[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Sezóna domácích jahod začná už na konci května, ale obecně je za ni pokládán červen. V obchodech sice jahody najdete téměř po celý rok, ale není nad to počkat si na ty vypěstované v našich končinách.
Jahody tvoří z větší části voda, obsahují málo cukru, ale také energie. Ovšem mají vysoký obsah vitaminu C, což z nich dělá ovoce, na které bychom v jídelníčku neměli zapomínat (pokud nejsme na ně alergičtí). Jejich konzumace přispívá k posílení imunitního systému, pomáhají v boji proti infekcím, nachlazení a navíc patří mezi antioxidanty, takže zpomalují například proces stárnutí.
Jahody patří k potenciálním alergenům, proto buďte při jejich zavádění do jídelníčku dětí opatrní. Obecně se doporučují až pro děti starší jednoho roku. Pokud však nemáte alergii v rodině, můžete dát ochutnat dítěti jahodu už o něco dříve. Nikdy to však s jejich konzumací nepřehánějte. Začněte malým kouskem, a pokud se během několika dnů u dítěte neobjeví alergická reakce, není důvod mu tuto sladkou dobrotu odpírat. I zde platí, že všeho s mírou.
Mezi obvyklé alergické reakce patří vyrážka na těle, kolem úst, jazyku, ale objevit se mohou i puchýřky.
Mezi projevy kopřivky patří lehce vystouplé pupínky o průměru půl až pět centimetrů naplněné tekutinou. Pupínky mohou často splývat ve větší začervenalé plochy. Jsou svědivé, takže se dítě okamžitě začne škrábat. Obvykle za pár hodin tohle nadělení zmizí, ale do té doby vám může pořádně zatopit, protože dítě bude nervózní a plačtivé. Může se přidat také únava, horečka, průjem, dušnost, bolest kloubů, nevolnost nebo i zvracení.
Vzhledem k tomu, že kopřivka je projevem alergie, pak na ni působí běžná antihistaminika. Kopřivku nemusí vyvolat jen konzumace jahod, ale klidně také třešní, rybízu nebo angreštu a dalšího ovoce.
Není třeba zdůrazňovat, že jahody je důležité před konzumací dětem (a nejen jim) pořádně umýt.
Pokud máte možnost, nakupujte jahody od ověřených pěstitelů nebo prodejců. České jahody jsou většinou menší než ty dovezené. Výhodou tuzemských jahod je jejich čerstvost. Také jejich chuť je výraznější a chutnější. Jahody patří k tzv. sezónnímu ovoci, sklizeň začíná koncem května a trvá až do poloviny července. Nejsladší jsou proto plody v tomto období. Jejich jedinou nevýhodou je to, že se tyto jahody nedají skladovat, proto je třeba je hned zpracovat nebo si na nich pochutnat ještě ten stejný den.
Mimo "jahodovou sezónu" můžete koupit také tzv. stáleplodící jahody, ty ale oproti sezónním nemají tak výraznou chuť. Pokud chcete vědět, odkud vaše jahody pocházejí, nebo chcete tip, kam pro ně, můžete navštívit web Ministerstva zemědělství ČR (eagri.cz), kde najdete praktické informace o tom, kde probíhají samosběry jahod v České republice.
Potřebujete:
Postup:
Rozehřejte si máslo a přidejte zbývající suroviny a promíchejte. Potom již můžete smažit. Tyto palačinky jsou díky kypřicímu prášku nadýchanější. Pro děti je dělejte menší, budou se jim lépe jíst. Potom je už stačí ozdobit jahodami a máte hotovo.