Maminka.czKojení

Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás

Kateřina Prachařová 29.  1.  2018
Jedna z nejčastějších otázek, které si kladou maminky prvorodičky, je ta, jak často mají své miminko kojit. Jak často kojit, jaké jsou intervaly mezi kojením? Univerzální správná odpověď neexistuje, obecně se ale asi dá říci: Tak často, jak vaše miminko potřebuje!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Generace našich maminek měla v otázce četnosti kojení jasno: Krmit každé tři hodiny! Byla to tehdy běžná praxe. Začínala už v porodnici, kde maminky nebyly s dětmi pohromadě a miminka dostávaly právě jen na krmení v intervalu po třech hodinách.

VIDEO: Podcast Maminka: Kojení a dokrmování v porodnici

Intervaly mezi kojením: Každé tři hodiny? To už neplatí

Nezáleželo na tom, jestli miminko zrovna spalo, zkrátka bylo po třech hodinách probuzeno a honem k prsu. A platilo to i obráceně – pokud už po hodině od posledního kojení plakalo a křičelo, neexistovalo, že by se jeho nepohodlí řešilo kojením.

Dnes je však situace naštěstí úplně jiná. Na kojení už se nedíváme na jako málem technologickou záležitost, která souvisí výhradně s podáváním potravy. Bereme jej jako naprosto přirozený akt, který je nejen zdrojem obživy pro dítě, ale také aktem, který utváří to nejpevnější pouto mezi matkou a miminkem a dítěti dává pocit bezpečí a jistoty.

Proto se radikálně změnil i názor na to, jak často kojit. Budeme-li se na kojení dívat pouze jako na zdroj potravy, pak je samozřejmě pravda, že přikládat dítě k prsu co hodinu z obavy, že má hlad, je zbytečné.

Kojit třeba tříleté dítě. A proč ne? Tyhle mámy se neskrývají!

Kojení novorozenců

Na druhou stranu zejména u těch nejmenších miminek platí, že každé saje různou rychlostí a intenzitou. Zejména u úplných novorozenců je co nejčastější přikládání k prsu velmi žádoucí, protože miminko najednou „nevytáhne“ tolik mléka a musí si techniku sání co nejvíce osvojit.

Také je třeba brát v potaz, že některá miminka po nakrmení ublinkávají více než jiná, pak se jim do žaludku dostane méně potravy a opravu mohou mít hlad poměrně brzy po posledním kojení. Ostatně potravu zpracovávají kojenci značnou rychlostí, a pokud naplní plenku okamžitě po nakojení, není divu, že se brzy hlásí o další porci.

Oproti dřívějším dobám se dnes však především mnohem více klade důraz na ostatní, neméně důležité funkce kojení. Sání z prsu dítě uklidňuje, upevňuje vztah mezi ním a matkou, pomáhá mu zvládat neklid i fyzické nepohodlí, v neposlední řadě je i výborným – a to není špatně – uspávadlem.

„Prosím tě, vždyť už nepije, jenom si tak cumlá, to už ho nenech, nebo si ho rozmazlíš! Na dumlání je dudlík, ne prso! Deset minut musí stačit! Prso není hračka!“ A tak dále. Věty, které možná dodnes slyšíme od našich maminek, tchyní či babiček.

Bolest při kojení není normální! Laktační poradkyně prozradí, co vám zaručeně uleví

Kojte podle své vlastní intuice

Ač to určitě ze svého pohledu myslí dobře, nenechte se jimi vůbec ovlivnit a kojte své miminko podle vlastní intuice. Pokud je mu u prsu dobře, není důvod kojení násilně ukončovat. Pokud srdceryvně pláče a vyzkoušela jste vše ostatní (přebalení, pochování, pohoupání a podobně), nakojení může miminko přímo zázračně utišit. A o to přece jde. O spokojené a klidné dítě.

Nemusíte se ani bát, že by miminko častým kojením neúměrně přibíralo. Dítě si vždy vezme právě tolik mléka, kolik právě potřebuje, a jak už bylo psáno výše, mnohdy prs spíše dumlá, aniž by ve skutečnosti pilo.

Jak často budete kojit, je tedy opravdu jen a pouze na vás.

 

Témata: Výživa a stravování, Miminko, Kojení, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Šestinedělí, Klidné dítě, Poslední kojení, Jak, Maminka, Vaš, Prvorodička, JEN, Náplň, Časté kojení, Nejčastější otázka, ALS, Sání, Nejmenší miminko, Brzká doba, Pocit bezpečí, Prsa, Spokojené dítě, Mléko