Maminka.czVáš domov

Jak děti obléknout na lyže?

Reklama 14.  11.  2016
Chystáte se vzít své děti poprvé v životě na lyže a zvažujete, jak je obléknout? Chcete, aby jim bylo teplo, a aby se cítily pohodlně, ale sami si pamatujete, jak Vás Vaši rodiče navlékali a vy jste se nemohli ani pohnout? Zkušená lyžařská instruktorka a trenérka Anežka Křišťanová, Vám poradí, jak na to:

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Čepice s bambulí pod helmu nepatří!“

  • Tlustá čepice pod dětskou helmu nepatří. Některé maminky svým dětem rády dávají pod helmu pletenou čepici v obavě, aby jim nebyla zima. Nebude. Věřte, že když vyberete správnou velikost, dětem nebude foukat ani do uší ani na čelo. Zvlášť pokud helmu ještě vhodně doplníte brýlemi. Pokud je skutečně velká zima a vánice, pak doporučujeme spíše tenkou kuklu, díky níž bude Vašemu miláčkovi teplo, ale zároveň mu helma nebude klouzat po hlavě a padat do očí. Pro horkokrevnější děti, kterým je naopak často teplo vyberte helmu s větráním. Lepší, když jim do ní napadá trochu sněhu, než aby jezdili bez ní.

„Šála patří do města a na přehlídková mola, ale na hory ne.“

  • Nejen, že šála dětem často padá, a ony ji tahají za sebou, válí po zemi, nebo zapomenou v bufetu, ale u začátečníků se může zaplést do provazového vleku, a způsobit jim šok nebo zranění. Pořiďte dětem ochranu krku v celku, která se natahuje přes hlavu. Může to být kukla, nákrčník, nebo třeba oboustranný šátek.
Klepněte pro větší obrázek

„Děti se nesmí na horách vařit.“

  • Děti oblékejte vždy tepleji než sebe, asi jako by bylo o 5-10 stupňů méně.
  • Dejte si však pozor, co jim dáte na sebe. Bavlněný nátělník propotí a pak jim bude o to větší chladno. V tlustém a velkém oblečení se nebudou moci správně hýbat a nezahřejí se. Špatně padnoucí oblečení se vykasá, začne jim foukat na záda, a do všech zákoutí zaleze ledový sníh.
  • Ideální varianta je termo-prádlo s dlouhým rukávem, flísová mikina a nepromokavá bunda. V případě velké zimy zvolte ještě tenčí mikinu, ideálně z ovčí vlny, kterou obléknete jako druhou vrstvu. Dbejte na správné zakasání.
  • Celotělové kombinézy lyžařští instruktoři nedoporučují. „Během zahřívací přestávky na horkou čokoládu kombinéza představuje komplikaci zejména při cestě na toaletu, nebo při honičkách v bufetu. Rozvázané rukávy pak často stírají rozteklý sníh z podlahy,“ říká trenérka Sportovní akademie Špindl.
  • Nezapomeňte na chránič páteře, a to nejen pro rychlíky, kteří se řítí z kopce rychlostí blesku, ale pro všechny děti, které vyjedou na sjezdovku.

„Malíček do malíčku, palec do palce,“ aneb jak se nezbláznit z rukaviček.

  • Zima na ruce je snad nejčastější příčinou dětské nespokojenosti na horách, a to ať už koupíte ty nejlevnější prsťáky, nebo ty nejdražší palčáky.
  • Obecně teplejší a z pohledu nasazování jsou lepší palčáky. Vezměte o číslo větší, ať je v nich prostor pro pohyb prstů a drží se v nich zahřátý vzduch. O moc větší rukavice už ale další teplo nepřidají a navíc se v nich budou špatně držet hůlky.
  • V případě velké zimy je ideální kombinace tenkých pletených rukaviček a na nich tlustých palčáků.
  • Kvalitní rukavice aby pohledal. Rozhodně se nevyplácí kupovat ty nejdražší, ale soustřeďte se na kvalitní materiál, který hrana lyže hned tak nerozřízne.
  • Voděodolnost neřešte, spíš s sebou vezměte více páru na převlečení. Nakonec totiž stejně promoknou všechny, zvlášť během stavění sněhuláků.
  • Rukavice by ideálně měly končit až v půlce předloktí a být zakončené gumičkou, aby za ně nefoukalo a nedostal se pod ně sníh.
  • Pokud to rukavice už sami o sobě nemají, všijte do nich gumičku, za kterou si děti pověsí rukavice na zápěstí, když si je chtějí sundat, aby se mohly vysmrkat.  Vyhnete se úmornému hledání rukavic pod lanovkou.
  • Teplo, sluníčko, jarní lyžovačka! „Konečně,“ říkáte si, „už nebudu muset řešit, že je někomu zima, můžu se kochat výhledy a opalovat.“ Jenže, ejhle! „Maminko, mě je vedro,“ ozve se z pod helmy vedle vás. A super teplé rukavice najednou budou tím největším prokletím. Pořiďte na jaro tenčí rukavice, nebo potomkovi dovolte, ať si je sundá na lanovce. Na provazovém vleku a za jízdy však musí palčáky zůstat na rukou. Teď už totiž jejich hlavní funkce není zachování tepla, ale ochrana před ostrým jarním sněhem, nabroušenými hranami a ocelovými provazy. Pozor, pletené prsťáky tuto ochranu neposkytují.
Klepněte pro větší obrázek

 „Dlouhé, široké a voděodolné.“

  • Při výběru kalhot dbejte na to, aby umožňovaly dostatečnou hybnost, což nejlépe vyzkoušíte tak, že budou stále dobře sedět i po několika dřepech s výskokem.
  • Z důvodu zachování tepla a ochraně těla proti sněhu by měly oteplovačky sahat minimálně do pasu a mít všité šle.
  • Na druhé straně jsou zase potřeba široké nohavice, které snadno přetáhnete přes dětské lyžáky. Pod nohavicemi by ideálně měla být všitá guma, aby se v případě pádu nevyhrnuly. Mokré ponožky v lyžácích mohou totiž pěkně znepříjemnit lyžařský den.
  • Jako bonus na kalhotách oceníte, když budou na kolenou (pro menší děti) a na zadku (pro snowboarďárky) pošité hrubším, voděodolným materiálem, který tato často namáhaná místa ochrání před promoknutím.

Věříme, že díky těmto praktickým tipům, budou Vaše děti během celého pobytu na horách v teple a suchu, a vy si tak Vaši dovolenou budete moci užít bez starostí o jejich zdraví.

Témata: Váš domov