Jak dlouho chcete kojit? Dobře si to rozmyslete

Jajajau 27. 8. 2014 10:14
Já Kojím rok a zatím nevím jak dlouho budu kojit, pravděpodobně dokud to bude maly vyžadovat. Bez prsa neusne a něco na tom spojeni je ,tak si to musím užít dokud to jde ;)
Iva 17. 7. 2015 12:42
Já kojila miminko a zaroven i starší dceru cca přes 2roky
dena 27. 8. 2014 12:34
Malému je zatím jen rok a také stále kojíme. Sice jen ráno asi 10-15 minut, ale přitom se i pomazlíme a malému se to stále líbí (a mě taky, tak toho chci využít než vyroste a mazlení pro něj nebude . Když mu prso nabídnu během dne nebo večer, tak kojit nechce a stydlivě se odtahuje. Původně jsem s kojením chtěla na roce přestat, ale pokud malý bude chtít, neznám důvod, proč bych s tím měla přestat, minimálně ještě tak půl až rok. A ať si tchýně říká co chce. Ona kojila jen do tří měsíců, pak začala přecházet na kaše a diví se, že můj manžel má dodnes problémy s trávícím traktem a musel opakovat první třídu, protože chytil snad všechny dětské nemoci, takže byl buď doma, nebo v nemocnici.
A v kojení mám podporu i od manžela, prý nám to spolu s malým velice sluší, ovšem jen do doby, kdy malý začne testovat zoubky na bradavkách a já vyjeknu bolestí a zjistím, že mi ji zase prokousl nebo na ní zanechal alespoň štěnici )
gw 28. 8. 2014 21:20
Tohle kojení v klidu, ráno a večer si můžete kojit doma do alelujá. Ale mně osobně vadí jedna naše kamarádka, která kojí neustále dvouletou dceru. A když neustále, tak tím myslím, že přes den co 1-1,5 hodiny, protože dcerunka se chce napít a mamince se líbí, že je to stále takové miminko. Zkuste s nimi vydržet týden na dovolené, když se bavíte s maminkou a dcera se neustále dobývá do výstřihu a pak si mlaská u prsa. Jinak ještě z druhé stránky, mlíčko stačí, takže dcerunka nepapá, žije jenom z mlíčka...
Dojnice 27. 2. 2018 05:01
No, tak to je pak jasny ze musi kojit kazdou hodinu, kdyz chudak takhle velke dite zije jenom z mlika... nektery matky jsou fakt prasteny a neuvedomujou si, ze to prehanej - to dite bude mit potom hodne velkej problem s travenim a celkove vymesovanim... zacit s prikrmovanim deti (ze zacatku klidne jen mrkev a dyne a jina zelenina, kase pozdeji) alespon po pul roce je velmi dulezite, aby si dite v tele vytvorilo potrebne enzymy a bylo pote v budoucnosti schopne normalne travit, takze teto mamince pote preju pevne nervy az ji dite bude rvat bolesti, protoze neumi spravne travit jen proto, ze ji se hrozne libilo to pouto matka-dite pri kojeni...
irys 19. 3. 2018 15:53
No tak nic není černobílé! Já mám zatím 9 měsíčňáka, příkrmy nabízím od 6 měsíců a ona to jíst prostě nechce, takže plně kojím, mlíko stačí, takže není problém.
Znám případ dítěte, kterému, protože neprospívalo tabulkově naordinovali přechod z MM na náhradní stravu, a to dítě to nechtělo, ale nedalo se nic dělat, paní doktorka řekla a dítě má averzi k jakémukoli jídlu, takže je z toho docela velkej problém.
Kateřina 19. 3. 2021 11:24
takovou kamarádku jako jste vy bych si moc přála mít.. nejlépe s ní jezdit na dovolenou...🙂 ono nejlepší by bylo, kdyby každá matka se starala o své dítě jak nejlépe dokáže a neodsuzovala jiné, že se rozhodly jít jiným směrem. i kdyby kojila své 6 leté dítě... když s tím máte problém, měla byste jezdit na dovolené s matkami, co svým dětem raději dají sunar.
Moja 27. 8. 2014 12:57
Já kojím 15 měsíců a říkám si, že ještě alespoň 3 měsíce bych mohla. Je to jeden z nejkrásnějších projevů blízkosti a lásky mezi matkou a dítětem, po psychické stránce je to pro dítě 100% přínos. Maminky, které záměrně přestanou kojit třeba už ve 2 měsících, tak neví, o co ony i jejich děti přicházejí (něco jiného je, když kojit nemůžou). Znám několik maminek, které kojily do dvou a více let... V mnoha zemích je to běžné. Osobně musím říci, že jsem se zatím s žádnými "posměšky" nesetkala a ani žádná z mých kamarádek. A až narazím na nějakého blba, který s tím bude mít problém, tak své důvody ráda vysvětlím
Blb 17. 9. 2017 09:35
Vysvetli mi to tady prosim.
Ala 5. 3. 2018 22:18
Je to nejlepší způsob, jak dítě uklidnit, pri stresu, úrazu nebo nemoci. Nejsem biomatka, ale kojila jsem vsechny me děti co nejdéle, předposlední 2,5 roku, benjaminka ještě kojim.
Michaela 27. 8. 2014 16:58
Já kojím svého syna už rok a půl - momentálně už jen večer na usnutí a v noci si občas taky řekne. Nemám s tím žádný problém, neobtěžuje mě to a musím se přiznat,že až kojit přestanu, tak mi to trošku bude chybět - možná víc než synovi . ,,Plánuji ´´kojit ještě pár měsíců - ale pozoruji, že syn se sám postupně odstavuje, už není na kojení tak závislý a netěší se tak jako dřív. Dceru jsem kojila také rok a půl a v podstatě se také odstavila sama - postupně pro ní kojení nebylo už tak důležité a když jsem jí prso jednoho dne prostě nedala - tak se jen přitulila a usnula. Jsem ráda, že to takto přirozeně probíhá i u syna - násilné přerušení kojení s pláčem dítěte bych asi nezvládla. Prostě jsme nikam nechvátaly.
Pavla 27. 8. 2014 20:11
Synovi je skoro 1,5roku a stále kojím. Vetšinou už jen večer před spaním, někdy v noci a ráno. Před den už moc nechce, takže to je spíše vyjímka. Ale za kojení jsem moc ráda. Nejen pro velkou úsporu co se týče peněz, ale i času. Navíc malej vždycky tak hezky poprosí :) Takže jsem určitě pro kojení i dělší než jen 6měsíců. A jak dlouho bych chtěla kojit?? To se ještě uvidí :)
verča 27. 8. 2014 20:14
Já kojím 4 roky a nestydím se za to.kojím jen večer před spaním ale je pravda že okolí nad tím kroutí hlavou.
gw 28. 8. 2014 21:21
Heleďte, dokud nesedíte v hospodě a nevytáhnete prso, aby se dítko napilo, tak je to v pohodě. Večerní pití, proč ne, ale jak jsem psala, od dvou let už kojení na veřejnosti považuji na ošklivé i vůči okolí.
