Maminka.czJen pro maminku

Jak dosáhnout hormonální rovnováhy?

Tereza Víchová 20.  11.  2013
Neplodnost, bolestivá menstruace nebo nepravidelný cyklus – tohle všechno může pomoci řešit hormonální jógová terapie. Vyzkoušejte i vy, jestli by tahle technika nemohla podpořit snahu o otěhotnění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Že je jóga účinná na tělo i mysl, je známé po tisíciletí a čím dál více tomu přichází na kloub i ti největší pochybovači, u kterých leckdy selhaly moderní léčebné postupy.
Abychom ale cvičením dosáhly ideální hormonální hladiny, která pak ovlivňuje v podstatě celé naše ženství a vše, co s ním souvisí? Těm z nás, které neměly to štěstí spontánně otěhotnět a mají za sebou nekonečné série vyšetření, injekcí, zákroků a mnohdy i zklamání.

Těm z nás, které jsou překvapeny návaly horka jako předzvěsti přechodu, které se objeví třeba už v 35 letech. Těm z nás, pro které pojem „premenstruační syndrom“ znamená pár dní vyřazení z provozu. Těm všem může pomoci hormonální jógová terapie. I když to zní neuvěřitelně, „pouhým“ cvičením se dá vyřešit mnohé. A za poměrně krátkou dobu.

Kdo na to přišel?

Dnes 86letá brazilská dáma Dinah Rodriguez, doktorka filozofie a psychologie. Vitální žena, která se jógovou terapií zabývá už půlstoletí a vše vyzkoušela na vlastní kůži. Na svůj věk má neobvykle vysoké hladiny hormonů a je tak dokonalým propojením teorie a praxe. Dinah vytvořila unikátní sestavy harmonizující hormonální systém žen, ale i mužů a diabetiků. Od roku 1993 vede v Brazílii a Evropě kurzy a semináře pro odbornou veřejnost a vzdělává certifikované lektory. A její žákyní je i Jana Černotová, která učí hormonální jógovou terapii u nás (www.hormonalnidiabetesjoga.cz).

Komu pomůže

Hormonální jógová terapie řeší vše, co je způsobeno nevyrovnanými hladinami hormonů. Má tedy velmi široké pole působnosti, protože hormony ovlivňují v těle velké množství procesů a jevů. Na semináři se tak může sejít 18letá dívka s 28letou budoucí maminkou a 50letou ženou, kterou trápí symptomy přechodu. Kdo by měl tuto terapii praktikovat, komu nejvíc pomůže?

  • Ženám, jimž byla předepsána hormonální substituční léčba – terapie pomůže harmonizovat hladiny hormonů a přirozeně nastolit ztracenou rovnováhu. Působí totiž komplexně na žlázy s vnitřní sekrecí, které systémově spolupracují, a to na hypofýzu, štítnou žlázu a vaječníky.
  • Ženám, které řeší neplodnost způsobenou hormonální nerovnováhou – tady je dokonce šance na přirozené otěhotnění, a to i v případě, že například několik let nemenstruovaly. Miminek, která byla počata po určité době praktikování, jsou již desítky. Chybějící menstruace se nezřídka objeví záhy po absolvování semináře.
  • Ženám, které se chystají na IVF (umělé oplodnění), terapie pomáhá přípravou děložní sliznice a zlepšuje výsledky přijetí vajíčka. ó Ženám s premenstruačním syndromem, s bolestivou menstruací a silným krvácením – zlepšení stavu pociťují v poměrně krátké době. Podobně i ženy se sníženým libidem.
  • Ženám s absentující nebo nepravidelnou menstruací – profitují z terapie, protože pomáhá stimulovat ovulaci.
  • Ženám s častými vaginálními infekcemi – zvýšením hladiny estrogenu v těle. Imunita urogenitálního traktu je totiž závislá na hladinách estrogenu.
  • Ženám v přechodu se symptomy, jako jsou návaly, suchá vagina, opakující se infekce, zhoršená kvalita vlasů, pleti a nehtů, přibírání na váze, bolesti hlavy, migrény, nespavost, změny nálad, bolesti kloubů, syndrom karpálního tunelu. Tyto projevy terapie zmírní nebo symptomy úplně zmizí.
  • Ženám s cystami nebo polycystickými vaječníky – cysty cvičením mizí.
  • Ženám, které se nacházejí v dlouhodobé psychické zátěži a ve stresu – stres je původcem hormonální nerovnováhy. A zároveň jeden z řady faktorů ovlivňujících rozvoj mnoha onemocnění.

