Maminka.czTěhotenství

Jak bude?

Dagmar Honsová 19.  8.  2010
Jak bude?
Počasí je pro mne nejen náplní práce, ale i opravdovým koníčkem, a to každodenním. Sleduji nejen meteorologická měření a předpovědi, ale v posledních měsících na vlastní kůži i působení počasí na člověka, respektive konkrétně na nastávající maminku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě, že tzv. biometeorologická prognóza je standardní součástí předpovědí, ale upřímně řečeno, dříve jsem si vůbec nemyslela, že by pro mě měla význam.

Je totiž určena pro občany citlivé na změny počasí, což je přibližně 40 až 60 % lidí, a je založena na pozorování výskytu a intenzity rizikových meteorologických jevů (extrémní teplota vzduchu, bouřky, zhoršené rozptylové podmínky aj.) z hlediska jejich působení na lidské zdraví.

Stupně biozátěže máme tři (ale třeba na Slovensku jich používají pět): „mírnou zátěž“, tedy vlastně normální stav, „střední zátěž“ a „vysokou zátěž“. Nejrizikovější skupinou z hlediska vlivu počasí jsou kardiaci, ale biometeorologická prognóza se zaměřuje také na chronicky nemocné, starší občany, astmatiky a psychicky labilní jedince.

Vnímání působení počasí na člověka je však individuální. Někomu vadí vysoká teplota, a když máme „třicítky“, tak nevychází z domu a nohy chladí ve studené vodě, jiní nesnáší naopak mráz.

Můj manžel například výkyvy teploty vzduchu a tlaku snáší bez problémů, ale po třech dnech, kdy je zatažená obloha, najednou přechází do pochmurnější nálady a je na něm na první pohled vidět, že by nejraději zůstal zavrtaný v peřinách. Když se vyjasní a on se vrátí k normálu, tak vše svede právě na svou „meteosenzitivitu“.

Svoji „vlastní“ každodenní biopředpověď počasí by si však zasloužily i nastávající maminky. Právě v době těhotenství je každá žena daleko vnímavější, a to i když předtím nepatřila mezi citlivé jedince.

Já to na sobě poznala naprosto jednoznačně, ale abych zjistila, jak to vidí i jiné maminky, podnikla jsem takový malý anketní průzkum mezi svými kolegyněmi a kamarádkami, které oslovily i své známé, takže nakonec se zapojilo celkem 49 nastávajících nebo čerstvých maminek.

Podle odpovědí jsou na sebe ženy v očekávání mnohem opatrnější v tom, co si vezmou na sebe, než vyrazí ven. Častěji než kdy jindy proto sledují předpověď počasí nebo alespoň jeho aktuální stav. Zároveň ale měly dvě třetiny maminek pocit, že úspěšnost těchto prognóz je horší než před začátkem těhotenství. To může být dáno tím, že tyto informace prostě více sledují, ale ještě spíše tím, že vlivem gravidity odlišně vnímají působení teploty vzduchu, vlhkosti a větru.

Pocitová teplota vzduchu

Nejvíce na maminky, podle výsledků naší malé ankety, pocitově působí teplota vzduchu. Meteorologové ji měří podle přesně stanovených pokynů ve stínu v meteorologické budce. Lidské tělo ji však vnímá v závislosti i na dalších prvcích. Tak například - pamatujete si, že před otěhotněním vám nijak zvlášť nevadilo, když se v létě rtuť teploměru dostala až ke 30 °C? Vaše tělo se bylo schopno vyrovnat i s tím, když vlhkost vzduchu dosáhla třeba 75 %.

Nyní, v době očekávání, je však termoregulace organismu obtížnější a k jeho ochlazení se proto více potíte. Právě odpařování potu z povrchu kůže ochlazuje. Jenže je mnohem účinnější v suchém vzduchu než ve vlhkém, který již další vodu (pot) není schopen pojmout, protože je blízký stavu nasycení. Pot pak zůstává na těle a vy jste nejen zpocená, ale váš organismus se navíc neochlazuje.

Pocitovou teplotu naopak výrazně snižuje vítr, což je asi nejcitelnější při nízkých teplotách blízko 0 °C, tomuto efektu se říká „wind chill“. Možná si vybavíte nepříjemné prochladnutí při lyžování při -2 °C a silném větru a naopak skvělé lyžování při -10 °C a jasné obloze. S efektem „wind chill“ se ale můžete setkat i za horkých dnů na pláži u moře, kdy bríza (místní vítr vyrovnávající rozdíly teploty mezi mořem a pevninou) snižuje pocit účinku slunečních paprsků na organismus a člověk se velmi snadno spálí, neboť necítí hřející slunce. Ačkoli existují vzorce na výpočet pocitové teploty, stejně ji každý vnímá jinak a nastávající maminky se musí smířit s tím, že budou mnohem citlivější než dříve.

Cítíte tu změnu tlaku?

Druhým nejvíce zátěžovým prvkem pro těhotné je atmosférický tlak, respektive jeho změna. Ta je spojena s dynamikou atmosféry, tlakovými nížemi a výšemi, s přechody frontálních systémů a podobně. V našich zeměpisných podmínkách se počasí „mění“ v průměru každé čtyři dny. Asi nejhůře působí rychlý pokles tlaku vzduchu - tedy při přechodu oblasti nízkého tlaku vzduchu nebo před příchodem studené a teplé fronty. Jakmile dosáhne vyšší hodnoty než 4 hPa za 24 hodin, můžeme pociťovat bolesti hlavy, kloubů, malátnost a zhoršení kvality spánku.

Sluneční záření

Ženy v očekávání také mohou jinak reagovat na oblačnost. Nejlépe si těhotenství užívají v oblačných dnech a při teplotách něco málo nad 20 °C. Naopak jasné dny nejsou pro budoucí maminky zrovna moc příznivé, a to zejména v prvním a posledním trimestru. V prvním trimestru jsou navíc náchylnější na ostré světlo, mně například vyhovovalo pološero. V posledním trimestru pak špatně snáší zatažené dny se srážkami.

Velmi úzce s tím souvisí psychika, jež bývá před porodem nestabilní, a tak i zatažená obloha může maminky uvrhnout do špatné nálady bez energie. Já tak začínám trochu chápat manželovu peřinovou strategii :-) A i když vás sluneční paprsky dokážou dobít energií, určitě je namístě dávat pozor na čas strávený na přímém záření. Pro těhulky by mělo platit, že k vycházce patří sluneční brýle, pokrývka hlavy a opalovací krém. Pozor dávejte na horách, tam je kvůli vyšší nadmořské výšce atmosféra slabší, a proto pohlcuje méně UV záření. Já si dávám pozor zejména na bříško, kůže je tam totiž vystavena velké zátěži, navíc na opálené pokožce jsou strie výraznější.

Ovzduší

Těhotné ženy jsou také mnohem citlivější na výskyt pylů, plísní nebo spor v ovzduší. V zimním období sledujte rozptylové podmínky, výskyt inverze a koncentraci škodlivin, pozor si dávejte zejména na prachové částice [PM10].

V místech intenzivní dopravy se vyplatí sledovat také hodnoty oxidu dusíku. Pokud patříte mezi alergiky nebo jste třeba citlivé na kvalitu ovzduší, nejlepší čas pro procházky je hned po dešti, který pyl i ostatní dráždivé látky ze vzduchu doslova vymyje.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, V peřinách, Rychlý pokles, Extrémní teplota, Pokrývka hlavy, Obloha, Jak, Ostré světlo