Mab 29. 8. 2014 21:39
Za ošklivé vůči okolí považuju rozhodně jiné věci než kojení - např. sex na veřejnosti nebo i jen taktového oblejzání, ožralého co zvrací do pangejtu, bezdomovce co se válí v parku na lavičce apod. Stejně tak se mi moc nelíbí lidé co hulí jednu za druhou a vajgly odhazují všude kolem, vadí mi lidé, co nezvládají hygienu, jsou nevkusně oblečení a smrdí. Ale přesto bych si nikdy netroufla tvrdit, že se mají schovat doma (pokud něco takového vůbec znají a mají) a nelézt s tím na veřejnost. Ulice i parky jsou tu prostě pro všechny, rozhodně raději uvidím 10 kojících matek, třeba i předškoláky než bandu puberťáku, co chlastaj na lavičkách v parku a pouštěj si u toho hudbu na plný pecky.
Sama kojím už 5,5 roku, 5 let syna, 2,5 roku dceru, část doby oba, ve školce se mu ta za to nikdy nikdo nesmál, žádnou šikanu neměl. Že to rodina či okolí nechápe? Tak ať, toto jsou moje děti. Naopak u starších členů rodiny se setkávám s velkým pochopením a tolerancí, vždyť i oni byli dlouhodobě kojení. Mateřské mléko bylo zdarma, Sunar byl vzácnost a děti nekojené měly mnohem větší pravděpodobnost že zemřou na nějakou infekci.
Irena 25. 4. 2017 11:35
Přesně, krásně napsáno!
Terka 6. 10. 2017 08:30
PŘESNĚ TAK!!!
Lirna 8. 2. 2020 22:26
👍
Lucie Sirova 2. 10. 2020 14:11
👍
Lůů 29. 8. 2014 22:52
Já klidně vytáhnu venku prso a nakojím svou 20-měsíční dceru...nebo klidně i v hospodě, v MHD...tak lepší, než ji nechat ječet ne? A upřímně - vždyť já to prso nevytahuju s povykem a na celé okolí...posledně v MHD si toho nikdo ani nevšiml...nebo pokud to lidem vadilo, tak se prostě otočili a nedívali se, rozhodně to nikdo nekomentoval, myslím, že každému to může být šumák...Já se taky nepozastavuju nad tím, když někde děcko žvatlá rohlík, padají mu drobky od úst, ba co drobky, celé rozžvýkané sousto plive mamině do ruky...no a? Je to děcko no, jako co s tím chcete dělat, bít ho za to??
dt 9. 9. 2014 22:02
Tak já klidně to prso vytáhla v ZOO na lavičce a nakrmila svou tehdy cca 3letou dceru, kterou jsem jinak kojila jen večer a ráno....byla unavená, hladová a žíznivá, svačinka a pití došlo a než ji kupovat ty předražený hnusy jako jsou různé džusíky, sušenky, hranolky či jiné nesmysly, které se v ZOO dají koupit, byla toto ta nejlepší varianta. Nikdo na mě ,,blbě nečuměl" ani nekomentoval a to okolo chodilo celkem dost lidí...malá se napila a zároveň zasytila a i si u toho odpočala...tudíž jsme mohli vesele v návštěvě ZOO pokračovat
anavi 17. 7. 2015 12:45
nestydte ja kojim dve deti mladsi rok starsi 3,5 a v poho
viki 22. 12. 2016 13:11
Taky zlatičko bumbala do čtyř před spaním, pak sama přestala, ani si už nepamatuji, kdy přesně. Ale malá si dodnes je jí osm, pamatuje, že pila o maminky.
Martina 27. 8. 2014 20:16
já kojím už 2,5 roku ale už jen třeba ráno a večer,nekdy jen jednou,je to moje třetí dítě a dceru jsem kojila do 3,5 a vůůůůůbec mi to nevadilo naopak jsme si bližší
Saba 27. 8. 2014 20:27
Starší syn se odstavil nedávno ve 4 letech, 2,5 letého stále kojím, a budu, dokud se neodstaví
Bohuslav Svoboda 27. 8. 2014 20:29
Rozhodl jsem se připravit návrh zákona, kterým zamezíme kojení dětí nad půl roku bez dozoru lékaře. Jsem hlavně táta a porodník a právě díky svému povolání vím, jak při kojení větších dětí záleží na každé vteřině. Zájem na kojení takto velkých dětí má pouze matka, nikoli kojené dítě, které se rozhodnout/bránit nemůže. Ani rodiče nemají právo brát dítětii šanci a nesmí za něj v jeho neprospěch rozhodovat. Zkušenosti z posledních let, kdy se dlouhodobé kojení začalo provádět jsou více než varující. Díky změněným životním podmínkám se stravování v současnosti zásadně změnilo, děti jsou v průměru a l000g větší než dříve, ženy mají díky pracovní zátěži a jinému stylu života jiné prsní rozměry, dnes kojí i ženy, u kterých dříve kojení nebylo možné a to vše zvyšuje významně procento stravovacích komplikací, které jsou v podmínkách dlouhodobého kojení neřešitelné.
zuzi 27. 8. 2014 20:37
Tak tento příspěvek jsem vůbec nepochopila. Proč chcete kojení zamezit? Pokud je dítě od 6. měsíce krmeno normální stravou, proč by nemohlo být kojeno?
Lucslun 27. 8. 2014 20:48
zamezit kojeni? A jak by to jako melo vypadat? A nejake "lepsi duvody" by byly? Ci to nejak rozvest? :-O
Jana 27. 8. 2014 20:50
Je to troll. Nekrmit!
Bohuslav Svoboda 27. 8. 2014 21:01
Mým cílem není zrušit dlouhodobé kojení, ale změnit systém tak, aby kojení většího dítěte proběhlo v prostředí, které zajišťuje maximální možnost řešení stravovacích komplikaci při respektování kojičky a její rodiny. Nikdo Vám neřekne, ani selský rozum, jaké mohou být u dlouhodobého kojení komplikace, jak náhle vznikají a že jsou neřešitelné bez potřebných znalostí a vybavení. Nechci omezovat něčí volbu, chci naopak bránit svobodu tvorečka, který možnost volby nemá. Po narození dítěte je život rodičů plný omezování vlastního pohodlí a času ve prospěch dětí. Tak to je a bylo a děti to podle mě mají jednou rodičům vrátit. Pro mě dlouhodobé kojení bez minimalizování možných rizik znamená to, že v okamžiku, kdy děti kojíme, myslíme jen na sebe a ne na to, že by se také mohlo stát, že o ně přijdeme.
Ter 27. 8. 2014 21:47
To je ale blbej humor!
