Maminka.czPraktické rady

Zapalte ohně! Jak bezpečně upálit čarodějnice?

Simona Procházková 30.  4.  2023
30. dubna je filipojakubská noc, a na mnoha místech tak budou tradičně hořet ohně. Děti budou chtít opékat buřty, dovádět kolem zapálených hranic... Jak se chovat, abyste se z pálení čarodějnic domů vrátili všichni v pořádku a bez úrazu? Vyplatí se znát a dodržet pár důležitých pravidel.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Noc ze 30. dubna na 1. května je už od pradávna považována za magickou. Podle některých pověstí je právě tato noc považována za nejplodnější z celého roku, což by vás mohlo zajímat v případě, že toužíte po miminku.

VIDEO: Pálení čarodějnic. Jaké jsou zvyky a tradice spojené s touto nocí plnou magie?

V současnosti je toto datum oblíbené zejména kvůli tradici pálení čarodějnic. Pořádá ho dnes téměř každá obec. Večer se zapálí velká hranice, sejdou se přátelé, sousedi a rodina, opékají se buřty a někde se i tančí kolem ohně v čarodějnických kostýmech.

Ohněm lidé slaví příchod jara, začátek nového života. Dříve ale také věřili, že tuto noc se slétávají čarodějnice na čarodějnický sabat nebo že se otvírají různé jeskyně a škvíry, ve kterých jsou ukryté poklady. Především však byl tento lidový zvyk nejspíš oslavou plodnosti.

Je skvělé trávit večer se svými blízkými pod širým nebem, pozorovat plameny a hoření čarodějnice a při tom ukusovat vlastnoručně opečený buřtík. Přesto se vyplatí připomenout si pár zásad bezpečného rozdělávání ohně ve volné přírodě a také zdravotní rizika, která hrozí při neopatrnosti.

Kostým čarodějnice: Toto je 12 nejlepších modelů, kterými se můžete inspirovat

Než postavíte hranici, raději informujte hasiče ve vašem kraji. Zabráníte tak zbytečnému výjezdu, protože v období pálení čarodějnic stoupá počet planých poplachů. V telefonátu uveďte místo a čas pálení a také zodpovědnou osobu včetně kontaktu na ni. Informujte hasiče i o provedení protipožárních opatření:

  • Hranici pro čarodějnici stavte tak, aby byla stabilní a nehrozilo její zhroucení do stran.
  • Než oheň zapálíte, přihlédněte k síle a směru větru. Uvědomte si, kdy naposledy pršelo. Oheň nerozdělávejte v blízkosti lesa, stohu a dalších hořlavých věcí.
  • Do ohně nepatří spreje, zbytky barev v plechovkách, benzin ani vyřazené pneumatiky. Pro rozdělání ohně je daleko bezpečnější pevný podpalovač (např. PePo). V blízkosti ohně by se neměla objevit ani zábavní pyrotechnika.
  • Oheň by měla zapalovat a po celou dobu hoření hlídat alespoň jedna osoba starší 18 let. Oheň nikdy nesmí zůstat bez dozoru.
  • Děti mějte neustále pod dozorem. K ohni zvolte teplé oblečení, které je však bezpečné. Snažte se zabránit jeho vzplanutí. Pokud na vás či dítěti oblečení vzplane, oheň ihned zaduste (přehozením deky, politím vodou). Vyhněte se raději veškerému silonovému oblečení, které nehoří, ale škvaří se.
  • Pro případ, že by se oheň vymkl kontrole, mějte po ruce připravenou vodu a určitě si domluvte součinnost s místní jednotkou dobrovolných hasičů. Udržujte průjezdné přístupové cesty k místu pálení čarodějnic.
  • Z místa pálení čarodějnic můžete odejít až v okamžiku, kdy je ohniště důkladně uhašeno. Můžete ho uhasit vodou či zasypat hlínou. Pověra praví, že popel z těchto ohňů má zvláštní moc pro zvýšení úrody. Tak to můžete po uhašení ohně vyzkoušet, použijte popel jako hnojivo.

Pozor na popáleniny!

Hra s ohněm může mít nehezké následky a na čarodějnice stoupá riziko popálenin. Pokud k úrazu přece jen dojde, zásadní je včasná první pomoc. V čem spočívá? Jak správně postupovat při lehkém a středně těžkém popálení?

„Bezprostředně po zranění je žádoucí ránu chladit studenou vodou. Čím dřív k chlazení popálení dojde, tím méně hlubších struktur kůže zasáhne. Pokud je poranění hodně citlivé, spíš než proud vody přímo na ránu postiženému uleví, když se nechá voda k popálenému místu pozvolna stékat po zdravé kůži. Poté je třeba ránu překrýt navlhčeným sterilním obvazem nebo speciálním popáleninovým obvazem, který je napuštěn olejem. Žádné jiné oleje, masti, zásypy a podobně na ránu nepatří, mohly by způsobit vysychání či zanést infekci. Při větším rozsahu popálení by měla být rána okamžitě ošetřena odborníkem. Za nebezpečné považujeme i menší popáleniny v oblasti krku, obličeje, hrudníku a genitálií,“ popisuje Mgr. Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Témata: Zdraví, Praktické rady, Naše tipy, Tradice, Za zábavou, zvyky, magie, čarodějnice, hasič, Pálení, Saba, Příchod jara, Úpa, Buřtík, Důležité pravidlo, Teplé oblečení, Caro, Úpal, Buřt, Dobrovolní hasiči, Planý poplach, Bílková, Úraz, Popáleniny, Pardubický, Zdraví na Heureka.cz