Maminka.czKojenec

Jak a v čem nosit dítě: babyvak

Monika Kváčková 6.  9.  2010
Jak a v čem nosit dítě: babyvak
Několik posledních pár let se u nás nošení dětí stalo velmi oblíbeným způsobem přepravy nejen miminek. V našem miniseriálu vám postupně pomůžeme zorientovat se v druzích nosítek, která jsou na našem trhu k dispozici a poukážeme i na jejich výhody a nevýhody.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jedním z nosítek, které je vhodné pro nošení kojenců a batolat prakticky od narození je babyvak - látkové nosítko, svým tvarem připomínající rozpůlený pytel. Dotahuje pomocí spony na jednom konci, spodní širší část slouží pro vkládání dítěte. Nosítko je vhodné zvláště pro maminky, které mají obavu z uvazování dítěte na tělo.

Velkou výhodou je jednoduchá možnost vkládání dítěte do vaku a taky jeho jednoduché sundávání. Bohužel se miminko dříve pronese a také je třeba ho jistit jednou rukou např. při ohýbání, navíc při uvazování zatěžujete vždy jedno rameno, takže, přesto že výrobci doporučují nošení miminek od narození do tří let, je vhodnější spíše pro nošení nejmenších miminek. Baby vak pořídíte již kolem 800 Kč.

Ring sling

Alternativou babyvaku je tzv. ring sling - nosítko tvarem i materiálem podobné šátku na nošení, ovšem podstatně kratší. Místo vázání na tělo se ale úvaz tvoří pomocí kovových kroužků, jimiž se celý úvaz dotahuje. Ring sling ovšem dovoluje jen úvazy na jedno rameno, takže je vhodný pro nošení spíše ve vertikálních polohách pro nejmenší miminka. Ring sling vás přijde na cca 1500 Kč a výše, v případě že se vám ztratí některý z kroužků, lze je dokoupit i samostatně.

Jak nosit...

Ať už jste striktním příznivcem nošení dětí nebo máte zájem pouze občas ke klasickému kočárku zvolit občasnou alternativu, musíte zpočátku počítat i s tím, že ne každému miminku bude nošení vyhovovat.

Osobně jsem u svých dvou dětí v průběhu jejich vývoje kombinovala nejrůznější nosítka od babyvaku až po krosničku společně s kočárkem a z vlastní zkušenosti mohu říct, že potřeby každého dítěte jsou skutečně odlišné. Zatímco dcerce bylo už od miminka nošení v babyvaku příjemné a usínala v něm bez sebemenších problémů, syn dával přednost kočárku, kde měl svůj vlastní volný prostor.

Pokud tedy nechcete zbytečně vydávat peníze za něco, co možná nikdy nevyužijete, vhodným řešením je požádat o zapůjčení kamarádku, která již nosítko pro své dítě používá, a vyzkoušejte si, jak vám i miminku bude tato alternativa vyhovovat a zda se mu v nosítku bude líbit.

Vkládání do dítěte do babyvaku je velmi jednoduché: upravíte si nosítko na jedno rameno, dítě do něj jednoduše vložíte a následně upravíte okraje nosítka. Využít lze ale i způsob, který používala má kamarádka, kdy si babyvak rozprostřete na podložku, třeba postel, do něj vložíte dítě a následně si nosící popruh babyvaku "oblečete" i s dítětem.

Protože spodní část babyvaku je dostatečně široká, novorozeně či malého kojence do něj vložíte pohodlně i s fusakem nebo v kombinéze. Při nošení ovšem nezapomeňte střídat zatěžování ramen. Ačkoli se to nezdá, i menší miminko se při takto jednostranné zátěži brzy pronese. Pro větší dítě pak doporučuji volit raději jiný typ nosítka.

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Praktické rady, Jak, Nos, Sebemenší problém, Baby, Vertikální poloha