Bohuslav Svoboda 27. 8. 2014 22:08
Jsem hlavně táta.
zuzi 27. 8. 2014 22:45
Dobrý večer, pane Svobodo, prosím vás můžete blíže specifikovat, jak můžeme naše děti ohrozit, když je kojíme. Já tomu pořád nerozumím, snažíte se to vysvětlit, ale já tomu prostě nerozumím. Stravovací návyky.....ubližovaní dětěm....dokonce o ně přijít? Prosím Vás o trochu lajkcké vysvětlení, co přesně ohrožuje naše děti když je kojíme? Děkuji
Ája 27. 8. 2014 22:59
No vás bych tedy chtela mít doma. Klidně si podejte navrh jaky chcete, takove zvasty a ubohe oduvodnení vám smetou ze stolu i naši politici. Kojení se týká matky a jejího dítěte. Počítám že vy jste nikdy nekojil,takže nemáte ani páru o čem to je mam 1,6roční dceru kterou kojím když si řekne,a ikdyž už to bývá jen večer, budu jí kojit dál když bude chtít. A jak v tom me a dalším maminkam zabranite? Zakonem Nechtějte mě rozesmát. Být vámy hledím si sveho a kydam si ty keci někde,kde vám to bude někdo žrát
Bohuslav Svoboda 27. 8. 2014 23:49
Děti mají dvě výhody. Dá se s nimi trénovat na kole nebo nacvičovat práci horských nosičů. To je zásadní zjištění z mé krátké dovolené.
Alec 28. 8. 2014 08:40
mně můj gynekolog řekl, že v genech máme kojit do 5-ti let, tak až mému dítěti bude 5, tak můžu přestat.....přestala jsem po 3 letech ze zdravotních důvodů, dceři jsem to vysvětlila, ale lehké to pro ni nebylo ...
Marcela 28. 8. 2014 08:40
Co to melete? ) Jak to souvisí s kojením??
Petra 28. 8. 2014 21:40
No tak tento komentář není moc pěkný.....,myslím si, že každý má právo říct svůj názor bez toho aby ho tu někdo urážel.....když chcete kojit dítě, tak kojte a je to jen vaše věc a kterékoli matky. Nakonec si vaše dcera řekne před školou mámo dej mi cucnout a vy ji dáte, když píšete že ji budete kojit dál když bude chtít....jsem matka dvou dětí, tak že si troufám říct že vím o čem kojení je.....ale tedy touhy kojit dítě do dvou, tří či čtyř a více let to opravdu nemám....kojila jsem 8 měsíců a také moje děti nemarodí, tak že mi nechtějte nikdo vykládat, že čím déle kojím tím je dítě zdravější to jsou keci a jen si to tak vykládáme, abychom si mohli říkat, že děláme jen to nejlepší pro naše dítě a nepřipouštíme si tu možnost, že to děláme jen pro sebe......
Ája 30. 8. 2014 22:58
Co se tu otíráte o mě a mé dítě? Bavil se o tom s vamy někdo? Uvědomte si že jsem odepisovala na ubohy komentar pana bohuslava. Ktery je beztak tzv. Troll. A pokud mate stejny nazor, nechte se vyšetřit
Petra 31. 8. 2014 18:46
Tak to pardon, nevěděla jsem že se ostatní nemohou vyjádřit a říci svůj názor, že je to jen Vaše debata......Nikdo neřekl že souhlasím s panem Bohuslavem a i kdyby byla by to je moje věc a Vy nemusíte urážet mě ani nikoho jiného......já jsem se vyjádřila k debatě a ani Vás ani ostatní jsem u toho urážet nemusela, ale to Vám ostatně moc nejde, jelikož v každém příspěvku se jinak nevyjadřujete.....
Reakce pod tímto příspěvkem se již nevětví
gw 28. 8. 2014 21:23
Aha, kecat do porodu Vám nestačí, tak budete ženským ještě poroučet, jak a kde mají kojit a pokud možno pod dozorem chlapa-lékaře. jste směšný a ještě máte tu drzost skrývat se za práva tvorečka. Je to vyděračské a manipulativní...
Jitka 23. 9. 2014 16:41
Dámy, neblázněte a nenamáhejte se s polemikou - hádám, že pan Svoboda jen testuje, jak nám na mateřské měkne mozek
Nina 28. 8. 2014 09:33
tak toto nemá s kojením nic společného pokud vím kojéní je zdravé a tak bylo i nadále a bude,to že děti se rodí moc velké bude asi v něčem jiném že???! Jen se podívejte jaký jedy přidávaj do jídla co vlastně jíme!!! No myslím že se vám akorát podařílo naštvat plno maminek,,,ale nebojte se NEDÁME SE,,matky vědí co dělají a co je pro jejich děti nejlepší protože VY jste jen dárci semene!!!!!!
Jana 28. 8. 2014 18:10
Vážený táto, můj manžel a táta mého syna Vám vzkazuje, že se máte nechat vyšetřit, pokud toto myslíte vážně!!! Ale tipujeme, že jde o blbý humor
k1b3 29. 8. 2014 18:14
Pokud to nebylo míněno jako žert, tak jsi hlavně debil.
Lucie 1. 1. 2017 19:54
Jste absolutně mimo a jako muž této věci nikdy nemůžete rozumět.
Naštěstí.
niki 15. 12. 2017 12:32
šok pozor :-/
Lucslun 27. 8. 2014 20:38
Kojim naseho syna temer 22m a kojit prestanu az o to maly prestane mit zajem.nevim proc,kdyz mohu dat sve mlicko,bych kvuli spolecnosti mela prestat...a dat mu treba kravske? A duvod? Ci proc ho nenakojit kdykoli ci kdekoli? Tajit to? A proc? Muz se mnou souhlasi neb vidi ta pozitiva,ktere nasemu synovi kojeni prinasi. Tak nac pokouset stesti. Za sebe jsem neskonale vdecna,ze kojit mohu a prala bych to same vsem maminkam i jejich detickam!
gw 28. 8. 2014 21:24
Prosím Vás, to kdykoli a kdekoli u skoro dvouletého dítěte bych fakt zvážila. Myslíte, že okolí je zvědavé na prso mámy při kojení takhle velkého dítětě? Třeba v restauraci? Nebo jinde na veřejnosti?
Brouzdalka 31. 8. 2014 18:00
Přesně kvůli takovým, jako jste vy, mají někteří vůči kojení předsudky. Kojení je jednou z nejpřirozenějších věcí na světě, žádná mamina při kojení vyloženě nevystavuje prsa na odiv, ale že jsou při tom občas vidět mezi oblékáním a přikládáním - a co jako?? Mně teda chuť k jídlu v restauraci zkazí spíš člověk, co nedodržuje hygienu nebo rodič, co cpe malé dítě hranolky. Vaše hodnoty mi přijdou fakt na hlavu
Ivča 6. 10. 2017 08:52
Nepřestávám se divit tomu tlaku na kojící maminky!Za prvé,co je komu do toho???Za druhé,kojení dítěti může jen přispívat,nikoliv škodit.Za třetí,v době kdy je nahota volně dostupná na internetu,v každém mobilu s připojením,v každém stánku s novinami atd.,v téhle době vás uráží dívat se na ženu,která částečně odhalí prso aby uspokojila potřebu svého dítěte?Každé dítě je jiné,každé se rodí s jinou povahou a některé prostě potřebují tento kontakt déle.Nepleťte si to s něčím sexuálním.Tento omyl je asi příčinou,proč to někomu může vadit.Uvědomte si že být matkou a kojit své dítě je to nejpřirozenější na světě!