Všechny ženy po 35. roce věku navíc mohou speciální sestavu cviků brát jako prevenci. Statisticky je prokázáno, že v této době začíná klesat hladina estrogenu. Výraznější pokles nastává kolem 40 let a u žen se mohou objevit první symptomy, které pak akcelerují v období přechodu. Nepříjemnými příznaky nejsou jen návaly horka, ale i syndrom karpálního tunelu, který může být značně obtěžující.

Od těhotných k otěhotnění

„Já jsem se józe věnovala odmalička, a když jsem se rozhodla, že ji chci mít jako profesi, otevřela jsem centrum péče o těhotné a cvičila gravidjógu a jógu po porodu,“ vzpomíná Jana. „Čím dál víc ale za mnou chodily ženy, které řešily neplodnost, třeba měly první děťátko po IVF a o druhé se chtěly pokusit normální cestou. Tak jsem začala hledat speciální terapii pro tyhle ženy, něco, co bude působit na hormonální systém. A jak už to bývá, řízením osudu jsem našla tento způsob, s nímž mám dvouletou osobní zkušenost.“ Jana poznala účinky hormonální jógové terapie na vlastní kůži a to ji definitivně přesvědčilo, že se tomuto cvičení bude věnovat.

„Cítila jsem, že i pro sebe hledám něco, co bude přispívat mé vitalitě, podpoří můj zralý hormonální systém a bude prevencí nepříjemných příznaků přechodu. Současně, jako maminka dvou dcer, jsem si též uvědomila, že by bylo skvělé mít v ruce nástroj, nejlépe jógový, použitelný v případě potřeby, který dcerám nabídne alternativu.

A my budeme moci nechat jejich hormonální systém a menstruační cyklus přirozeně zrát. Techniky, které Dinah zkombinovala, mě už napoprvé přímo nadchly, chápala jsem, jak systémově propracovaná tahle sestava je. Již během prvního dne víkendu jsem silně pociťovala vaječníky a žasla jsem, když jsem po víkendu začala menstruovat, ovšem takříkajíc mimo plán. Mohla to být náhoda, říkala jsem si, takový výkyv je možný.

Chtěla jsem to znovu zkusit a šla na seminář ještě jednou. Situace se opakovala a to mne přesvědčilo, že hormonální jóga stimuluje ovulaci. Kromě toho jsem během víkendového cvičení pociťovala obrovský příliv energie, i té sexuální. Sestava totiž obsahuje cviky na zvýšení libida. Když se mě pak mé klientky opakovaně ptaly, co dělám, že tak zářím, věděla jsem, že to prostě funguje. Začala jsem cvičit pravidelně, cyklus fungoval jako hodinky a já se přihlásila k Dinah do školy. Bylo rozhodnuto.“

Rychle a snadno

Je to jako z reklamního sloganu, ale je to realita. Hormonální jógová terapie má velmi rychlý nástup hmatatelných účinků. Hledají ji ženy s různými problémy, ale něco mají většinou společné. Spousta z nich už totiž zkusila všechno možné z moderních léčebných postupů a výsledek se bohužel nedostavil. Obracejí se proto k alternativám a tento způsob je jednou z nich. „Spousta žen mi už po absolvování víkendového semináře říká, že je jim lépe. Třeba ty symptomy přechodu jsou zmírněné a mnohdy za pár měsíců pravidelného cvičení mizí úplně,“ popisuje Jana. „Často se k téhle terapii dostanou ženy, které braly spoustu let antikoncepci, měly menstruační cyklus bez ovulace a chtějí si kvůli otěhotnění řadu let blokovanou ovulaci navodit a restartovat spontánní menstruační cyklus.

