Maminka.czDěti a mateřství

Jací jsou doopravdy jedináčci?

Kateřina Černá 10.  12.  2010
Jací jsou doopravdy jedináčci?
Jak si představujete ideální rodinu? Pokud jste „typický“ Čech, pak sníte o mamince, tatínkovi a dvou dětech. Odpovídá tato představa realitě? Ponecháme stranou množství rozvodů a zaměříme se spíše na počet dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ač si většina lidí přeje dvě děti, a pro více lidí je přijatelná představa tří a více dětí než jen jednoho, ukazuje se, že v nejbližších dvaceti letech bude u nás jedináčků až čtvrtina. Možná je to způsobeno i tím, že se první dítě rodí často až maminkám po třicítce, a proto se sourozenec jednoduše nestihne.

Můžeme počet jedináčků považovat za vítaný jev? Jak kdo. Všichni známe situaci v Číně, kde se od 70. let uplatňuje poněkud tvrdá politika jednoho dítěte, a to za účelem snížení počtu obyvatelstva. Naopak například Itálii hrozí, že bude mít více důchodců než nově narozených a obyvatele v důchodovém věku nebude mít kdo živit.

Možná ještě mnozí z Vás mají zažitou představu jedináčka jakožto rozmazleného spratka, který se snaží za každou cenu upoutat na sebe pozornost a nechce se s ostatními dětmi rozdělit o hračky.

Čtěte také: Jak na výchovu syna?

Novější výzkumy však většinou mluví v prospěch jedináčků. Ukazuje se, že s jejich zařazením mezi ostatní děti to není tak hrozné, jak se předpokládalo a navíc, že se v těchto dětech ukrývají nebývalé kvality.

Obecně dopadají lépe ve verbálních a vědomostních testech a často bývají třídními premianty. Jejich vysoká slovní zásoba je zřejmě způsobena množstvím času, který s ním rodiče tráví a rozmlouvají. Přece jen se v této oblasti naučí více od rodičů než od obdobně žvatlajících sourozenců. A co je důvodem jejich častého premiantství a perfekcionismu? Rodiče se těmto dětem často velmi pečlivě věnují, očekávají však za to jisté výsledky. Když se s dítětem učíte celý večer matematiku, jistě se nezapomenete zeptat nejen na známku, ale i na všechny chyby, které se v testu dítka objevily.

Kdežto pokud se s jedním dítětem učíte druhy souvětí, s druhým malou násobilku a se třetím vyfukujete vajíčka na zítřejší pracovních činností, nikdo se Vám nemůže divit, když Vám nějaký ten výsledek unikne. Dítě se tudíž necítí pod takovým tlakem, že veškerá rodičovská přání leží na něm. Pokud chce mít tatínek ze syna fotbalistu, jedináčkovi nezbývá nic jiného, než pečlivě chodit den co den trénovat na stadion, aby se zavděčil. Pokud si ve vícečlenné rodině přeje maminka baletku, dítě se tím nemusí nijak zvlášť zaobírat, není to přece pouze na něm, klidně toto maminčino přání může naplnit třeba mladší sestra.

Jak vychovávat jedináčka, aby byl spokojený, ale aby s ním bylo spokojeno i okolí? V prvé řadě je potřeba dávat si pozor, abyste do svého jediného dítka neprojektovala svoje sny. Pokud jste chtěla být baletkou, můžete se přihlásit do tanečních pro dospělé, svou holčičku však klidně nechejte chodit do fotbalu. Snažte se, aby na Vás dítě nebylo zcela závislé. Je například dobré občas ho nechat hrát si samotného v pokojíčku, když Vy budete například vařit večeři.

Neméně důležité je snažit se ho zvykat si na někoho cizího, aby se ještě ve škole nedrželo obrazně i reálně maminčiny sukně. Ideální je, pokud máte hodně známých a rozvětvené příbuzenstvo, se kterými se často scházíte. V neposlední řadě je třeba jej začleňovat do dětského kolektivu. V batolecím věku k tomu může sloužit dětské hřiště, mateřské centrum nebo cvičení maminek s dětmi. Minimálně roční návštěva školky je pro jedináčky téměř nutností.

Užívejte si své jedináčky a buďte vděčné, že jim můžete věnovat tolik času a pozornosti.

Témata: Děti, Jed, Jedi, Mateřské centrum