Maminka.czDěti a jídlo

Blíží se jahodová sezóna. Od kdy si mohou čerstvé jahody dopřát i děti?

Markéta Novák Matějková 29.  5.  2019
Jahody – jsou sladké, voňavé a děti lákají k ochutnání. A už za chvíli začne jejich sezóna. Víte, od kdy můžete dát dítěti ochutnat jahody? Připravili jsme pro vás i pár tipů na jahodové dobroty, po kterých se děti budou olizovat až za ušima.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sezóna domácích jahod začná už na konci května, ale obecně je za ni pokládán červen. V obchodech sice jahody najdete téměř po celý rok, ale není nad to počkat si na ty vypěstované v našich končinách.

Jahody mají málo cukru, ale hodně "céčka"

Jahody tvoří z větší části voda, obsahují málo cukru, ale také energie. Ovšem mají vysoký obsah vitaminu C, což z nich dělá ovoce, na které bychom v jídelníčku neměli zapomínat (pokud nejsme na ně alergičtí). Jejich konzumace přispívá k posílení imunitního systému, pomáhají v boji proti infekcím, nachlazení a navíc patří mezi antioxidanty, takže zpomalují například proces stárnutí.

Kdy dát dítěti jahody

Jahody patří k potenciálním alergenům, proto buďte při jejich zavádění do jídelníčku dětí opatrní. Obecně se doporučují až pro děti starší jednoho roku. Pokud však nemáte alergii v rodině, můžete dát ochutnat dítěti jahodu už o něco dříve. Nikdy to však s jejich konzumací nepřehánějte. Začněte malým kouskem, a pokud se během několika dnů u dítěte neobjeví alergická reakce, není důvod mu tuto sladkou dobrotu odpírat. I zde platí, že všeho s mírou.

Mezi obvyklé alergické reakce patří vyrážka na těle, kolem úst, jazyku, ale objevit se mohou i puchýřky.

Proč miminko nemůže jíst všechno?

Kopřivka a jahody

Mezi projevy kopřivky patří lehce vystouplé pupínky o průměru půl až pět centimetrů naplněné tekutinou. Pupínky mohou často splývat ve větší začervenalé plochy. Jsou svědivé, takže se dítě okamžitě začne škrábat. Obvykle za pár hodin tohle nadělení zmizí, ale do té doby vám může pořádně zatopit, protože dítě bude nervózní a plačtivé. Může se přidat také únava, horečka, průjem, dušnost, bolest kloubů, nevolnost nebo i zvracení.

Vzhledem k tomu, že kopřivka je projevem alergie, pak na ni působí běžná antihistaminika. Kopřivku nemusí vyvolat jen konzumace jahod, ale klidně také třešní, rybízu nebo angreštu a dalšího ovoce.

Není třeba zdůrazňovat, že jahody je důležité před konzumací dětem (a nejen jim) pořádně umýt.

Jak poznáte kvalitní jahody

Pokud máte možnost, nakupujte jahody od ověřených pěstitelů nebo prodejců. České jahody jsou většinou menší než ty dovezené. Výhodou tuzemských jahod je jejich čerstvost. Také jejich chuť je výraznější a chutnější. Jahody patří k tzv. sezónnímu ovoci, sklizeň začíná koncem května a trvá až do poloviny července. Nejsladší jsou proto plody v tomto období. Jejich jedinou nevýhodou je to, že se tyto jahody nedají skladovat, proto je třeba je hned zpracovat nebo si na nich pochutnat ještě ten stejný den.

Mimo "jahodovou sezónu" můžete koupit také tzv. stáleplodící jahody, ty ale oproti sezónním nemají tak výraznou chuť. Pokud chcete vědět, odkud vaše jahody pocházejí, nebo chcete tip, kam pro ně, můžete navštívit web Ministerstva zemědělství ČR (eagri.cz), kde najdete praktické informace o tom, kde probíhají  samosběry jahod v České republice.

Kopřivková sezona
Dítě je na světě

Kopřivková sezona

Nadýchané palačinky s jahodami pro děti

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujete:

  • 50 gramů másla, plus extra pro smažení
  • 300 gramů mléka
  • 2 vejce
  • 30 gramů cukru
  • 200 gramů hladké mouky
  • 1 polévkovou lžíci kypřicího prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • jahody na ozdobu

Postup:

Rozehřejte si máslo  a přidejte zbývající suroviny a promíchejte. Potom již můžete smažit. Tyto palačinky jsou díky kypřicímu prášku nadýchanější. Pro děti je dělejte menší, budou se jim lépe jíst. Potom je už stačí ozdobit jahodami a máte hotovo.

Videorecept na americké lívance

 

Jahodové muffiny

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujete:

  • 90 gramů třtinového cukru
  • ½ citronu, nejlépe bio, tence okrájenou kůru, čerstvě vymačkanou šťávu
  • 3 vejce
  • 150 gramů másla, na kousky
  • 1 čajovou lžičku domácího vanilkového cukru
  • 1 špetku soli
  • 250 gramů hladké mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 30 gramů mléka
  • 200 gramů jahod, na plátky (3 mm)

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech na muffiny (12 kusů) vyložte papírovými košíčky.
  2. Do mixéru nádoby vložte cukr, citronovou kůru a melte.
  3. Přidejte vejce, máslo, vanilkový cukr, sůl, mouku, kypřicí prášek do pečiva, 1 čajovou lžičku citronové šťávy, mléko a vše smíchejte dohromady.
  4. Přidejte 100 gramů jahod nakrájených na plátky. Těsto naplňte do papírových formiček, zbylých 100 gramů plátků jahod zatlačte kolmo do těsta a pečte dozlatova 25–30 minut (180 °C). Nechte vychladnout ve formě.
Témata: Děti a jídlo, Alergie, Dětský jídelníček, Prášek, Konzumace, Nadělení, Angrešt, Rybíz, Čerstvost, Kopřivka, Česká republika, Jahody, Máslo, Dobrota, Cukr, Impetigo, Pěstitel, Sezóna