Maminka.czZdraví

Jak a v čem nosit dítě: Mei Tai a ergonomická nosítka

Monika Kváčková 27.  10.  2010
V dnešním dílu našeho miniseriálu o nošení dětí se podíváme na, u nás poměrně nová, tzv. ergonomická nosítka, tradiční asijské nosítko Mei tai a nabídneme vám i videoreportáž s názory a zkušenostmi maminek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ergonomická nosítka

Tento druh u nás poměrně nových nosítek je určen k nošení v sedě, proto byste s nimi měla začít až od doby, kdy dítě již dobře drží hlavičku, tedy zhruba od 3-4měsíců a dají se použít do 3-4let (cca do 20kg)

V nosítku můžete dítě nosit vepředu, vzadu a díky nastavitelným popruhům, které se dají rozepnout a překřížit, je v něm praktické i nošení na boku. Součástí některých ergonomických nosítek je odepínatelná kapucka, kterou využijete, když dítě v nosítku usne.

Narozdíl od klokanek, kde miminka prakticky visí a mají mezi nožičkama úzký pruh látky který ho tlačí, v ergonomickém nosítku sedí dítě na celém zadečku- což je pro něj velmi pohodlné, bezpečnější a zdravější. Nožičky má rozkročené - správná poloha pro zdravý vývoj kyčlí.

Díky tomu, že jejich konstrukce je uzpůsobena tomu, aby miminko mělo nožičky vždy ve správné poloze, jsou vhodná i pro starší a těžší děti. Jejich cena se pohybuje kolem 1800 Kč a výše, podle typu a značky - mezi nejznámější u nás patří např. Manduca, Beco, Ergo Alpino nebo Liliputi.

Všechny tato nosítka jsou kvalitní a samotný výběr je již spíše na názoru spotřebitele. Některá z nich umožňují nosit děti již od narození, pomocí pomocí novorozenecké vložky, která je součástí nosítka. Novorozenecká vložka udržuje zadeček dítěte ve vyšší poloze. Nožičky potom zůstávají uvnitř nosítka a nedochází k jejich nepřirozenému širokému roztažení.

Mei tai

V souvislosti s ergonomickými nosítky nelze nezmínit také nosítko Mei tai, které pochází svým z Asie. V tamních končinách se tento tvar nosítka používá už velmi dlouho a je osvědčený, u nás je nové pořídíte za cenu 1400 Kč a výše. Dítě v něm lze nosit děti pouze v sedě, takže je lepší počkat minimálně do doby, kdy miminko drží výborně hlavičku.

Zádová opěrka je tvarovaná tak, aby dítě sedělo ve fyziologicky správné poloze a také aby mu nošení bylo pohodlné - zádová opěrka je mírně polstrovaná. Pod zadečkem je látka dostatečně široká, na bocích se opěrka mírně zužuje, nosítko je tak velmi vzdušné.

Mei tai by se zároveň dalo označit za praotce ergonomických nosítek, neboť od něj byl převzat právě onen obdélník látky, ve kterém dítě sedí, systém upnutí v pase nosiče a váha dítěte rozložená na obě ramena pomocí ramenních popruhů. Rozdíl je hlavně v polstrování v oblasti popruhů a jejich nastavitelná délka.

Co na to maminky?

Teorie je hezká věc, ale osobní zkušenost nebo praktická ukázka je bezpochyby nejlepší. Společně s BABY televizí vás nyní zveme ke shlédnutí následující videoreportáže, v níž uslyšíte nejen názory maminek, ale seznámíte se i s dalšími typy nosítek:

Šátek, nosítko nebo manduka - názory a tipy

Na letošním veletrhu For Kids naší BABY televizi zaujalo, kolik maminek nechalo kočárek doma a vyrazilo s dětmi v šátku nebo nosítku. A protože jsme se tomuto fenoménu stejně chtěli v nejbližší době věnovat s naší pediatričkou, rozhodli jsme se, že si zatím uděláme takovou malou anketku, abychom věděli, čemu které maminky dávají přednost a proč a zároveň jsme se seznámili s mandukou, o níž jsme předtím mnoho nevěděli.

Témata: Zdraví, Shlédnutí, Videoreportáž, Nastavitelný popruh, Praktická ukázka, Ramenní popruh, Následující video, Nosítka, Jak, Nos, Děti, Hezká věc, Zdraví na Heureka.cz