Lirna 8. 2. 2020 22:33
👍
Kač 31. 1. 2018 20:42
A vás někdo nutí na kojení čučet???
Kytiii 27. 8. 2014 20:41
Já oběma synům dopřála po 2 letech kojení... Starší se na dvou letech odstavil sám (byla jsem cca ve 4.měsíci druhého těhotenství - a asi se změnilo složení mléka). Mladšího jsem odstavila sama - cítila jsem, že už toho bylo dost... Oba jsem od cca roka kojila jen doma ráno a večer jako takový rituál... ranní mazlení a večerní před spaním... Nějak mi byl úplně ukradený názor společnosti, ale neviděla jsem důvod, proč kupovat prefabrikovaný Sunar, když dítě mohlo mít lepší mléko "na míru" a bez práce (jsem strašně líná)
Navíc stoprocentně kopírujeme statistiky - já i manžel jsme alergici a atopici, já mám navíc astma (nekojená chmmm...) - a děti... na to, že mě doktorka upozorňovala, že je 70% pravděpodobnost, že to zdědí po nás, tak oba jsou jako rybičky... starší jde teď do první třídy, mladšímu jsou 4 roky a oba ještě neměli antibiotika, nikdy nebývají nemocní (když už, tak jednou za rok 2-3denní rýma) a alergie je pro ně úplně neznámé slovo...
PetraDN 27. 8. 2014 21:14
Tak já prvního syna kojila 2 měsíce plně a pak do 8 s příkrmem. Nyní čekám druhého syna a ráda bych zda to půjde ( mám své zdr.problémy ) a doktoři povoli déle aspoň do toho roku a půl. No uvidíme. Jinak co se týče dlouhodobějšího kojení 2 a více let je to každého věc , ale řekla bych že pak už je to jen o zvyku a tak trochu spíš zavislosti, ale nepohoršuje mě to a ani nikoho neodsuzuji
Hezký večer všem
Majka 27. 8. 2014 21:16
No ja som dcérku kojila do 7 mesiacov...syn ma teraz tiez 7m. no a uz vidim ze mu mlicko nestaci uz ani na noc takze uz koncim pomalinky s kojenim a nahradzam stravu..nebudeme sa snad trapit a ani nehodlam aby bol na prsu zavisly, neviem a ani nechcem si to predstavit aby som ho kojila az do roku alebo aj viac...
k1b3 29. 8. 2014 18:12
Kolem nás je spousta informací, které až na vyjímky dávají kojení zelenou a to nejen z hlediska vývoje vztahu maminky a dítěte ( následně navazování vztahů a integrace do společnosti), ale i z hlediska zdravotního. Například pro vývoj imunitního systému je kojení nenahraditelné. Co všechno kojení pozitivně ovlivňuje se dá velmi lehce zjistit. Rozum v apatyce nekoupíš, některé dítě prostě na chytrou mámu nenatrefí a pak se to s ním veze celý život.
Monika 27. 8. 2014 21:23
Hezký večer :)
Kojím a kojím, mé skoro roční děťátko musí každý příkrm tzv. ,,zapít'' :), nevím, jak dlouho budeme kojiti se :), ale zatím nás to ba ;)
sylva 27. 8. 2014 21:41
Kojila sem malinko přes dva roky a sem na to hrdá.
weka 27. 8. 2014 22:08
..kojím skoro 18měs. dceru. Přes den to není už tak žhavé, jedná se hlavně o čas před spaním a po probuzení, dcera prsa miluje Máte, prosím, někdo zkušenost s přerušením kojení na cca. 14 dní? Děkuji
gw 28. 8. 2014 21:25
Nemám, ale platí odstříkávat, odstříkávat a odstříkávat...a u 18ti měsíčního už to asi nemusí být problém, když mlíčko dojde.
Eva 27. 8. 2014 22:39
Prvního chlapečka jsem kojila do jeho 2,5 let. Teď mám druhého,má 8 měsíců a stále kojím a doufám,že budu aspoň tak dlouho jako prvního.
Katka 27. 8. 2014 22:41
Kojila jsem 2 deti najednou. Dceru jsem prestala kojit tesne po druhych narozeninach,je to 14 dni. Mladsimu synovi je 6 mesicu a chci ho take kojit tak do dvou let. Netajila jsem to, ba naopak,ale setkala jsem se s nejednou kritikou. Pritom ja jsem na sebe pysna a to pouto s detmi me nikdo nevezme.
Lalina 28. 8. 2014 00:00
Mého syna jsem kojila 13 měsíců, do šesti plně, pak 4x denně, pak jsem postupně dávky snižovala a poslední měsíc jsem kojila jen na snídani, protože syn se napil a chvíli byl klid než mě vytáhl z postele abych mu udělala snídani ;) Nikdy nebyl vázaný na kojení aby usnul, spíše naopak, po kojení se vždy probral, takže nám odstavení nedělalo nijak zvláštní problém. Pro mě bylo těch 13 měsíců akorát, syn se odstavení taky zvlášť nebránil, takže jsme spokojení oba a tuhle dobu považuju za optimální. A jestli nějaká maminka kojí dítě do 4let věku, nepohoršuje mě to, je to její věc.
argina 28. 8. 2014 08:10
Mam dve deti o obe sem kojila roka pul.A od 6 mesicu jedly vse jen to k mammce sly zapit.
zoe 28. 8. 2014 08:22
Mám tři syny a všechny jsem kojila jen s tím rozdílem jak dlouho. Prvního 9 měsíců, druhého 13 měsíců a třetího 4 a půl roku a mohu říct, že to byla ta správná volba a jsem na to hrdá . Můj nejmladší syn nebyl ještě pořádně nemocný, nikdy neměl antibiotika na rozdíl od starších bratrů, nikdy neměl dudlík ani láhev na pití a když měl teplotu tak to řešil zvýšeným kojením, které mu do rána teplotu vždy srazilo. Kojení jen doporučuji a pomáhá i dobře s váhou po porodu
Marcela 28. 8. 2014 08:54
Obě děti jsem kojila plně sedm měsíců. To znamená, že po tuto dobu nedostaly ani lahvičku vody. Prostě nic než mléko v puse sedm měsíců neměly. První dítě jsem kojila více než dva roky. Druhé dítě (4,5roku) si občas cucne, ale rok a půl už jen doma a opravdu malinko a to tak jednou za týden vyzkouší, jestli tam mlíčko je. Obě děti jsem kojila na veřejnosti. Kdekoliv mě to napadlo..v zahradní restauraci mezi hosty, v parku na lavičce, v obchoďáku na lavičce, na hřišti, v parku na trávě...prostě všude jsem prso vytáhla a bylo mi jedno jestli někdo čumí nebo nečumí. Když se to někomu nelíbí, tak se může otočit... Dospělý, když chce jíst na ulici rohlík, tak taky nikam nezaleze se schovat, tak proč by se mělo při jídle schovávat dítě. Hodně legrace jsem si užila, když lidi viděli jak kojím tříleté dítě...To mě fakt bavilo
A co se týká nemocnosti. Tak staršímu dítěti je teď 9 a ještě nebylo nemocné..Kromě virózy, zvýšené teploty atd.. stejně tak to mladší. ATB ještě neměly, zánět středního ucha a nic podobného...Kdybychom nechodili na pravidelné dětské prohlídky jednou za dva roky, tak nás ani paní doktorka nezná. Můj názor je, že kojení je důležité...A myslím, že hlavně to plné kojení alespoň ten první půlrok.
