Maminka.czPraktické rady

Jak a v čem děti správně nosit?

Zuzana Šustová 10.  4.  2013
Jak a v čem děti správně nosit?
Odborníci doporučují nosit dítě připoutané na těle, místo neustálého vožení v kočárku, už od narození. Mimino se tak cítí v bezpečí, je s vámi v blízkém kontaktu, což probouzí jeho zájem o zpracovávání reálných podnětů okolního světa.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nošením též upevňujete vztah mezi vámi a dítětem, které, je-li navíc v šátku ve správné poloze, je chráněno před kolikami, zlepšuje se mu svalový tonus a dobře usíná. Vy jste navíc mobilnější, do MHD se dostanete bez problémů stejně jako do jakýchkoliv schodů. Co a proč se hodí právě pro vaše zlatíčko?

Koho jak nosit?

Česká pediatrická společnost i Unie porodních asistentek nošení dětí vřele doporučují. Dítěti to jednoznačně prospívá v mnoha směrech zmíněných výše. Je však důležité dbát na typ nosítka a polohu, abyste potomkovi nezkazila zdravý fyzický vývoj.

Od narození do asi devíti měsíců věku, tedy do chvíle, než dítě umí lézt a samo sedět, byste ho neměla nosit ve svislé poloze, protože by tak byla přespříliš zatěžována nevyvinutá, nezpevněná páteř.

Typy nosítek

Pevný šátek

Je nejuniverzálnější pomůckou na nošení dětí. Miminka jsou v něm v klubíčku či kolíbce, což je poloha podobná té prenatální, starší děti ve vertikálním úvazu. Někdo nosí děti ve svislé poloze už od narození kvůli problémům s kyčlemi, pak ale musíte umět miminko dobře uvázat.

Šátek vám bude vyhovovat, pokud chcete mít jen jeden druh nosítka. Uvazování se může zdát složité, ale jde jen o cvik - naučíte se snadno na kurzu či z videí na internetu.

Elastický šátek

Není vhodný pro starší, těžší děti. S elastickým pruhem látky se poměrně snadno zachází. Využijete ho, pokud plánujete koupi dalšího nosítka pro odrostlejší potomky. Elastické šátky jsou jemné a snadno se aplikují, ale nedrží tvar. Nejsou vhodné a bezpečné pro uvazování na záda.

Nosítko

Ta ergonomická jsou dobrá pro starší děti. Některá obsahují kojenecké vložky, tedy zmenšovací prostředky na nošení malých miminek, ale na jejich používání neexistuje jednotný názor.

Ratolest smíte nést na břiše, na zádech i na boku. Manipuluje se s nimi snáz než se šátkem a šikovné je, že váha neseného se na vašem těle rozloží mezi ramena a bedra díky bedernímu pásu.

Klokanka

Není tak finančně nákladná jako šátek nebo ergonomické nosítko. Nošení v klokankách však není doporučováno například Unií porodních asistentek, protože nožičky dítěte visí dolů, místo aby byla kolínka výš, než kyčle, jak to má správně být. Samozřejmě větší děti, řekněme od roku, kdy perfektně sedí, lezou, drží hlavu a staví se na nohy, můžete nosit takřka v čemkoliv.

Vak a tak

Existují ještě další pomůcky, třeba ring string šátky, baby vaky, vaky z elastické tkaniny nebo nosítka připomínající předvázaný elastický šátek. Většina z těchto prostředků je určena pro přenášení na kratší vzdálenosti a jsou vhodné jako doplněk k nosítku, šátku nebo kočárku.

Zásady nošení

  • Miminka noste v abdukčně-flekční pozici, tzn. kolena výš než kyčle.
  • Nenoste dítě čelem dopředu. Sedí tak ve fyzicky neprospěšné pozici.
  • Děti, které mají problémy s kyčlemi nenoste v úvazu kolíbka. Noste je vertikálně, dbejte na to, aby byl úvaz dobře proveden a dotažen.
  • Dítě, které nedrží hlavičku by mělo mít podsazený zadeček - páteř je podepřena šátkem po celé délce – váhu hlavy tak nenese celá páteř.
  • Učte se vázat a upínat do nosítka dítě v klidu, pokud cítí nervozitu nosící osoby, je také nervózní. Můžete napřed trénovat s panenkou.
  • Dávejte dítě do šátku i nosítka nakrmené, spokojené, vyčurané.
  • Začínejte malou procházkou, nepřepínejte se.
  • Zejména u vertikálních úvazů miminek važte šátek raději pevně než volně.
  • Pocení řešte nošením funkčního prádla, například z hebké a velepříjemné bambusové viskózy.
  • V zimě chraňte dítě bundou nebo si pořiďte či vyrobte například fleesovo-šusťákovou kapsu - pláštěnku přes šátek nebo nosítko.
Témata: Děti, Praktické rady, Fyzický vývoj, Ergonomické nosítko, Nos, Jak, Pediatrická společnost