Maminka.czVýživa a stravování

Jak a v čem sterilizovat?

Adéla Vedralová 27.  1.  2011
Asi každému je jasné, že vše, co přijde do kontaktu s pusinkou miminka se musí pořádně vysterilizovat, aby se nevloudila ani jedna breberka. Kdybyste hygienu podcenila, mohlo by být zle. Jaké jsou ale nejpohodlnější a nejdostupnější metody a na co si dávat pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sterilizaci musí nutně a pravidelně podstoupit všechny předměty, které přichází do kontaktu s kojencovými ústy. To znamená dudlíky, savičky, láhve, ale také některé hračky. Vždycky jsem si myslela, že tento proces probíhá jen postaru: prostě se všechny ty věcičky naházejí do hrnce s vodou a nechají se několik minut ve vroucí vodě, která spolehlivě zahubí všechny nežádoucí bakterie. Jistěže to tak jde provést. Jenže to jsem ještě netušila, jaké vychytávky existují.

Ve specializovaných obchodech s dětským zbožím obvykle najdete celkem pestrou nabídku sterilizátorů. Existují parní na elektrický pohon, do mikrovlnky, na cesty, v různých velikostech a cenových relacích. I tady platí, že za renomovanou značku si připlatíte. Pokud vám postačí no name výrobek, zaplatíte jen pár stovek. Za ty lepší i několik tisíc.

Podle mé zkušenosti úplně postačí, když si pořídíte obyčejný sterilizátor do mikrovlnné trouby. Jeho výhoda je, že ho můžete vzít na cesty a vejde se do každé běžné mikrovlnky. Lahvičky v ní vydrží sterilní i 12 hodin (pokud je necháte zaklopené). Jelikož všechny pracují na stejném principu, totiž odpařováním malého množství vody na dně nádoby, opravdu nemá cenu platit za super značkovou variantu. Tedy pokud vám nejde jen o tu malou nálepku na víku.

Ze začátku jsem vyvařovala ve zmíněném hrnci, což se ukázalo jako velmi špatný nápad. Ty skvělé patentované lahve od Aventu se nějak zdeformovaly. Ne nijak dramaticky, ale naštve to!

Půjčila jsem si tedy od kamarádky avenťácký sterilizátor (koupíte ho asi za 800 korun) do mikrovlnky a byla jsem nadšená. Jen mě zarazilo, jak byl velký. Vejde se jen do velkých trub, s tím můžete narazit. Jinak fungoval perfektně, lahvičky v něm hezky držely a způsob sterilizace byl nadmíru pohodlný. Když jsem ho musela vrátit, pořídila jsem stejný typ, jen za 200 korun v Tescu. A byla jsem s ním spokojená úplně stejně!

Elektrické parní sterilizátory pojmou o něco víc lahví, ale na můj vkus jsou zbytečně drahé (přibližně za 2000 korun).

Vaše Adéla

Témata: Výživa a stravování, Stejný typ, Jak, Stěr, Nežádoucí bakterie, Elektrický pohon

Video