Maminka.czVýživa a stravování

Jak chytře zpracovat celé kuře

Jana Chmelíková 10.  2.  2015
Je mnohem lepší a cenově výhodnější si koupit celé kuře než třeba jen kuřecí prsa. Pokud si nevíte rady s tím, jak ho naporcovat, tady pro vás máme jednoduchý návod, jak celé kuře zpracovat a nádavkem pár jednoduchých receptů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Když koupíte celé kuře a ne porcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny. 

Tady máte rychlý obrázkový návod, jak si s celým kuřetem poradit: 

Klepněte pro větší obrázek
Ostrým nožem podél svalu oddělte stehna. Čepelí najděte kyčelní kloub a zatlačte mezi kosti. Stehna pak už odříznete bez použití síly. 
Klepněte pro větší obrázek

2 Podobně oddělte křídla. Pokud je chcete péct, je dobré odkrojit jim špičky, které se snadno připálí. Křídla můžete upéct samostatně nebo je přidat do polévky či vykostit a nadívat. 
Klepněte pro větší obrázek
3 Trup uprostřed nařízněte, abyste prsní svaly oddělili od sebe. Kůži nesundávejte, třeba přírodní plátek je mnohem chutnější s ní. 
Klepněte pro větší obrázek
4 Pokud maso z prsou bude potřeba krájet, oddělte zespodu i hrudní kost. Na pečení je ale lepší ji nechat, maso bude šťavnatější. Z odřezků a skeletu připravíte skvělou polévku. 

Pokud potřebujete, aby zůstalo kuře bez kostí, ale vcelku, třeba na roládu, bude se vám hodit tento návod: 

Kuřecí polévka s kroupami 

4 porce příprava: 2 hodiny

Potřebujeme: skelet a odřezky z 1 většího kuřete, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 1 cibule, 200 g ječných krup, sůl, 3 mrkve, 2 petržele, 50 g másla, ½ pórku, 200 g brokolice

Skelet rozeberte na menší kusy. Přidejte koření a cibuli i se slupkou, zalijte asi 2 litry studené vody a na malém plameni nechte lehce probublávat (ne vřít!) nejméně 1,5 hodiny. Ze začátku vaření sbírejte lžící pěnu.

Kroupy propláchněte vodou a uvařte v osolené vodě doměkka. Mrkev a petržel nastrouhejte nahrubo a osmahněte na kousku másla, až změknou.

Pórek nakrájejte na kolečka, brokolici rozeberte na malé růžičky. Vývar sceďte, z kostí oberte maso, odeberte kůže. Vývar přiveďte opět k varu, přidejte orestovanou zeleninu, pórek, brokolici, maso i kroupy, dochuťte solí a ještě asi 2 až 3 minuty provařte. 

Klepněte pro větší obrázek

Paličky s tex mex omáčkou 

4 porce příprava: 40 minut

Potřebujeme: 750 g paliček nebo křidélek, sůl a pepř, 2 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce medu, 5 lžic oleje, ½ lžičky mletého chilli (nebo vloček), 1 lžička římského kmínu 

Troubu zapněte na 200 °C. Paličky osolte, opepřete a dejte na chvilku péct, aby se maso zatáhlo. Česnek prolisujte a smíchejte se všemi zbylými surovinami.

Vyjměte paličky, potřete je omáčkou a dejte péct na 15 až 20 minut. Během pečení ještě jednou potřete. Podávejte s pečivem a zbylou omáčkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Kuřecí prsa po asijsku 

4 porce příprava: 35 minut

Potřebujeme: 2 kuřecí prsní řízky, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, 2 stroužky česneku, 3 lžíce sójové omáčky, olej na smažení, 3 jarní cibulky, 6 žampionů, 1 červená chilli paprička, 100 g vaječných nudlí „bahmi“

Kuře očistěte. Nastrouhaný zázvor smíchejte s utřeným česnekem a 1 lžící sójové omáčky. Směsí potřete kuřecí řízky a na rozpáleném oleji je z obou stran opečte. Vyjměte z výpeku a udržujte v teple.

Do pánve dejte na polovinu překrojené cibulky a na plátky nakrájené žampiony. Opečte. Nakonec přidejte tenké plátky chilli papričky zbavené semínek.

Mezitím uvařte nudle. Ty promíchejte se směsí v pánvi a dochuťte sójovou omáčkou. Podávejte s opečeným masem nakrájeným na plátky. 

Klepněte pro větší obrázek

Kuřecí párty koláčky 

4 porce příprava: 70 minut

Potřebujeme: 2 kuřecí stehenní řízky, sůl a pepř, olej na smažení, 1 cibule, 1 menší pórek, 4 menší brambory, 2 bobkové listy, 200 ml kuřecího vývaru, 3–4 žampiony, 4 jarní cibulky, 1 snítka tymiánu, 100 ml smetany ke šlehání, 200 g křehkého (nebo listového) těsta, 1 žloutek

Kuřecí stehna nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Osolte a opepřete. V hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje a orestujte. Maso vyjměte, přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, na kolečka pokrájený pórek, na kousky nakrájené očištěné brambory, bobkový list a asi 10 minut duste. Po částech přidávejte vývar, který nechte odvařit na poloviční množství.

Vraťte kuřecí maso zpět, přidejte pokrájené žampiony, jarní cibulku a tymián. Nakonec přilijte smetanu a míchejte, dokud se směs nepropojí. Podle potřeby dochuťte. Nechte vychladnout.

Troubu zapněte na 200 °C. Kuřecí směs naplňte do zapékacích misek. Ty překryjte rozváleným křehkým (nebo listovým) těstem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte asi 20 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Kuře, Nastrouhaný zázvor, Kroupa, Jak