulaci. Také technika kultivace se zlepšila. Začaly se objevovat nové postupy, a ty umožnily prakticky všem párům naději na vlastní dítě.

Lidově se pro IVF vžil pojem „oplození ve zkumavce“, protože proces spojení vajíčka a spermie probíhá v laboratorních podmínkách.

Postup IVF

1. podávání léku na hyperstimulaci ovarií
2. ultrazvuková a laboratorní kontrola cyklu
3. odběr vajíček
4. smíšení spermií a vajíček
5. přenos embryí nebo zmražení nadbytečných embryí

Financování IVF

V České republice jsou ženám od 18 do 39 let hrazeny 3 cykly pojišťovnou. Respektive jedná se o 4 stimulované cykly a 3 cykly přenosu embryí. Revizní lékař musí každý z cyklu odsouhlasit. Výkony související s IVF, které si pár hradí v plné výši sám, jsou: intracytoplasmatická injekce (ICSI), asistovaný hatching (AH), prodloužená kultivace, kryokonzervace embryí, chirurgický odběr spermií (MESA, TESA) a transfer zmražených embryí. Pár ještě doplácí zhruba 3000,- Kč za léky na hyperovulaci. Ty jsou z 90 % hrazené pojišťovnou.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Neplodnost a IVF, Kos, Koš, IUI, Kost, IVF