Nina 28. 8. 2014 09:18
Já jsem dceru kojila do dvou a půl let a myslím že jí to vůbec neuškodilo k tomu dostávala i příkrm,byla tak spokojená. Ze svého pohledu si myslím že čím déle se dítě kojí tím lépe,,,ale vše by mělo mít své hranice.
Leej 28. 8. 2014 10:33
Mám dvě děti. Dceru (5,3 let) jsem kojila rok a půl, prvních šest měsíců plně. V roce a půl se odstavila sama. Kdyby chtěla pokračovala bych klidně dál. Syna (2,5 roku) jsem také první pul rok kojila plně a přestal sám ve dvou letech, asi týden po jeho narozeninách. Ke konci to bylo už jen před spaním. Je ale pravda,ze oobčas ještě teď si někdy řekne že chce "papat plso" a o když už žádné mlíko nemám, musím mu dát cucnout, aby si to sám ověřil že už tam opravdu nic není. Ale to se stává jen tak dvakrát do měsíce, ani ne.
Gretchen 28. 8. 2014 11:56
Já kojila dceru rok a touž bylo moc. Kojit dítě co běhá a dokáže se obstarat u stolu mi přijde sice pohodlné, ale divné... Malého odstavuji v 8 měsících a do 9m bych chtěla skončit úplně. Nemyslím, že kojení je něco co ovlivní vztah matky a dítěte. Spíš je to pohodlnější. Ale máma potom nemá čas na sociální život, nikdo nemůže hlídat atd., z dítěte je pak závisláček a já tohle pro své děti nechci.
Kytiii 30. 8. 2014 11:28
S tím si dovolím nesouhlasit... do délky kojení nikomu samozřejmě nic není, ale netvrdila bych, že máma nemá čas na sociální život, že nikdo nemůže hlídat atd... ani o závisláčkovi bych nemluvila (nebo někomu přijde přirozenější dítě, co ve dvou letech usíná v postýlce s lahvičkou v puse?).
Já chodila večer ven od synových 2 měsíců - na zumbu, na koncerty, s kamarádkami si sednout a pokecat... Prostě jsem večer nakojila, dítě dal spát manžel a já věděla, že se dřív jak v 1 ráno nevzbudí, a to už jsem bývala normálně doma - 2x do týdne jsem byla večer pryč určitě... Když už byly děti větší - po tom cca 10. měsíci, tak se někdy stávalo, že jsem musela jet v podvečer do práce a nestihla jsem se na kojení vrátit, tatínek jim normálně udělal kaši a dostali prso až ráno... Děti nejsou blbý a vědí, že táta prsa nemá
Martina 29. 8. 2014 00:12
tak tedy,já mám tři děti,vše kojené,dokonce dvě poslední dcery jsem kojila zároven,jsou od sebe dva roky a nemužu si stěžovat ,ta starší mi vynahradila odsávačku a byla mi mou velikou pomocnicí,nevím co se tu vlastně řeší?kojení do třech let?není problém....řeší tu někdo do kolika let je vhodný dudlík?moje děti dudlík vubec nechtěli,podle mě kojenííí,žadný dudlík,a to u všech třech...!!!!!!
zuzu 29. 8. 2014 00:26
Naši prvorozenou dceru jsem kojila do čtyř a třičtvrtě roku, kojila bych ji na požádání klidně dál, ale sama přestala chtít... Naši druhou dceru kojím stále - za pár dní jí budou čtyři roky a devět měsíců, zatím to na ukončení kojení nevypadá a já v tom nevídím žádný problém, ani manžel, ani naše nejbližší rodina, která i přes souhlas s naším rozhodnutím ví, že by do toho stejně případně neměli co mluvit. Holky jsem kojila tandemově a kdyby šel vrátit čas, udělala bych všechno stejně, možná víc okatěji
honza 24. 12. 2017 00:57
dobry den,
jen bych se chtel zeptat, v jakych intervalech jste kojila od cca 2let detatka?
- kdyz jste chtela jit z domu, pustilo vas ditko? př.jdu vyvencit psa, hraj si s tatkou..
nebo jdu nakoupit, pockej tady na me s tatou....
našemu je 2,7r, manželka chce kojit co nejdyl to pujde,s cimz nemam problem.ale
je to tak ze uvedu př.: rano vstanou v 10, prcek chce prso cca do pul 11 je na prsu, pak teda snidane, moc toho nesni, pak chce zase prso, no a až tak kolem 12 jdou ven...vrátí se po hodine, prso, obed,prso spat., vstane cca 17h prso....to uz jsem doma, hrajeme si, jdeme ven, hrajeme si, jidlo, prso, usina samoz.na prsu.
je tak "závislý" na mame ze neusen s nikym jinym, uklidnuje se ani nema duvod na prsu....jako, jsme skoro pred rozvodem,berte s nadsazkou....ale zena to vzdy obhajuje ze tak to ma byt.....sry, ale nejsem pardon idiot a proto pisu sem a ptam se na nazor.....se zenou jsem
13let.....................diky
Lenka 19. 4. 2018 07:08
Dobrý den,
kojila jsem starší do 1,5 roku a to jen před spaním a v noci. Denní kojení přirozeně samo ustávalo, když začala jíst. Mladší je teď 14 měsíců a kdyby mohla, plně by se kojila doteď. Před třemi týdny jsem ale už řekla dost a prostě jsem jí mlíko nedala (i na radu laktační poradkyně). Pouze jednou v noci, jednou během dne a hodně před spaním. Díky tomu začala jíst, hurá. Zároveň ale podotýkám, že úplně odstavit ji rozhodně zdaleka ještě nechci.
Jedním z důvodů částečného odstavení bylo právě i to, že jsem musela kojit často a omezovalo mě to i časově. Pokud Vaše paní takto často kojí takto velké dítě, pak není problém na straně dítěte. To začne jíst normální stravu velice rychle. Spíš vidím problém v tom, jak to má nastavené Vaše žena. Nechci si hrát na psychologa, ale napadá mě, proč jí tento režim nevadí, před čím utíká, její závislost na dítěti, co já vím... toto opravdu není normální, dlouhé kojení neznamená kojení neustálé.
