Maminka.czRecepty

RECEPT: Jahodové knedlíky dvakrát jinak. Rychlé tvarohové a kynuté lehké jako obláček

Simona Procházková 17. 06. 2023
Ovocné knedlíky z rychlého tvarohového nebo nadýchaného kynutého těsta patří mezi ty nejsnadnější a nejoblíbenější recepty. Jsou výtečným sladkým obědem, na kterém si pochutnají děti i dospělí. Vyzkoušejte obě varianty, stojí za to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tvarohové jahodové knedlíky

Suroviny:

500 g měkkého tvarohu ve vaničce

300 g hrubé mouky

špetka soli

16 jahod střední velikosti

jahody na ozdobu

Na dokončení:

200 g zakysané smetany

rozpuštěné máslo

moučkový cukr

Postup:

Tvaroh vyklopte do mísy, přisypte hrubou mouku a sůl. Vařečkou a posléze rukama zpracujte měkké nelepivé těsto. Pokud se vám zdá příliš řídké, přisypte ještě trochu mouky. Těsto odložte do ledničky. Jahody dobře omyjte a zbavte stopek. Ve větším hrnci dejte vařit lehce osolenou vodu.

Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte z těsta váleček o průměru asi 4 až 5 cm. Odkrajujte asi centimetr silné plátky, každý trochu rozmáčkněte, doprostřed položte jahodu, zabalte ji a vytvarujte kulatý knedlík. Rychle zpracujte veškeré těsto.

Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte 6 minut. Sítkem nebo děrovanou naběračkou knedlíky vylovte a rozdělte na talíře. Podávejte se zakysanou smetanou, rozpuštěným máslem, cukrem a zbylými čerstvými jahodami.

Klepněte pro větší obrázek

Kynuté jahodové knedlíky

Suroviny:

500 g polohrubé mouky

250 ml mléka

1 kostka čerstvého droždí

2 lžičky krupicového cukru

1 vejce

špetka soli

500 g jahod

Na dokončení:

rozpuštěné máslo

moučkový cukr

strouhaný tvrdý tvaroh nebo strouhaný perník

Postup:

Do vlažného mléka rozdrobte droždí a cukr a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypejte mouku smíchanou se špetkou soli, přidejte vejce a nakonec vzešlý kvásek. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout. Po vykynutí vykrajujte z těsta stejně velké kousky, do nich balte čerstvé jahody.

Knedlíky nechte ještě chvilku kynout, pak vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte asi 10 minut. Opatrně je vyndejte a do každého píchněte hned vidličkou, aby se nesrazily. Rozdělte na talíře, posypejte moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem nebo perníkem a polijte rozpuštěným máslem.

VIDEO: Recept na domácí jahodovou marmeládu

Zdroj: recepty.cz, F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., Vaření, suroviny, Děti a jídlo, Cukr, dezert, oběd, Vaření pro rodinu, Máslo, Obláček, Sůl, Mouka, Lehká, Jahody, Recept, Těsto, Knedlík