Maminka.czZdraví

Jak a v čem nosit dítě: šátek

Monika Kváčková 13.  9.  2010
Jak a v čem nosit dítě: šátek
Šátek na nošení dětí je u nás asi nejčastější a nejoblíbenější variantou používaných nosítek na děti. Je ale také praktický? To se dozvíte v našem článku i v související videoreportáži.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ačkoli toto nosítko se u nás ujalo pod označením "šátek na nošení dětí", v podstatě se nejedná o klasický šátek ale o velmi dlouhý pruhy pružné látky, kterým si přivazujete dítě k tělu. Šátek pruží v příčném směru, takže se vytvaruje podle tělíčka miminka.

Nový šátek vás přijde na 1800-5800 Kč, podle značky a použité látky, na našem trhu již dnes bez problémů seženete ručně tkané šátky, šátky z bavlny, konopí i polystyrenu.

První manipulace s šátkém vám možná bude připadat poněkud složitá a vyžadovat trochu trpělivosti. Právě neutálé uvazování někerým maminkám vadí natolik, že nakonec raději volí jiný typ nosítka. Pravidelným používáním však přirozeně získáte potřebnou zručnost.

Délka šátku

Dalším oříškem může být volba správné délky šátku. S příliš dlouhým šátkem se vám bude špatně manipulovat, příliš krátý šátek vám zase nebude stačit na všechny úvazy, kterých existuje velké množství.

Zvláště vícevrstevé úvazy spotřebují hodně látky, ovšem dítě je v nich dobře jištěno, jeho váha je dobře rozložená na obě ramena a nosí se velmi pohodlně. Podle informací na www.nosenideti.cz by základním bodem výběru délky šátku měla být vaše konfekční velikost, přičemž platí následující:

  • maminkám do konfekční velikosti 38 stačí na všechny úvazy šátky o délce přibližně 4m
  • maminky a velikostí 40-44 potřebují šátek dlouhý přibližně 4,5m.
  • maminky s velikostmi nad 44 pak vybírají šátky s délkou kolem 5m.

Miminka ovšem nenosí jen maminky, ale také tatínci, pro které je vhodná délka:

  • do velikosti 50 kolem 4,5m
  • do velikosti 58 kolem 5m
  • nad velikost 58 jsou pak u některých firem k dostání ještě delší šátky kolem 5,5m

Nosit dítě můžete v předu na břiše, na boku i na zádech, podle druhu nosítka. Právě šátek je vhodný k nošení ve všech zmíněných polohách. Nošení vzadu se doporučuje zhruba od 6 měsíců, většinou se ale rodiče odhodlají přesunout dítě na záda, popřípadě z vaku nebo šátku do klokanky či jiného "sedacího" nosítka až v době, kdy už samo sedí.

Co na to maminky?

Teorie je hezká věc, ale osobní zkušenost nebo praktická ukázka je bezpochyby nejlepší. Společně s BABY televizí vás nyní zveme ke shlédnutí následující videoreportáže, v níž uslyšíte nejen názory maminek, ale uvidíte také praktickou ukázku úvazu a seznámíte se i s jinými typy nosítek:

Šátek, nosítko nebo manduka - názory a tipy

Na letošním veletrhu For Kids naší BABY televizi zaujalo, kolik maminek nechalo kočárek doma a vyrazilo s dětmi v šátku nebo nosítku. A protože jsme se tomuto fenoménu stejně chtěli v nejbližší době věnovat s naší pediatričkou, rozhodli jsme se, že si zatím uděláme takovou malou anketku, abychom věděli, čemu které maminky dávají přednost a proč a zároveň jsme se seznámili s mandukou, o níž jsme předtím mnoho nevěděli.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Následující video, Základní bod, Nos, Dlouhé šaty, Jak, Hezká věc, Shlédnutí, Šátek, Praktická ukázka, Zdraví na Heureka.cz

Video