Maminka.czBatole

Jak dlouho vlastně kojit? Aneb nic se nemá přehánět

Martina Machová 9.  3.  2013
Jak dlouho vlastně kojit? Aneb nic se nemá přehánět
Z jedné strany hřímá Světová zdravotnická organizace, z druhé doporučuje pediatr, se svou troškou do mlýna přichází i zkušené (nebo alespoň zkušeně se tvářící) kamarádky, radu si neodpustí ani tchýně (která děti nekojila), nakonec přijde ke slovu internet, časopisy, reklamy…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co je úžasné a příjemné pro dítě, nemusí být do všech detailů skvělé i pro jeho maminku – a naopak to platí samozřejmě také. Ve většině situací bývá tedy nutné najít nějaký rozumný kompromis. Tříletému rošťáčkovi může být sice velmi příjemné a dokonce i zdraví přínosné, když si na hřišti odběhne z prolézačky, vyhrne mamince triko a obslouží se, nicméně není-li maminka otrlá a velmi přírodně zaměřená osoba, možná by svému 15 kilovému drobkovi raději nabídla láhev s čajem.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Poševní výtok: kdy je ještě normální a kdy je čas vyhledat lékaře?

Doporučení Světová zdravotnická organizace (WHO)

Na oficiálních internetových stránkách Laktační ligy se dočtete, že Světová zdravotnická organizace (WHO) a Dětský fond OSN (UNICEF) doporučují výlučné kojení po dobu šesti měsíců a v kojení pokračovat s postupně zaváděným příkrmem do 2 let věku dítěte. Odborníci se dále shodují v tom, že objevuje-li se v rodině alergická zátěž, je velmi vhodné pokračovat ve výlučném kojení až do 7. až 8. měsíce života miminka. V tomto případě je však podmínkou, že dítě při výlučném kojení dobře prospívá.

Nešlo to? Kupte si tlustou černou fixu!

Diskutovat s předními světovými odborníky není na místě, o zdravotních i citových bonusech kojení bylo již napsáno mnoho. Bez potíží kojící maminky mohou být spokojené, že vše zvládají dle aktuálních doporučení, maminky, jež nekojí, nebo kojí s problémy, se však často ocitají pod velkým tlakem. Kde najít onen kýžený průsečík? Zkrátka udělejte maximum toho, co je ve vašich silách: nebojte se ptát už v porodnici, nerozpakujte se kontaktovat nejbližší laktační poradkyni nebo tzv. podpůrnou skupinu matek, zavolejte na horkou linku kojení. (Kontakty najdete na www.kojeni.cz.)

ČTĚTE TAKÉ: Nejluxusnější kočárek na světě – připravte si 60 000

Bylo-li vám pomoženo a kojíte již 6 měsíců, jste úžasná! Dala jste svému dítku skvělý základ. Pokud se i přes nelehké hledání příčiny nepodařilo problém vyřešit, vězte, že i vy jste neméně úžasná! Proč? Vždyť jste pro své miminko udělala maximum. Hlad vám zkrátka pomůže utišit v současnosti již kvalitní mléčná výživa. Mateřské teplo, pohlazení a blízkost milující osoby zprostředkujete již „levou zadní“. A pozor, žádné výčitky nejsou na místě! Budete-li si neustále něco vyčítat, budete mít sklon k tomu, „ošizeného“ mrňouska bezbřeze rozmazlovat. Navíc se z vás stane osoba nespokojená a frustrovaná. Kupte si černou fixu, udělejte tlustou čáru a klidně si ten pěkný obrázek přilepte na lednici.

Přehoupl se první rok

Přehoupl se první rok života, z miminka je roztomilé batole. Většinu dětí v tomto věku již stačí nakojit před denním a večerním spaním, někdy se mateřské mlíčko šikne i jako první pomoc po nepříjemném vyšetření u doktora nebo třeba po ošklivém pádu – mnoho dětí se tak spolehlivě a rychle uklidní. Tento stav je příjemný, a pokud dítko při kojení vytrvale nepoužívá bolestivým způsobem zuby nebo maminka nemá nějaké zdravotní komplikace, není problém si kojení i nadále užívat. Jenže jak dlouho pokračovat? 6 měsíců je skvělých, 1 rok úžasný, 2 roky doporučované, ale konečná doba bude vždy kompromisem mezi potřebami děťátka a vašimi potřebami. Máte-li štěstí a vaše potřeby jdou ruku v ruce s potřebami děťátka, nemáte co řešit. V opačném případě poproste o podporu okolí a pusťte se do toho. Dítě vás potřebuje celou, ne jen vaše prsa. Cítíte-li se po boku dvouletého a staršího caparta pouze jako výdejní okýnko v kantýně či pult mléčného baru, možná je čas vyvěsit cedulku „ZAVŘENO“.

Témata: Děti, Batole, Kojení, Skvělý základ, Okýnko, Vlast, NIC, UNICEF, Jak, Výlučné kojení, Nepříjemné vyšetření, Mléčná výživa