Přeji hodně štěstí.
tinkapletinka 30. 8. 2014 22:21
Syn má skoro 4 a stále kojím . Jen večer a o víkendech i ráno . Nevadí mi to a stejně jak psaly holky: nevím co to je horečka , nemoc a nedej bože ATB. Celé okolí mě odsuzeje a já je mám u zadku At se každý stará o svuj prah . Já zas nechápu matky , co přestanou v měsíci ,protože by se nevyspaly a nebo ,že prej neměly mlíko atd atd.
Klárka 30. 8. 2014 22:36
ony to mlíčko opravdu některé maminky nemají, ne vždycky je nekojení dobrovolná volba.. I já patřím mezi ty, kterým se kojení takhle velkých dětí nepozdává a nějak neumím pochopit v čem spočívá to uspokojení.. Ale hlavně že máte kloučka zdravýho .. Všechno je věc názoru, hlavně když nikdo nestrádá ;) Hezký večer
Klárka 30. 8. 2014 22:27
no teda ženský, já čumim Opravdu si myslím, že každá maminka si má svoje dítě vychovávat po svém a to včetně kojení, ale s otevřenou pusou jsem teď četla komentáře ve kterých se píše, že kojíte nebo jste kojily děti skoro do pěti let Mám dceru, která má zachvíli půl roku a budu teprve začínat s příkrmama, ale představa, že ji kojím ve dvou letech někde na dětském hřišti - dítě, které už vnímá rozdíly mezi pohlavím, mezi dospělým a dítětem, "ježišku" , miluji svoji dcerku nadevšechno na světě a myslím, že zrovna kojením jí to najevo dávat nemusím.. Podle mě je kojení do jednoho roku věku dítěte ideální ( od půl roku s příkrmem ).. No jo ale jako všechno je to o názoru a s tím vytahováním prsa na veřejnosti, jsem asi stydlín, ale mě to dělá problémy Jsem pyšná, že kojím a pořád to mým kamarádkám a známým předhazuji, ale když přijde na věc, raději jdu do jiné místnosti nebo se alespoň otočím - zaprvé má alespoň Terezka na jídlo klid a já si ten dar (moci kojit) také v klídečku vychutnávám ;)
ajusk 31. 8. 2014 11:45
Ja kojila syna do dvou let, od roku uz jen v poledne a večer, to vždy usnul a od 18ti mesicu jen večer, tyden před druhyma narozeninama jsme přestaly. A nemocnej taky nebyuja, občas chytne rymu a to je všechno. Dceri je devet mesicu a zatim kojim podle jeji chuti, ale dyl nez do dvou let to zase nebude
Blanka 3. 9. 2014 00:14
Zdravím všechny maminky, tatínky i ty budoucí.Tak jsem přečetla celou tuto diskuzi o kojeni a chci říct, že ani jedna z maminek co tu píší, že kojit déle než jeden rok je divné(a samy přerušily kojení) nemyslí na svobodné rozhodnutí svého dítěte.Protože kojení je záležitost jak matky tak dítěte a proto zastávám názor,že skončení kojení by mělo být oboustranné.Vždyť kojení je ta nejpřirozenější věc pro dítě, kterou ve svém životě má.Jsem pro plné kojení do 6ti měsíců a potom tak často a dlouho jak dítě chce.Vždyť je to to jediné a stálé co to dítě má ve svém neustále se měnícím životě.Pro dítě které se neustále fyzicky a psychicky rozvíjí a prochází neustálou každodenní změnou je mámino prso tím jediným stálým co má.A proč si necucnout když ho to zbaví STRESU a ještě se s mámou pomazlí tak jak to zná od narození.Já jsem maminka,dítě jsem chtěla a chci tu pro něj být takovým způsobem jakým potřebuje ono samo a pokud to pro něj znamená kojit dokud mléko poteče tak to udělám a názor společnosti mě určitě nebude zajímat víc jak moje spokojené dítě.Mému synovi je teď 20 měsíců a k normálnímu jídlu pořád kojím tak jak si řekne.Je už dost velký, takže pochopil, že rvát mi tričko na veřejnosti se nedělá, a tak vždy když chce napít tak prosí rukama a říká "pepinko dáme".Jsem hrdá na to, že stále kojím připadá mi to jako nejpřirozenější věc v životě ženy-matky a navíc mému muži se moje velká prsa líbí.
Ivča 6. 10. 2017 09:02
Krásně napsané ❤
atka 23. 9. 2014 09:20
článek je plný nesmyslů - mluvit o věkové kategorii dětí ve věku 1 - 3 roky jako o mladších předškolácích... sorry...
kojím svou tříletou dceru a budu dokud bude chtít a ať si o tom myslí kdo chce co chce...
Hanička 13. 4. 2016 22:11
Ja si tedy myslim, ze je to vec kazde mamky a mela by si to delat po svem bez ohledu na "společnost" ci "pohoršujici pohledy". S tohohle stresovani... Uz od zacatku je spousta ne kojících matek, které už vlivem tlaku od začátku se psychicky zhroutí a nekoji vubec. Což je podle me veliká skoda, protoze za me ma kojeni spoustu vyhod. Nevim, proc by mel byt pohled na kojici matku (jakkoli stare dite) více pohoršujici, nez na matku, která sve dite mlátí/plácá. Pri tom spousta rodičů nejde pro ránu daleko i u velmi malých deti... Ja se taky nepohorsuju nad někým, kdo na veřejnosti jí. Lidi, dělejte to tak jak cítíte, mateřství je preci tak krásná vec. (Kojim21m a jsem tehotna, dcera bude tak dlouho kojená, dokud bude chtit, pokud me to nebude nejak zdravotně ohrožovat).
Lucie 10. 6. 2016 00:36
Souhlasím s maminkami ,co naslouchají svým instinktům a dětem. Mám dvouletou holčičku, kojím jen večer před spinkáním, jinak přes den má všechny svačinky, obědy, večeře a snídaně. Pro mě a i pro mou holčičku je to rituál a já ani dcera to ještě úplně nechceme skončit. Je to pouto, které je tak kouzelné a nedá se ničím nahradit....maminka co nemůže kojit nebo už nechce, to pochopit asi nikdy nemůže a nebo nechce, ale je to každého věc, stejně to, jak své dítě vychovává. Je škoda, že se maminky za to musí stydět, protože evropská společnost je jednoduše zvyklá odstavit co nejdřív, podle nějakých vědeckých "tabulek" stejně tak ho i hodnotit. Říká se, že mateřské mléko je inteligenční mléko- je to pravda a nejen to... Moje malá je od začátku spokojená, hodná a šťastná holčička.A´t každá maminka kojí své dítě tak dlouho, jak uznají oba za vhodné a každému je do toho pěkný a velký houby
Silvie 22. 12. 2016 17:59
Luci, ony ty vědecké tabulky byly vytvořeny na základě požadavků státu který potřeboval po válce ženy co nejdříve zařadit do pracovního procesu - bohužel tyto bludy přetrvávají dodnes
Silvie 22. 12. 2016 17:59
Luci, ony ty vědecké tabulky byly vytvořeny na základě požadavků státu který potřeboval po válce ženy co nejdříve zařadit do pracovního procesu - bohužel tyto bludy přetrvávají dodnes
Silvie 22. 12. 2016 17:52
Kojím 2,5letou dceru a přijde mi to naprosto přirozené. Autorovi článku doporučuji se dovzdelat, neboť i světová zdravotnická organizace WHO to
Silvie 22. 12. 2016 17:53
WHO doporučuje kojit MINIMÁLNĚ do dvou let dítěte
Marcela 22. 12. 2016 23:48
Myslím že je to každého věc! Já kojila měsíc, protože to prostě nešlo. Kdybych ale mohla, tak bych kojila asi do roka. Pak už mimčo jí normálně. Kojení mi vůbec nevadí, ale nejsem zastáncem kojení na veřejnosti jen proto, že je to přirozené. Podle mně to je intimní záležitost a nemusí to vidět každý.
