Maminka.czRodina

Jak být ohleduplný k přírodě i u vody?

Reklama 4.  9.  2020
Chvíli se zdálo, že se letos léta nedočkáme. Nyní je však v plném proudu a snad tomu tak ještě nějaký pátek bude. A co k létu patří víc než pořádná koupačka? Ani při vodních radovánkách bychom však neměli zapomínat na ohleduplnost k okolí. Ukážeme si tedy, jak být eko i u vody!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nafukovací lehátko, parádní brýle proti slunci i vodě, krémy na i po opalování. No a samozřejmě u rybníka nesmí chybět ani pořádná svačinka. Z toho všeho vzniká dost odpadu, který ale můžeme eliminovat hned na začátku. A když zrovna ne, Samosebou.cz vám poradí, co s ním.

Svačinka v krabičce, PETka do sáčku

Ke správnému koupání patří i pořádná svačina. Však plavání je sport, při kterém vyhládne snad nejvíce. A co u vody rozhodně potěší, je doma připravený piknik. Nakrájený meloun, paprika a další ovoce se zeleninou, k tomu chleba s máslem a pažitkou. Mňam. Navíc rovnou při přípravě domácí sváči eliminujeme odpad, protože si ji dáme do praktické svačinové krabičky! A pokud si k tomu vezmeme pití ve skleněné lahvi, odpad po pauze na jídlo nemusíte řešit vůbec.

Pokud však nemáme možnost vzít si jiné pití než to v PET lahvích či koupené v kelímku na místě, je fajn mít po ruce sáček, do nějž odpad schováme, než najdeme barevný kontejner, do kterého tento odpad patří.

Mohou být i plavky eko?

U plavek většinou myslíme na to, abychom se v nich líbili sobě i ostatním. Věděli jste však, že slušivé plavky mohou být i ekologické? Letos je favoritem materiál ECONYL, což je polyamidové vlákno ze 100% recyklovaného textilu a nylonových rybářských sítí vylovených z moře. Kromě toho je tento materiál také velmi měkký, prodyšný a rychle schne, není tak divu, že je tak oblíbený.

Trendy jsou také plavky z recyklovaných polyesterových vláken. Neboli z PET láhví.

Kam se starými plavkami a lehátky?

Nejzáludnější „koupací“ odpad jsou staré plavky, lehátka, nafukovací kruhy či rukávky. Kam s nimi?

· Do směsného odpadu patří: staré plavky, rozbité nebo nehodící se sluneční i plavací brýle.

· Do žlutého kontejneru na plasty přijdou: prázdné plastové lahve od krémů na a po opalování.

· Do sběrného dvoru předáme: stará lehátka a další větší nepotřebné nafukovací hračky, bazénky a podobně.

Vidíte? Být eko je jednoduché – a to i u vody!

Témata: Rodina