[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
500 g měkkého tvarohu ve vaničce
300 g hrubé mouky
špetka soli
16 jahod střední velikosti
jahody na ozdobu
Na dokončení:
200 g zakysané smetany
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
Postup:
Tvaroh vyklopte do mísy, přisypte hrubou mouku a sůl. Vařečkou a posléze rukama zpracujte měkké nelepivé těsto. Pokud se vám zdá příliš řídké, přisypte ještě trochu mouky. Těsto odložte do ledničky. Jahody dobře omyjte a zbavte stopek. Ve větším hrnci dejte vařit lehce osolenou vodu.
Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte z těsta váleček o průměru asi 4 až 5 cm. Odkrajujte asi centimetr silné plátky, každý trochu rozmáčkněte, doprostřed položte jahodu, zabalte ji a vytvarujte kulatý knedlík. Rychle zpracujte veškeré těsto.
Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte 6 minut. Sítkem nebo děrovanou naběračkou knedlíky vylovte a rozdělte na talíře. Podávejte se zakysanou smetanou, rozpuštěným máslem, cukrem a zbylými čerstvými jahodami.
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 kostka čerstvého droždí
2 lžičky krupicového cukru
1 vejce
500 g jahod
strouhaný tvrdý tvaroh nebo strouhaný perník
Do vlažného mléka rozdrobte droždí a cukr a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypejte mouku smíchanou se špetkou soli, přidejte vejce a nakonec vzešlý kvásek. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout. Po vykynutí vykrajujte z těsta stejně velké kousky, do nich balte čerstvé jahody.
Knedlíky nechte ještě chvilku kynout, pak vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte asi 10 minut. Opatrně je vyndejte a do každého píchněte hned vidličkou, aby se nesrazily. Rozdělte na talíře, posypejte moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem nebo perníkem a polijte rozpuštěným máslem.
Zdroj: recepty.cz, F.O.O.D.