Skřítek 4. 1. 2017 10:36
souhlasím, že je to každého věc, ale zároveň připomínám, že jak tu již bylo psáno - nikdo Vás nenutí pozorovat kojící maminku. A jen bych se chtěla zeptat, jak byste řešila situaci, kdy dítě plně kojíte, odmítá jakoukoliv lahvičku a vy potřebujete nakoupit a zároveň jste v situaci, že hlídání prostě není ať už z jakéhokoliv důvodu. (stalo se mi - rychle jsem nakoupila to nejnutnější a poté nakojila malého i na veřejném místě. )
Za mě prostě klidné dítě - klidná maminka.
boska 6. 8. 2017 21:42
Nutí nenutí, to není úplně tak pravda. Řídím tramvaj a jednou potřebovala paní poradit cestu, faaaak mi nebylo příjemné, když se naklonila a já měla v okýnku její cefle a na něm prisate tříleté dítě. ach jo
Myslím, že je to na rozumu každé ženy a tak velké dítě už nějakou chvíli do soukromí vydrží. Nevím proč bych měla tuhle intimní záležitost mezi matkou a dítětem sledovat
Skřítek 4. 1. 2017 10:58
kojila jsem syna do jeho 14,5 měsíce (prvních 14dní i s UM, pak jsem se tzv. rozkojila do půl roku plně) a to jen proto, že mi odmítal jíst klasické jídlo, ikdyž jsme s příkrmy začali v půlroce (kojení jsem chtěla postupně omezovat s množstvím jídla), ale syn vyžadoval jen má prsa (lahvičky odmítal a ani odstříkané MM dříve prostě nechtěl a já už pak neměla ke konci dostatek mléka a prostě kojení mi už nebylo příjemné a bolelo to. Po konzultaci s panem doktorem jsem dostala tabletky na zastavení laktace. No tu bolest bych nepřála ani nepříteli, ale neviděla jsem jiné východisko. Teď kojím dcerku (11m) a to je zcela jiná kapitola. Plné kojení do půl rokum, příkrmy papá s nadšením,jen doteď neví co je lahvička s čajíkem atd., tak doufám že vše bude probíhat stejně hladce jako doposud a nenastane žádný zádrhel. Po zkušenosti se synem, jsem chtěla kojit max do 6m , ale názor jsem změnila a nechávám tomu čas, protože mě to nijak neomezuje a tu blízkost si užíváme obě , nu a co se týká nemocí, tak maximálně nějaká ta rýmečka u staršího a malá jen 3dny rýmy, co ji donesl kluk ze školky .... zavěrem, prostě za mě kojení ano a bez omezení, nejlépe bez přednášek okolí
iVA1909 10. 4. 2017 15:30
Ja jsem kojila dceru do 2l pak jsem porodila druhou dceru a ta starsi za ni jeste pul roku dopijela vecer..Bylo to uzasne...Tu starsi jen vecer co zbylo po miminku
Pajik 16. 8. 2017 14:53
Sice je to už hodně starý článek ale ještě nikdo nenapsal, že chlapům se to většinou líbí a rádi se na prsa kouknou. To se paj nelíbí drahým polovičkám a rádi by veřejné kojení zrušily
Pajik 16. 8. 2017 14:54
Jinak ten článek je enormní blbost.
vzorná matka 3. 9. 2017 10:15
Kojila jsem syna do 14 let!!!! Teď je mu 30 a i tak se dojde někdy přitulit. Připadá mi to přirozené. Nemá kamarády, ani přítelkyni, tak aspoň není sám!!!
Lesanka 17. 9. 2017 09:38
Poezie!
M.P. 6. 9. 2017 14:35
Kojím dnes 3letou dcerku. Důvodem je hlavně to, že má intoleranci na mléčnou bílkovinu. Takže když nemůže "mléčné výrobky", tak mléko dávám zatím já. Jsem přesvědčená, že i díky tomu je zdravá jak řípa, když už chytne nějakou tu virózku, tak za 3 dny je fit. Mě kojení neobtěžuje - naopak... součástí kojení je i ztišení a pomazlení. A už jsem se ocitla i v situaci (během hospitalizace v Rakousku), kdy jsem byla nesmírně vděčná, že místo nemocniční stravy můžu dát MM. Takže za mě víc výhod, než nevýhod . Ale je to samosebou každého věc, jak to má a potřebuje
Lesanka 17. 9. 2017 09:37
Kojit 3-ri letou je spravne. At je zdrava a nemusi na ockovani.
Drzte se!
Monika 19. 9. 2017 17:36
Kojím zatím "jen" 4 měsíce a mám v plánu kojit nejméně do 2 let. Chci si to užít a vím, že tím nejlíp podpořím imunitu svého syna. Navíc snáz překonáme případné NÚ očkování. Ze začátku jsme měli problémy s kojením, museli překonat prvotní nedostatek mléka, ucpaný mlékovod a kvasinkovou infekci. I přes bolesti jsem se za žádnou cenu nechtěla vzdát a odměnou mi je ten nejkrásnější pohled. Opravdu nechápu matky, které dobrovolně odstaví novorozence a dají UM, jen proto aby se v noci vyspali!
kojím 22. 10. 2017 10:23
stále kojím tříletou dceru. Moje matka je proti (nebyla kojená), tchyni je dcera ukradená, příbuzní dělají vtipné poznámky. Přátelé obdivují. Nebudu se s tím tajit. Toto emoční pouto a ochrana zdraví,síly a imunity dítěte je pro mě důležitá.
niki 15. 12. 2017 13:20
Mozna by mohly maminky u nas v republice zalozit "kojenecke kavarny", ktere bezne existuji v jinych Evropskych statech jako napr. Holandsko, VB, atd... jsou uplne stejne jako ty normalni, jen s tim, ze vitaji kojici maminky, poskytnou podusky pod hlavy "baba" a jine sluzby a clovek se tak i setka i s jinymi lidmi.