To, co jim většinou nebylo řečeno, je fakt, že hormonální antikoncepce blokuje ovulaci. Nedochází tak k přirozené, opravdové menstruaci. Krvácení, které se objeví, nastává pouze v důsledku snížených dávek hormonů v tabletách druhé poloviny měsíce či v důsledku pauzy v užívání tabletek. A tyto ženy v ordinaci pro řešení své situace dostanou další recepty, tentokrát na hormonální preparáty, které mají dlouhodobě blokovanou ovulaci tentokrát vyvolat. Je to začarovaný kruh. Už během semináře však ženy pociťují, jak se,probouzejí‘ vaječníky, a někdy stačí i jediný den intenzivního cvičení, aby se opravdové krvácení dostavilo.

A to jsme si zažily my všechny lektorky během studia.“ Janina slova potvrzuje i 32letá Ilona, která chybějící menstruaci řeší už několik let. „Před měsícem jsem absolvovala kurz a začala jsem poctivě cvičit. Už během cyklu jsem špinila. Dnes po měsíci jsem skutečně dostala menstruaci. Zázrak se stal. Bez prášků! Bez hormonů, které jsem se rozhodla vysadit. Měla jsem velikou radost, že se mi podařilo dostat do fáze, na kterou jsme s gynekoložkou čekaly dlouhou dobu, aniž bych se musela,zanášet‘ léky. Uvidíme, jak se budou vyvíjet další měsíce.“

Kolik času zabere?

Hormonální jógová terapie se dá naučit na víkendových seminářích. Ty se organizují po celé republice a odjedete z nich nabité energií a dobrou náladou. Během víkendu se naučíte celou sestavu, kterou pak můžete praktikovat doma. A měla byste, jestli si chcete zajistit trvalé výsledky. Zabere pouhých 30 minut 3x týdně a to za to jistě stojí. Cvičí se v celku v daném pořadí.

Jedině tak totiž zajistí účinnost na hormonální systém a vám úlevu nebo třeba dokonce vytoužené těhotenství. „Každé tělo samozřejmě reaguje jinak a každá žena má jinou morálku na domácí cvičení,“ doplňuje Jana Černotová.

„Pro mě je důležité, že jsou vidět výsledky, už máme i miminka, která se díky terapii narodila.“ Třešničkou na dortu snažení a další odměnou jsou pak jakési doplňkové účinky hormonální jógové terapie. Harmonizováním systému totiž tato jóga i omlazuje a často ženy i zeštíhlí. A to je pochopitelně pro naprostou většinu z nás hodně motivační! „Mám radost, když jsou vidět výsledky, a to mě motivuje pro další práci,“ říká Jana. „Nechtěla jsem se koncentrovat jen na ženu v reprodukčním věku a jsem ráda, že mohu pomáhat i ženám, které stále mají co nabídnout, ale jsou limitované nepříjemnými znaky přechodu. Donedávna se o tom moc nemluvilo, bylo to tak trochu tabuizované téma, východiskem bylo to období přetrpět. Terapie ženám může zkvalitnit život fyzicky i psychicky.

Mým krédem je celostní péče o ženu každého věku, podpora k plně prožívanému životu v harmonii se sebou samým a pomoc k plně prožívanému ženství. A to se díky této metodě daří.“

Článek vyšel v časopisu Maminka 10/2013

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Migrény, Dina, Zhoršená kvalita, Jak, Intenzívní cvičení, Hormonální systém, Vytoužené těhotenství, Praktikování, Dína, Centrum péče, První symptom, Přirozené otěhotnění, Restart, Janina, Polycystický vaječník, Léčebný postup, Nepříjemný příznak, Hormonální preparát, Série vyšetření, Jediný den, Cysta, Půlstoletí, Hormonální jóga