[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Když se řekne polévka, většina z nás si představí hrnec horkého vývaru nebo krému. Že si studenou verzi polévky nedokážete dost dobře představit? Gazpacho vás zaručeně přesvědčí, že polévka může mít mnoho podob. Tento pokrm je oblíbený hlavně ve slunné Andalusii, kde místní nejlépe vědí, co je v horkých dnech nejen zasytí, ale také osvěží. Stačí pár ingrediencí a můžete si ho během pár minut vychutnat i vy.
Suroviny:
Postup:
Papriky a cibuli očistěte a spolu s okurkou a rajčaty pokrájejte na větší kusy. Od každého druhu zeleniny si trochu odložte a pokrájejte je nadrobno, použijete je na dokončení. Zeleninu dobře rozmixujte.
Přidejte pár bazalkových listů, dochuťte solí a pepřem a opět promixujte. Záleží na vás, jestli chcete polévku jemnější nebo s výraznější texturou. Na jednotlivé porce pak přidejte trochu nadrobno pokrájené zeleniny, pár lístků bazalky, několik kapek olivového oleje a podle chuti sůl a pepř.
Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.
VIDEO: Jak si vypěstovat rajčata? Tyto tipy vám zaručeně pomohou
Drcená, krájená, rozmixovaná na omáčku – všechny tyto přípravy rajčat už jste asi zkoušeli. Víte ale, že chutná jsou i plněná? Stačí lžičkou vydlabat dužinu a rozmanitosti náplně se meze nekladou. Naše osvědčená je ta s mletým masem zjemněná smetanou. Vyzkoušejte skvělý recept, rozhodně dostane i vás!
Odřízněte špičky rajčat a odstraňte dužinu. Semelte hovězí a telecí maso. Uvařte rýži. Na pánvi usmažte cibuli do hněda, přidejte maso. Smažte několik minut, poté přidejte sklenici vývaru. Dochuťte pepřem a duste cca 15 minut do chvíle, kdy maso bude měkké. Přidejte uvařenou sypkou rýži a zamíchejte.
Nadívejte rajčata a zakryjte je odříznutými špičkami. Následně přendejte rajčata do žáruvzdorné nádoby a pečte po dobu 15 minut v troubě rozehřáté na teplotu 180 stupňů. Servírujte polité rozehřátým máslem se zakysanou smetanou a posypané pažitkou.
Tento recept pro vás připravil web recepty.cz
Rajčatový salát může mít mnoho podob. Pokud si nepotrpíte na klasiku s cibulí a octovou zálivkou, máme pro vás vydatnější variantu. V létě je lehkost jídel na prvním místě. Proto stačí opéct chleba do křupava a salát servírovat přímo na něm. Kombinace rajčat, mozzarelly, prosciutta a lístků čerstvé bazalky vás zanese do slunné Itálie.
Zálivka
Drobná rajčata nakrájejte na poloviny, větší na klínky, broskve na plátky. Prosciutto natrhejte stejně jako mozzarellu. Vše až na mozzarellu dejte do mísy a promíchejte se zálivkou z oleje a octa. Nechte 30 minut odležet v ledničce.
Krajíce chleba potřete z obou stran olejem a opečte nejlépe na grilu nebo grilovací pánvi. Pak je potřete česnekem a rozložte na talíře. Zasypejte je bazalkou a mozzarellou, tu zastříkněte olivovým olejem, vše dochuťte solí a pepřem. Nechte pár minut nasáknout a podávejte.