Dobrej typ na novy business (nápad)
Kač 31. 1. 2018 20:09
Starší dcera kojená 3 roky a měsíc. Pak přestala, možná z důvodu 2.těhotenství, nevím. Každopádně se odstavila sama, dobrovolně a bez scén. Od 2 let se kojila pouze večer na usnutí. Druhá dcera, dnes jí je přesně na den 2,5 roku, stále kojená. Kdykoliv, kdekoliv. Nechávám to plně na ni. Tchyně i mamka mě naopak podporují, cizí mě nezajímaj. V dubnu porodím třetí mimi a dost možná budu kojit tandem
Bella 1. 2. 2018 03:20

Mam 20 mesicni holcicku a stale kojim; rano po probuzeni , odpoledne po spani, pred koupanim a pred usinanim. Samozrejme , kdyz je moje dcera nemocna,kojim casteji .
Narazila jsem na lidi Co mi vnucuji sve nazory a pritom kojily Jen 4 mesice a pak ztratily mleko
Nerespektuji moje citeni ohledne kojeni a prsvedceni ze delam pro dceru dobre.
Je smutne, ze se vzdy najde nekdo kdo takhle umi kritizovat a pritom kojeni neni unlizovani diteti,
Uprimne zastavam nazor, kojeni vlastniho ditete je vec kazde maminky a nikoho jineho, natoz lidi ,kteri neuznavaji jiny nazor nez svuj. Maminky nejlepe znaji sve dite a vi kdy prestat s kojenim
Evča 12. 4. 2018 21:32
Já kojím 15 měsíční dceru i se starším bráškou, který má 3,5 roku. Oba jsou spokojení a co je důležitější, než spokojené deti? Syn se kojí jen ráno a večer a pokud mu tovyhovuje, brát mu to nebudu.
katy.kvet 14. 4. 2018 21:58
Taky kojím 2,5 letacku :) jednou ráno, v jedenáct dopolko před spaním, pak má odpolko krizovku kolem páté tak zase, před spaním a tak 2x za noc. Je to pro nás naprosto přirozený, nenucený, už od malinka byla velký jedlík, sice je to občas na hlavu ale říct ji ne, nebo ji někomu vrznout přes noc nedokážu, spíme spolu v posteli tak to má možná taky vliv, těžko říct, ale takhle už to máme nastavený od začátku a dokud mě nic nenutí přestat jako nemoc atd. tak nepřestaneme :)
Lucka 29. 4. 2018 15:15
Kojila jsem 5 let :) Tedy ve vyšším věku dcerky jen ráno a večer. Nikde jsem nekojila na veřejnosti, vždy jsem kdekoliv poprosila, když dcerka potřebovala pít, zda můžu někde bokem a podobně, hlavně když se šlo ven například, vždy byla už nakojená. Neodsuzuji kojení na veřejnosti, je to věc každé matky, nevidím na tom nic hanlivého a nechutného. U mne to byl spíše stud ne z kojení, ale nemám ráda , když strhávám na sebe pozornost :) Nikdo nikoho přece nenutí, aby se na kojící maminku koukal :) Takže kojení kdekoliv podporuji :) Dcera měla silný atopický ekzém od 4 měsíců. Strašili mě, že bude mít spoustu dalších nemocí. Dneska je ji 16 let, antibiotika měla jen jednou v životě v jednom roce chytla nějakého bacila :). Nemocná je maximálně jednou do roka s běžnou chřipkou. Je chytrá a krásná a věřím, že k tomuhle všemu pomohlo dlouhodobé kojení :) A báječná paní doktorka nám to i potvrdila a je spousta studíí, že dlouhodobě kojené děti jsou méně nemocné, jsou inteligentnější a mají lepší vztah ke svým matkám. Takže maminky kojte , dokud to jde :) Pro Vaše mimínka je to to nej, co můžete dát :)
Jaja 25. 5. 2018 21:18
Maminky, pokud vám to vyhovuje, tak kontě jak dlouho chcete. Já jsem po nátlaku okolí přestala dcerku ve 2 letech kojit. Absolutně nebyla na to psychicky připravena a to odstavování bylo šílené. Už bych to takhle neudělala dnes kojim ročního synka a budu kojit klidně do pěti let. Vůči dceři mám výčitky. Po odstavení začala být hodně nemocná, do té doby nebyla ani jednou. Kojení je krásný a prospěšné pro obě strany a nevidim nic špatného na kojení na veřejnosti.
veronika 25. 9. 2018 13:10
Tak moje mimi ma dva mesice, tak nejak napul kojime a napul odstrikavam at muze krmit i tatinek kdyz treba nekam jdu nebo jdeme( bydlim v Indii kde se kojeni na verejnosti absolutne netoleruje takze venku jedine s lahvickou) a do jejich 7-8 mi mesicu chci rozhodne prestat. nesoudim matky co koji deti do veku... no vlastne jakehokoliv veku, ale muj pocit dojem presvedceni je, ze kojeni patri miminku. Ve chvili kdy dite mluvi, chodi... to uz neni mimi a strkat mu do pusy svou bradavku mi prijde zvracene. Svuj nazor ovsem necpu maminkam co to maji jinak a respektuju jejich rozhodnuti, ale tolik za me. Tak doufam, ze muj nazor bude taky respektovan;) Ja se se svou holcickou umim pomazlit, pochovat, ukonejsit i jinak, nepotrebuju k tomu poutu mezi mamou a ditetem prso.A obecne si myslim ze kojeni se precenuje, moje kamaradky co ziji v USA si po osmi tydnech od porodu co se musely vracet do prace protoze materska skoncila nechali pichat injekce na zastaveni laktace coz tam je pry bezna vec... Taktez ve Francii kde je materska dovolena 8 tydnu tusim. Tedy... pokud maminka nema tu vyhodu ze muze zustat doma, zadarmo uz ovsem....
Ája 14. 5. 2019 13:44
Já mám skoro čtyřměsíční holčičku a jsem vděčná, že mohu kojit. Nicméně od ukončeného čtvrtého měsíce začnu s domácími příkrmy a kojit chci nejméně do půl roku, ale rozhodně ne déle, než do roka. Známá kojila téměř tříletou dceru, a to je na mě moc. Prostě jakmile se dítě stravuje samo, tak nevidím důvod ho kojit. Můj názor.
Petra 30. 7. 2019 17:03
Kojení ano,ale tříleté dítě u prsu na veřejnosti je prostě divný pohled. Nehledě na to, že matka pak nemá možnost někam jít, když je dítě zvyklé u prsa usínat. I když vlastně,co má matka co kde rajzovat, že? Má dítě a to jí musí stačit. A ty zmínky o tom, že manželům se nalité prsa líbí. To ano. Ale budou se jim líbit i potom? Protože ta změna je opravdu veliká a bohužel k horšímu. A přijde mi čím delší kojení, tím více jsou poznamenaný. Ano, je to povrchní, ale ne každá žena chce být jen matka a kojná ale i partnerka, co se chce líbit. Ale je mi jasný, že militantní matky, co kojí do školních let to nepochopí a co více odsoudí takový přístup.
Lucie 17. 9. 2019 13:45
já první dceru koupila 2 roky a přestala jsem kvůli pokročilému těhotenství...mě druhe dceri je 26 měsíců a kojim stale i venku v parku a nezajímá mě nikdo s radami jak skončit...my už postupně asi 2 měsíce přestávám,pocitam do roka třeba bude ready...
112